Необходими продукти:
- 500 г кайма от свинско месо;
- 300 г говежда кайма;
- 1 голяма глава лук;
- 2–3 скилидки чесън;
- 3 филийки бял хляб;
- 150 мл прясно мляко
- 2 яйца;
- 1 чаена лъжичка сол;
- ½ чаена лъжичка смлян черен пипер;
- 1 чаена лъжичка майорана;
- ½ чаена лъжичка смлян кимион;
- 1 супена лъжица горчица;
- 1 супена лъжица сладък червен пипер;
- 1 с.л. олио или свинска мас.
Начин на приготвяне:
Накъсайте филийките хляб на парчета и ги залейте с мляко. Оставете ги да набъбнат поне 10 минути, след което ги изстискайте добре.
Запържете ситно нарязания лук в малко олио до златисто кафяво и го оставете да се охлади. Сложете двата вида кайма в голяма купа, добавете лука, счукания чесън, изцедените галетата, яйцата, горчицата, подправките и солта.
Разбъркайте всичко добре с ръце – сместа трябва да е леко лепкава, но еднородна. Разбърквайте поне 5 минути – това ще активира протеина в месото и ще предотврати разпадането на „сармите“.
Върху тава за печене, покрита с хартия за печене, оформете сместа във формата на големи продълговати кюфтета. Можете да намажете горната част с малко олио или горчица, смесена с кетчуп – това ще създаде вкусна коричка.
Загрейте фурната до 180°C. Печете приблизително 60–75 минути (в зависимост от дебелината), като добавите малко вода или бульон след 20–30 минути.
Можете да намажете отново горната част по време на печене. Ако се изпече твърде бързо, покрийте с фолио.
След готвене оставете голите сарми да починат поне 10–15 минути, преди да ги нарежете. Така ще запазят сочността си и няма да се разпаднат при нарязване.
Може да ги поднесете с картофено пюре или със задушено зеле или кисели краставички, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Печена
10:22 27.07.2025
2 свидетел
10:26 27.07.2025
3 Пич
10:27 27.07.2025
4 Всъщност,
Коментиран от #10
10:32 27.07.2025
5 Понятията са ви проблема.
10:43 27.07.2025
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Про стачка
До коментар #6 от "Али Гатор":
Аз пък това го знам като Бохемски заек10:59 27.07.2025
8 дядо поп
Коментиран от #9
11:08 27.07.2025
9 Цъцъ
До коментар #8 от "дядо поп":
То и "афторката" от фахти само с тива е известна, че само голотии са й в главата та по дифолт е добавила "гола", към някаква кайма, която е далеч от сарма😅11:21 27.07.2025
10 То е
До коментар #4 от "Всъщност,":
австро - унгарско ястие .Коментиран от #12
11:26 27.07.2025
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Всъщност,
До коментар #10 от "То е":
прав сте, но и сармите, мусаката и гюведжа са взаимствани от ориента, но ги смятаме за наши.Коментиран от #14
12:15 27.07.2025
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Дърт Вейдър
До коментар #12 от "Всъщност,":
Гювеч синко необразован гювеч не гюведж .Колко мъка донесе тая демокрация .
14:21 27.07.2025