Last news in Fakti

1 Юли, 2014 08:43 1 187 1

Проф. Кантарджиев: В морето не можем да се заразим с хепатит А

  • хепатит а-
  • проф. кантарджиев

60% от всички случаи на острото заболяване в Европа са в Румъния и България

В медиите се появи информацията за хепатит А в морето. Лекарите алармираха за това след наводненията във Варна.

"Много малко вероятно е в морето да се заразиш с хепатит А по няколко причини. Първо, там той е в много малко количество. Второ, силното слънце убива вируса и досега няма описан случай на епидемия от морска вода. Трето, вирусът трябва да проникне в организма, той не преминава през кожата. Моля да не се тиражира това, защото ще отблъсне туристите от нашето Черноморие”, обясни в "Здравей, България" по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Игнорират се инфекциозните заболявания у нас. Мисли се само за хроничните заболявания, докато инфекциозните се лекуват за кратко. Именно затова не се обръща внимание на тях”, допълни той.

"60% от всички случаи на остър хепатит А в Европа са в Румъния и България. До колко е възможно човек да се зарази, къпейки се в морето, колегите ще кажат – вероятно не е възможно”, коментира от своя страна хепатологът проф. Красимир Стоянов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Той посъветва, след като излезем от морето, да се изкъпем на душовете. Добре е да се мият ръцете преди всяка консумация на храна на плажа. Личната хигиена трябва да се вдигне на много високо ниво, поясни проф. Стоянов.

На живо от Варна екип на Нова телевизия се срещна с д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция в града, която коментира състоянието на морската и питейната вода в след бедствието в "Аспарухово”.

"Не бива да изключваме риска от чревни инфекции. Зачестихме взимането на проби и за питейна, и за морска вода. От морската вода пробите ще бъдат отчетени в петък. Рискът е предвидим и лечебните заведения са готови да диагностицират”, коментира д-р Станева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Тези професори Антонов и Кантарджиев да вземат да си поговорят преди да дават изявления. Антонов е от друга противоположна статия. Сриват крехкото ни реноме за морето.