Last news in Fakti

12 Юли, 2014 18:06 15 068 7

Има още нещо „гнило” в банките

  • банки-
  • гнило-
  • нещо-
  • ктб

Разхвърляни мисли на един лаик

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Текстът е на Васил Калинов, зам. главен редактор на сп."Международни отношения"
 

Разигралият се банков екшън е поредното доказателство за огромния дефицит на държавност, за несъстоятелността на институциите и битуващия политически хаос. Няколко човека вживяли се в ролята на недосегаеми, боричкайки се за власт и надмощие в бедната ни и корумпирана държава, безнаказано си позволяват да си разиграват сценарии необезпокоявани от никого. Без капка свян и неудобство.....
Последвалите обяснения на „политици”, „финансови експерти” и „банкови величия” са обяснения за бранене на статуквото, а предложените законодателни промени оставят съмнението, че се посяга на конституционните права на българските граждани.
Защо никой не посмя да постави въпроса, че парите на българските граждани в банките се харчат по волята на шепа хора без да е налице необходимия контрол и отговорност за това, в следствие на което се обслужват корпоративни и монополни интереси и се влагат в неефективни проекти? Тази система е доказала, че не е коректна към своите вложители, които нарича „клиенти” и ги товари с всевъзможни такси и изисквания.
И кой да ги постави тези въпроси като в България политическата система (и цялата обществена надстройка) е неефективна и дискредитирана, институциите - също. Икономическата база не може да се разивава под този бюрократичен похлупак. Когато властва принципът - частната собственост на бюрократа е държавата, когато липсва предсказуемост и съществува законодателна нестабилност, когато липсват политики за икономически просперитет, ясни концепции за развитие на отделните индустриални производства и индустрията като цяло, не се дава възможност да се развие най-важното за функционирането на ефективна пазарна икономика. А за мен това са предприемчивостта, таланта, уменията на отделния гражданин и гражданското общество, подкрепата на работещия бизнес, носещ добавена стойност и формиращ БВП, без които не може да има икономическо развитие. 
Удивително е, че никой не прави задълбочен анализ на ролята и мястото на банковата система за развитието на страната. Защото не е важно само да гарантираш спестяванията на вложителите.
И за непросветените в банковия бизнес е ясно, че всяка такава институция обслужва тесен кръг от хора, наричащи себе си бизнесмени и техните имена са лесно установими. За сметка на това те шумно рекламират, че подпомагат предприемчивостта. „Банката е партньор на вашия бизнес” звучи като красиво пожелание на фона на реалността, защото всеки, който не е в кръга на „избраните” може да потвърди как се получава кредит за стартиращ или малък бизнес. Липсата на капацитет, воля и контролни механизми, които да осмислят това красиво пожелание от рекламите е превърнало банките в лихварски институции, чиито капитал се разпределя само за „големите” в бизнеса и техните икономически семейства. Резултатът от тази политика на банките го наблюдаваме всички. Превърнахме се в заложници на финасовите, личностни взаимоотношения и политически интереси на властващите кръгове в обществото чрез банките.
И всичко това става благодарение на факта, че банковата система, не без участието на БНБ и правителството, не желае и няма намерение да се промени в полза на обществото. В сегашния си вид тя е хранителна среда на олигарсите, кредитните милионери, но не и за хората. И това е причината да се прикриват истинските проблеми, зад димната завеса на такива „екшъни”. 
Това е една от много тежките и сериозни причини, която поставя България на опашката на европейските страни. Затова не се формира т. нар. средната класа, увеличава се пропастта между бедни и богати, задълбочава се демографската криза, и ще продължава да се увеличава регионалната диспропорция в икономически и социален план, срива се инвестиционния интерес към страната.
Какво е нужно да се направи:
- Спешно да бъде възложен независим външен (международен) одит за установяване на реалното състояние на банковия сектор;
- В съответствие с резултатите от одита, да се предприемат незабавни действия за промяна на банковото законодателство;
- Анализ на ефективността и оптимизиране на условията за функциониране на други финансови институции - застрахователни, инвестиционни посредници, както и действащите фондове и европейски програми;
- Въвеждане на публичност и прозрачност, както и по-голяма ефективност на механизмите на държавата за контрол върху банковата система; 
- Определяне на по - строги изисквания към хората, които могат да притежават и управляват банки, в това число и въвеждане на мандатност на ключови постове и възможност за контрол, чрез периодично информиране на вложителите за дейността на банките;
- Да се преоцени обхвата на т.нар. банкова тайна - не може на всички стопански субекти годишните отчети за дейността им да са публични, дори за еднолични дружества, а цялата дейност на банките да се прикрива като конфеденциална информация.
Вече изтърканата от говорене, но вярна теза, че липсва държавата в България получи поредното доказателство с разиграването на случилия се банков фарс, който се тиражира като банкова криза. Въпросът е: Докога ще търпим всички системи в България, в това число и банковия сектор, които „осмислят” своето съществуване чрез обслужване на набедените за „елит” в държавата? 
Банковата система трябва да обслужва българското общество и да е отговорна пред своите вложители. 
Достойно би било, ако шефа на БНБ и на надзора вече са депозирали своите оставки. А дали ще си свърши работата прокуратурата, като всеки ден все по-ужасни неща се разкриват за далаверите в банките? 
Не, няма такава държава!
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
  • 2 дими колев

    0 0 Отговор
  • 3 IVAN

    0 0 Отговор
    HORA DOKAGA 6TE GI TURPIM AKO GI PAZI POLICIQ DA MINEM KATO TANK PREZ TQX MRUSNI KRADLIVI SVINE VE4NO DA STE PROKULNATI ZA TOVA 4E DOKARAXTE BULGARSKIQ NAROD DO PROSE6KA TOQGA
  • 4 georgi genchev

    0 0 Отговор
    Pravilno kazvash,..no Haroda si e vinoven za vsichko i taka mu se pada,....kato niama narod ,drugo iache nemoge i da stane....Ovtsete dokato ne se sybudiat,vse shtee taka........
  • 5 georgi genchev

    1 0 Отговор
    To tsialata dyrgava e falirala,...a te neshto gnilo.....XA,..XA....
  • 6 miro tsonev

    1 0 Отговор
    спасението е едно революция
  • 7 Сикишлийски

    0 0 Отговор
    Има още нещо „гнило” в банките

    При така формулирано заглавие на публикацията..

    Авторът лаик ли е или подсказва нещо ?