Рецепта на деня: Гола сарма по чешки

27 Юли, 2025 10:05 2 495 14

  • sekaná-
  • гола сарма-
  • чешка кухня-
  • кайма-
  • какво да сготвя

Sekaná - богат вкус, сочност и простота на приготвянето

Рецепта на деня: Гола сарма по чешки - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 500 г кайма от свинско месо;
  • 300 г говежда кайма;
  • 1 голяма глава лук;
  • 2–3 скилидки чесън;
  • 3 филийки бял хляб;
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 яйца;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • ½ чаена лъжичка смлян черен пипер;
  • 1 чаена лъжичка майорана;
  • ½ чаена лъжичка смлян кимион;
  • 1 супена лъжица горчица;
  • 1 супена лъжица сладък червен пипер;
  • 1 с.л. олио или свинска мас.

Начин на приготвяне:

Накъсайте филийките хляб на парчета и ги залейте с мляко. Оставете ги да набъбнат поне 10 минути, след което ги изстискайте добре.

Запържете ситно нарязания лук в малко олио до златисто кафяво и го оставете да се охлади. Сложете двата вида кайма в голяма купа, добавете лука, счукания чесън, изцедените галетата, яйцата, горчицата, подправките и солта.

Разбъркайте всичко добре с ръце – сместа трябва да е леко лепкава, но еднородна. Разбърквайте поне 5 минути – това ще активира протеина в месото и ще предотврати разпадането на „сармите“.

Върху тава за печене, покрита с хартия за печене, оформете сместа във формата на големи продълговати кюфтета. Можете да намажете горната част с малко олио или горчица, смесена с кетчуп – това ще създаде вкусна коричка.

Загрейте фурната до 180°C. Печете приблизително 60–75 минути (в зависимост от дебелината), като добавите малко вода или бульон след 20–30 минути.

Можете да намажете отново горната част по време на печене. Ако се изпече твърде бързо, покрийте с фолио.

След готвене оставете голите сарми да починат поне 10–15 минути, преди да ги нарежете. Така ще запазят сочността си и няма да се разпаднат при нарязване.

Може да ги поднесете с картофено пюре или със задушено зеле или кисели краставички, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Печена

    16 0 Отговор
    кайма .
  • 2 свидетел

    13 1 Отговор
    нищо от нещо !
  • 3 Пич

    12 1 Отговор
    Традиционната зелева сарма с доматен или млечен сос си е най хубавата !
  • 4 Всъщност,

    23 4 Отговор
    Нашето руло "Стефани" ми се струва по-добро.

    Коментиран от #10

  • 5 Понятията са ви проблема.

    19 0 Отговор
    Голи кюфтета на фурна наричате сарма. Сармата идва от турски и е "завита" със зелеви, лозови листа, понякога листа хрян или лапад.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Про стачка

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Али Гатор":

    Аз пък това го знам като Бохемски заек
  • 8 дядо поп

    11 4 Отговор
    Под гола сърма по чешки разбирам , да свия на сърма някоя млада и гола чехкиня.

    Коментиран от #9

  • 9 Цъцъ

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "дядо поп":

    То и "афторката" от фахти само с тива е известна, че само голотии са й в главата та по дифолт е добавила "гола", към някаква кайма, която е далеч от сарма😅
  • 10 То е

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Всъщност,":

    австро - унгарско ястие .

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Всъщност,

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "То е":

    прав сте, но и сармите, мусаката и гюведжа са взаимствани от ориента, но ги смятаме за наши.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дърт Вейдър

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Всъщност,":

    Гювеч синко необразован гювеч не гюведж .
    Колко мъка донесе тая демокрация .