Рецепта на деня: Шефталя - традиционни кипърски кебапчета

22 Юли, 2025 10:05 5 378 3

  • шефталя-
  • кипърска кухня-
  • кебапче-
  • кайма-
  • какво да сготвя

Много сочни, ароматни и вкусни

Рецепта на деня: Шефталя - традиционни кипърски кебапчета - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1.400 кг смляно свинско месо (кайма);
  • 460 до 480 г смляна агнешка лой;
  • 370 г кромид лук, нарязан на много ситно или пасиран в блендер;
  • 50 г магданоз, нарязан на ситно;
  • 3 чаени лъжици (20 гр.) сол;
  • 2 чаени лъжици (4-5 гр.) прясно смлян черен пипер;
  • ½ чаена лъжица канела на прах;
  • ¼ чаена лъжица смлян кимион;
  • 30 г прясно изцеден лимонов сок;
  • 50 г зехтин;
  • 70 гр. слънчогледово олио.

За оформяне (увиване):

около 300 г було

За сервиране:

  • зеле, нарязано на ситно;
  • домати, нарязани на кубчета;
  • краставици, нарязани на кубчета;
  • кромид лук, нарязан на ситно;
  • плосък хляб.

Начин на приготвяне:

Смесете каймата с останалите продукти в голяма купа. Размесете с ръце, докато се смесят хомогенно и стане пухкава смес.

Отцедете булото от водата с оцета, в която е киснало. Най-удобно е да го растелите върху дъска за рязане. Оформете всяка шефталя с 60 г от сместа. Направете ги като продълговати кюфтета. След това ги увийте във булото. Завиването е много подобно на начина, по който се завиват сарми. Ролята на булото е да запази целостта на шефталята по време на печенето.

Наредете оформените шефталя в голяма цедка (гевгир или решетка поставена в тава). Целта на това е да се отцедят излишните сокове – остатъчна кръв в месото или излишна мазнина. Покрийте съда с домакинско фолио и съхранете в хладилник до 24 часа.

Печете шефталята на дървени въглища или на скара за около 20-25 минути. Когато се зачервят от едната страна се обръщат от другата и така докато всяка страна придобие леко кафяв цвят.

Малко преди месото да стане готово, затоплете плоския хляб, който задължително съпътства кебапа.

Ако сервирате под формата на сандвич: Разрежете топлата питка от едната страна по дължина – получава се нещо като джоб. На дъното сложете по малко от предварително нарязаните зеле, домати и краставици. Наръсете с малко сол. Върху салатата поставете изпеченото месо. Наръсете обилно с лук, магданоз и прясно изцеден лимонов сок. На повърхността сложете още малко салата – овкусете я със сол, пише mycookingbookblog.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.