Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 16:53 2 035 8

Кремъл: Никой не е поставял ултиматум на Путин!

  • владимир путин-
  • ултиматум-
  • разговори-
  • кремъл-
  • москва-
  • минск-
  • ангела меркел-
  • украйна-
  • русия-
  • план-
  • урегулиране-
  • кризата-
  • донбас-
  • сепаратистите

В сряда лидерите ще обсъждат в нормандски формат в Минск новия план за урегулиране на ситуацията в Източна Украйна

Кремъл: Никой не е поставял ултиматум на Путин! - 1
Снимка: АП/БТА

По време на разговорите в Кремъл германският канцлер Ангела Меркел предложи на руския президент Владимир Путин до сряда да определи отношението си към предложения от нея и френския лидер Франсоа Оланд нов план за урегулирането на кризата в Украйна и да приеме положенията, залегнали в него, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“. От Кремъл отричат на Путин да са били поставяни каквито и да било условия.

Новият план за размирния Донбас трябва да бъде обсъден в сряда в Минск в „нормандски формат“ - с Меркел, Оланд, Путин и президента на Украйна Петро Порошенко.

Ако Руската федерация откаже да подкрепи дипломатическите усилия на международната общност, Германия най-вероятно ще се обяви за ожесточаване на санкциите към руските компании, разширяване на черния списък с руски висши чиновници, замразяване на техните авоари в чужбина, въвеждане на ограничителни мерки по отношение на военната и финансовата сфера и т.н., предупреди Меркел.

Още днес министрите на външните работи на страните от ЕС утвърдиха разширяването на санкционния списък спрямо руски политици, бизнесмени и чиновници, както и за лидерите на сепаратистите в Донбас. Макар днес вече да е одобрен, списъкът с мерки ще започне да действа след седмица, тоест след преговорите на 11 февруари.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков опроверга, че канцлерът Меркел е поставила ултиматум на руския държавен глава. „Вече разказахме за тона на преговорите. Никой никога не е общувал и не би могъл, дори да желае, да общува с президента в ултимативен тон“, заяви той пред радио „Говори Москва“.

Уолстрийт Джърнъл“ предполага, че перспективите за задълбочаване на санкциите против Русия, наред с възможността за доставки на смъртоносно оръжие за Киев, ще бъдат обсъдени на срещата между Меркел и американския президент Барак Обама във Вашингтон по-късно днес. Засега позицията на германския канцлер е, че снабдяването на Киев с модерно оръжие ще предизвика аналогични действия от страна на Москва по отношение на сепаратистите, което само би ескалирало напрежението.

В петък миналата седмица Путин, Меркел и Оланд се срещнаха в Москва, а в неделя се състоя планираният конферентен телефонен разговор с тяхно участие, към който се присъедини и украинският лидер Порошенко.

Някои детайли около новия план съобщи само френската страна. От това стана ясно, че той не замества споразуменията от Минск, а е „пътна карта“ за осъществяването им. Според френските медии, предложенията на Меркел и Оланд рядко се отличават от онова, което иска Москва, и в основата на плана са залегнали именно те, а не руският вариант.

Според някои данни, Париж и Берлин ще се стремят към съгласието на Москва, Киев и сепаратистите за подписването на по-ясен и конкретен документ, който да бъде юридически обвързващ за всички страни. Оланд каза още, че планът включва разширяване на демилитаризираната зона от 50 на 70 км, като не се изключва и договарянето на широка автономия за Донбас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай борисIII

    0 0 Отговор
    това ви е грешката с руснаците трябва да се разговаря или с ултиматоми или с езика на сила те са неподлежащо на превъзпитание племе некоректни са и въобще не са точни като народ не можеш да очакваш нещо добро от комунисти

    Коментиран от #3

  • 2 999

    0 0 Отговор
    Що ми се струва като н...р..на.
  • 3 Аспарух

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай борисIII":

    Ти от кой точен народ си извинявай,че не разбрах?

    Коментиран от #4

  • 4 999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аспарух":

    М...сар е какъв друг.
  • 5 кода от

    1 0 Отговор
    В момента в който на Русия и поставят ултиматум, започва мобилизация. Предишните преговори, докараха военни учения до границите на ЕС. Меркел е човек ползващ се с дълбоко уважение от ВВ, а след шпионския скандал, тя е натясно. Сноудън бръкна много в нещата и всички се оказаха нагло шпионирани от добрите САЩ. Всичко се мътеше, докато не сложиха ракетите на границата Полша/Украйна и не направиха държавния преврат. Сега обаче приказката наистина е за ВОЙНА!
  • 6 европеец

    1 0 Отговор
    бла-бла-бла..... ако ЕС и Сащ бяха заинтересувани в мирни преговори - нямаше да изпращат оръжие и над 2 000 (две хиляди!!!) натовски воени в украйна. Опълченците са на път да хванат около 1500 чужди воени в дебалцево. Разбира се, ако украинските воени не получат заповед да заличат всякакви следи да съществуването им - запада по скоро ще даде заповед за унищожаване на 1500 свои войника, отколкото да лъсне пред света с пряка воена намеса в украйна!

    Коментиран от #7

  • 7 талибан

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "европеец":

    много съветски филми си гледал
  • 8 ка пиздик

    0 0 Отговор
    бай борисIII,
    Вие сте наивник от рождение нали,
    т.е. Вие от татка Ви по генна линия, все така на чорчик живота ви стои. Мундарче си от малък и все така си Ви върви.
    Теле си се родил, волче в браздата ще си и умреш, без истоеия.
    Ама ти речи, да са изходиш по въпроса белким съ запишеш в нея с нещо. Може и шамар да откачиш, ама да си в играта.
    Та кой ти каза, че можеш да правиш изречения бе шапшал?
    Ти сигурен ли си, че като излезеш от къщи можеш сам да се прибереш?
    Слушай ако някой има сила днес, то това са ТЕ-РУСИТЕ!
    Слушай, преди имаше СССР и комунизъм, който им пречеше, то днес 25 год. е само ДЕМОКРАЦИЯ и те са още по-зле .
    На слбия х.. вълната му пречи. Значи не са им Русите виновни.
    Ултиматум? Да ама от кого? Иска се за това "ХАЛКА".
    Ама на запад в корекома им такива нямат.
    А в Русия бол.
    А нека п.тю-маринковците от ГОВ-НАТО се изпречат. И ти си ГОВ-НАТОВЕЦ нали? Газ. ти е пълен с осил и си взел да даваш ценни указания и съвети. Млък и бегом.

    Я сега, бягай в мазето да подготвяш разсада, че белким та похвалят тати и мама.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания