Last news in Fakti

19 Март, 2015 16:04 4 351 4

Сърница на бунт. Фаворитът на Цветанов откраднал язовир

  • сърница-
  • бунт-
  • фаворитът-
  • цветанов-
  • откраднал-
  • язовир

Сърничани правят жива верига, ако Мустафа Аликанов овладее общината

Сърница на бунт. Фаворитът на Цветанов откраднал язовир - 1
Снимка: Уикипедия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С бунт и жива верига пред кметството, заплашиха жители на община Сърница, ако на изборите в неделя досегашният градоначалник Мустафа Аликанов отново се добере до кметския стол, както вече цяла седмица се хвали. Съгражданите му го обвиняват в присвояване едновременно на държавна, общинска и частна собственост, както и в и груб конфликт на интереси. И питат защо вместо да се влачи по съдилища, този човек получава рамо от най-високо място в държавата. Противниците на Аликанов са подготвили цял наръч с преписки и извлечения до  премиера Бойко Борисов, за да му покажат какъв човек е бил принуден да подкрепи в битката за кметския стол. Сърничани настояват още зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов публично да обясни дали е запознат с бруталната кражба на язовир, осъществена от Аликанов през 2012 г. с помощта на  велинградските общински съветници от ГЕРБ и РЗС, чиито кандидатури лично той е одобрявал докато ръководеше МВР.

Конкретният повод за възмущението им е, че преди три години, непосредствено след местните избори, Аликанов хвърля око на най-апетитните терени около язовира. Конкретната цифра е 10,8 дка, разположени в местността „Лочките“ /Воденицата/Мандрата. Щението му поставя начало на върволица правни абсурди и откровени престъпления, сложили тежко петно върху морала както на велинградския кмет Иван Лебанов, така и на цяла плеяда чиновници от общинската и областна служби по земеделие, общинските съветници на Велинград, окръжни и районни съдии и прокурори, пишат в писмото си скандализираните съграждани на кмета-земевладелец. Ето и хронологията, представена ни от Салих Чаушев, който вече четири години отчаяно се бори за право върху нивите на своите предци в Сърница, заграбени от кандидат-кмета:

След като в края на декември 2011 г. Аликанов си заплюва терените, решава да кандидатства за тях в качеството си на физическо лице. С партидата на  баща си Халил Аликанов настоява да му бъдат трасирани (възстановени) въпросните земи от Общинския поземлен фонд, претендирайки, че някога те са били собственост на дядо му Мустафа. Искането му е правен прецедент, тъй като физическо лице няма право да иска трасирането на общински земи. По-големият абсурд обаче е, че още през 1999 г., общинската земеделска служба във Велинград признава право на собственост върху същите терени на лицето Ахмед Али Чаушев. Въпреки установената собственост, наследниците на Али Чаушев (сред които е и Салих Чаушев) нямат право да получат земите си, тъй като те попадат в землището на язовира. Връх в погазването на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи обаче е фактът, че язовирът е държавна собственост, а за обезщетение се ползват терени от общинския поземлен фонд. За един и същи казус общинската служба по земеделие - Велинград веднъж през 2011 г. отказва възстановяване на земите на наследниците на Чаушев, но само година по-късно охотно признава, хем че дядото на кмета някога ги е владял, хем че кметът има пълното право да си ги вземе, нищо че върху тях има изграден държавен обект. Добре организираната кражба се узаконява с гласовете на 15 велинградски общински съветници, избрани с листите на ГЕРБ и РЗС. Решението се гласува без кметът да декларира конфликт на интереси, и без нито един от общо 26-те присъствали на сесията общинари да повдигне въпроса на какво основание градоначалникът на Сърница е по-равен от своите съграждани. Фактът, че на Аликанов му се досвидяват дори дребните пари за държавните такси, дължими за възстановяването на имота, оставяме без коментар.

В навечерието на инфарктния балотаж, жителите на Сърница се питат кой от тях ще е следващият, чиито земи ще прилапа Мустафа Аликанов? Защото в най-младата българска община явно законът е на страната на силните.

Факти.бг разполага с документи по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    0 2 Отговор
    Време е да приложим румънския почин за правосъдие!!!! Много от хората се присламчват към управляващата партия с цел грабеж ! Няма да се оправим ако защитаваме не каузата а партията ! Ако кандидат кмета е сгазил лука, да си носи последствията. Никакъв чадър задължително !!! На такива постове само авторитетни личности !!!!!!
  • 2 гост

    1 1 Отговор
    ( Пуснали лисецата в къщата, тя се качила на печката.) Откъс от приказка.
  • 3 BENZ

    0 2 Отговор
    DPS praviat intrigi kakto vinagi
  • 4 haho

    0 1 Отговор
    Добре, след такива обвинения и факти ако не бъдат проверени тези сигнали не виждам място за ГЕРБ в управлението. Партия която подкрепя подобни хора да отива към Русия - там такива все още се толерират! Малко почнаха да се оливат с гафове напоследък, да не стане като предишното правителство - да се вземат в ръце и да вършат работа, за да не им посочим, че е време да си ходят. А, да - да гласуват промените в избирателния закон и да започнат ЕФЕКТИВНА борба с корупцията и престъпността, на думи сме се наслушали вече. Нали това обещаваха почти две години като бяха изолирани от властта. Ако не го направят скоро аз не виждам с какво са по-добри от предишните некадърници и крадци.