Last news in Fakti

26 Юни, 2014 10:42 892 0

Болниците ще получат парите си

  • болници-
  • здравна каса-
  • андреева-
  • дефицит-
  • нзок

Здравният министър успокои лекарите

Болниците ще получат парите си - 1
Снимка: БТА

Болниците ще получат парите си за цялата година. Това заяви здравният министър  Таня Андреева в кулоарите на парламента.

За тази година парите ще стигнат и болниците ще си получат парите. Нека да не плашим. Видяхте, че се справихме миналата година и то с бюджет, който не беше правен от това правителство. Това, с което мога да успокоя колегите е, че ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или по други начини и механизми,  които касата може да приложи до края на годината, посочи Андреева.

Тя призова да не се правят тежки прогнози по отношение на дефицита до края на годината, все пак още сме юни месец.

Само ще припомня, че миналата година бюджетът на касата стигна до месец септември и точно това правителство, правителството на Орешарски, намери средства и плати не само дейността на болниците по предварително зададените лимити, но и цялата надлимитна  дейност, практически над 100% от дейността на здравните заведения беше платена, подчерта министърът.

В началото на седмицата Надзорът на касата предложи на ресорния министър актуализация на бюджета с 328 милиона лева и поиска спешни решения на парламента, без които касата ще може да финансира максимум 60 на сто от медицинските дейности.

Според председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, дори с исканата актуализация, към края на годината ще се събере дефицит от 100 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА