Необходими продукти:
- домати - 1 кг малки доматчета, за консерви;
- сол;
- захар;
- риган - за поръсване;
- зехтин - за поливане.
За мариноването:
сол;
зехтин - за допълване на бурканите;
оцет - 1 с.л. на буркан, по желание;
чесън - 1 - 2 глави;
риган - клонки.
Начин на приготвяне:
Загрейте силно фурната. Измийте и подсушете доматчетата. Разполовете ги и внимателно почистете дръжките. Подредете ги е леко намазнена тава. Поръсете ги равномерно с малко сол, захар, риган или босилек и тънка струйка зехтин.
Сложете доматите в силната фурна, затворете я и намалете веднага на много ниска температура - около 100 градуса. Оставете така да се сушат за 6-10 часа или докато доматчетата изсъхнат добре, което зависи от вида им и количеството вода в тях. След това изключете фурната и оставете да изстинат в нея, без да отваряте.
Подредете сушените домати в буркан, като между тях слагате почистени и разполовени скилидки чесън и клонки риган/мащерка или друга зелена подправка по ваш вкус. Долейте сока от тавата, по 1 с.л. оцет на бурканче и допълнете бурканите със зехтин.
По желание може да посолите още на вкус. Съхранявайте така приготвените мариновани сушени домати в хладилник, където могат да се запазят за дълго, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Една жена
10:23 02.09.2025
2 Пич
Коментиран от #3
10:30 02.09.2025
3 Една жена
До коментар #2 от "Пич":
Точно! Ще добавя свински и агнешки ребърца! )10:56 02.09.2025
4 Лопата Орешник
Коментиран от #5
11:14 02.09.2025
5 Отговор:
До коментар #4 от "Лопата Орешник":
Защото доматите трябва само да се изсушат, а не да се опекат!11:26 02.09.2025
6 Факт
12:44 02.09.2025
7 Репон
13:34 02.09.2025
8 Битието определя съзнанието
17:26 02.09.2025