Last news in Fakti

22 Март, 2015 17:23 5 266 24

Ханс-Герт Пьотеринг: рано или късно България ще стане член на Шенген

  • пьотеринг-
  • европа-
  • шенген
Ханс-Герт Пьотеринг: рано или късно България ще стане член на Шенген - 1
Снимки: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ще бъде добре държавите, които са скептични, да преодолеят своите резерви, защото приемането на България в Шенген би било символично и още веднъж би демонстрирало нашата обединеност в Европа. Бих искал да окуража вашите въоръжени сили и силите на сигурността да продължат да охраняват добре границите. Смятам, че рано или късно България ще стане член на шенгенското пространство”, каза Ханс-Герт Пьотеринг, председател на фондация „Конрад Аденауер” по време на представяне на своята книга „За наше щастие обединени. Моят европейски път”. Първият чужд език, на който тя е преведена е български.

Шенген е вид обединение на Европа. Разделението на Стария континент на север юг, изток, запад, обаче съществува и в Европейския Съюз (ЕС), въпреки че са налице различни мнения за това разделение. Осъждането на руската агресия например в Украйна, е едно в Литва, Латвия, Естония и Полша – там, където страхът е голям, пояснява Пьотеринг и допълва, че голямото изкуство се състои в това да се обединят всичките тези различни мнения и от тях да се направи компромис. Мисля, че успяваме да постигнем такъв компромис. Смятам, че беше много хубаво, че Ангела Меркел не отиде сама в Минк, а заедно с Франсоа Оланд. И тяхната позиция беше съгласувана с целия ЕС. Трябва ясно да заявим, че не искаме военен конфликт. Не бива да допускаме война. Но когато в XXI век една държава наруши международните договори тя трябва да понесе последиците. Точно затова ЕС наложи санкции на Русия.

Едновременно с това обаче видяхме още една стратегия. Стратегия в рамките, на която да продължим да говорим с президента Путин. Не ми харесва да чета в германските вестници за САЩ, Европа и Русия. Това на практика означава, че Русия не е в Европа. Западната част на Русия е в Европа и не бива ментално да изключваме Русия от Европа, защото ако го направим няма да може да водим диалог с нея. Трябва да заявим, че имаме проблеми с Русия, но тези проблеми трябва да бъдат решени. Ако това стане, ние ще бъдем партньори и приятели. Точно такива са усилията, които трябва да продължим да полага ЕС.

Мирът не е нещо естествено

Анексирането на Крим от страна на Русия, е нещо което много ни безпокои. Мой колеги от партията (Християн демократическия съюз) казаха, че днес вече няма смисъл да се говори за мир в Европа, защото мирът е нещо съвсем естествено, но това не е вярно. Всяко поколение има своите предизвикателства. ЕС не обединява цяла Европа. ЕС се базира на общи ценности, основната от които е достойнството на човек, свободата, демокрацията, върховенството на закона и мира. Това са нещата, които ни свързват. Върховенството на закона не цари навсякъде. То трябва да се защитава всеки ден и това много добре се вижда в Украйна. Вижда се, че мирът не е нещо естествено във всички части на Европа. Събитията на нашето съвремие отново ни предизвикват и ни показват колко е важно да сме заедно в ЕС.

Принципът на обединението на Европа е в многообразието.

Играчите трябва да бъдат добре разпределени

Бих искал ЕС да бъде в състояние да действа и да е силен, но не бих искал всички решения да се вземат в Брюксел по централизиран начин. Така че желанието ми е ЕС да се съсредоточи върху решаване на големите въпроси и да остави достатъчно правомощия, възможности и решения, които да се вземат на национално и местно ниво.

Желанието ми е Европа да бъде изградена на принципа на субсидиалност и възможно най-много решения да се вземат на местно ниво, възможно най-близо до хората, казва Пьотеринг. ЕС трябва да се грижи за големите въпроси. Желанието ми е всички хора да имат общоевропейско съзнание и да развият чувство на европейска солидарност. Да знаят, че България не може сама да се погрижи за своето бъдеще. Германия не може да го направи, но всички заедно сме в състояние да го направим. Така че Европа е обединена в своето многообразие.

Членството в ЕС трябва непрекъснато да се защитава

и трябва да се застъпваме за приемането на други държави от Балканите в Съюза, но трябва да се застъпваме това да стане в момент, в който те изпълняват условията.

Ситуацията в Албания е различна от тази в Черна гора, в Босна и Херцеговина. Всяка една държава трябва да се разглежда като отделна и трябва да се взема индивидуално решение, но смятам, че един ден тези държави ще бъдат част от ЕС и така ще се гарантира мирът в Европа и на Балканите.

Не бива да смятаме, че мирът в Европа е ненакърним. Виждаме това по примера с Украйна. Трябва на първо място да осигурим мир в ЕС и затова бъдещите поколения, които се ангажират в политическите партии в обществото, ще могат да допринесат от името на своите поколения за опазването на този мир.

Ключът към успеха

се крие в думата „компромис”, която понякога не звучи добре, но думата всъщност означава всички да отстъпваме, за да се обединим около една обща позиция. Постигането на компромис представлява всъщност голям напредък. За да се постигне компромис трябва да преговаряме на една обща основа – на основата на закона, заключава Пьотеринг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    5 0 Отговор
    хаха смешна картинка някав еврогеец от Брюксел с шарена вратовръзка дошъл тука и наще наведени политици му слугуват и го наобиколили като аборигени ..хахаха

    все някога шенген...те и налъмите в банята ще цуфнат някой ден

    жалка картинка ..за ко ви е шенген да тръгнат всички ислямисти да имигрират към българия ли...

    Коментиран от #2

  • 2 donbarito

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    какув сън цънуваш ти бе кои ще имигрира?
    колко души останаха в природния рай?
    и след коко години ще стане природен парк със тази демография?

    Коментиран от #20

  • 3 тръу

    4 0 Отговор
    аз неискам да влезем в Шенген - защото като махнат границите ще почнем да привличаме много арабелки и негрит... от какъв зор да станем плацдарм на бедняците от третия свят??????

    Коментиран от #6

  • 4 comment

    0 0 Отговор
    И тогава всичкия Ченген ще улети здрави в Шенген!?!
  • 5 Борката от Банкя

    1 0 Отговор
    И м....та му ще е.ем!
  • 6 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "тръу":

    Абс си прав,а искам и да те подсетя,че ще трябва да учим и шенгенски!Бе кофти работа иэобщо:)
  • 7

    2 0 Отговор
    ..си каръщината влезнахме в с...ания Евросъюз в началото на неговия залез, май пак ще се окаже, че сме на грешната страна......
  • 8 агент08

    2 0 Отговор
    Пикая ви на Шенген!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 aaa

    2 0 Отговор
    Пропаганда на богатите. Да богатеят повече ...
  • 10 БОЙКОт

    1 1 Отговор
    Тиквата бойко иска хем душата в рая хем х... до края. Няма как да стане докато корумпираните политици не се махнете от държавата. Никой няма да ни приема на сериозно.
  • 11 Евроценител

    0 0 Отговор
    И то въпреки тези противни корумпирани лица от снимката. Добре че бе те олицетворяват европейските ценности, че и от Европа щеше да се наложи да емигрирам, не само от БГ.
  • 12 по темата

    1 0 Отговор
    Фондацията, която представлява този е с основна дейност за ликвидирането на България като държава.
  • 13 Те това е

    1 0 Отговор
    ,,Бих искал да окуража вашите въоръжени сили и силите на сигурността да продължат да охраняват добре границите. Смятам, че рано или късно България ще стане член на шенгенското пространство”.
    Кой не е разбрал, да прочете още веднъж. В първото изречение се потвъждава за какво стоим в портиерната, а във второто отново се размахва моркова-Шенген. Ще станете, или както се пее от ,,Ритон"- някога, но не сега... Всъщност знае ли човек, кога ще е това някога? Както са я подкарали гърците, може да е съвсем скоро. т.е. след разпада му, когато и ние няма да искаме.
  • 14 АдаптивноОкачване

    1 0 Отговор
    Вижте им само корумпирани мазни мутри ! Да си заврат шенгена ...... - хич не ми требе !!!
  • 15 хахахахахаха

    0 0 Отговор
    Ще влезете в Шенген през крив макарон!!

    Коментиран от #16

  • 16 ЦРУ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "хахахахахаха":

    Така и за ЕС лаехте преди години от Позитано нали червени ?
    И сега к'во стана?Кой се смее последен?Хайде сега да ви преброиме по "минусите"? :)))
    И оня с 20/те ника и той да гласува! :))))
  • 17 фк

    0 0 Отговор
    Е те тогава ни се е..а м...та !
  • 18 песимиста

    0 0 Отговор
    с тази корупция и с тия злоупотреби на еврофондове?ще гледаме румънците как флизат и ще има да им завиждаме.иначе ще влезем ама на куково лято.за съжаление.....
  • 19 mediator37

    0 0 Отговор
    "Европейски ценности" , "евроатлантически ценности" .
    Някой може ли да обясни от коя дата възникват тези "ценности" .
  • 20 ддд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "donbarito":

    кой щял да имигрира.....ти сляп ли си да видиш че ни залива ,,бежанска,, вълна от джихадисти от Сирия.. за сега потока не е към Бг основно щото не сме в шенген ..познай ко ще стане ако влезем в шенген
  • 21 ддд

    0 0 Отговор
    хаха смешна картинка някав еврогеец от Брюксел с шарена вратовръзка дошъл тука и наще наведени политици му слугуват и го наобиколили като аборигени ..хахаха

    все някога шенген...те и налъмите в банята ще цуфнат някой ден

    жалка картинка ..за ко ви е шенген да тръгнат всички ислямисти да имигрират към българия ли...
  • 22 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Тате,ще ми купи колело,ама друг път.
  • 23 истина една

    1 0 Отговор
    колко са щастливи нашите подлоги
  • 24 Бай хой

    1 0 Отговор
    Трай коньо за зелена трева. Най песимистичният срок беше до 2014 година. Мина и замина. Изродите от върхушката си пътуват из шенген и си ни държат тука за да получават рушвети и постове.