Last news in Fakti

5 Април, 2015 10:00 2 678 9

Полека с „лявата вълна“, другари

  • георги харизанов-
  • бсп-
  • лява вълна-
  • новото ляво-
  • франция

Комбинацията от NoGoZones, дефицити и безработица - това ли е тя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако се върнем 3-4 месеца назад, доста ще се посмеем. Поводът? Всевъзможните писания и анализи, породени от победата на нещото „Сириза“ на парламентарните избори в Гърция.

То не бяха леви вълни, не беше възраждане на лявото, то не беше пореден провал на десницата и неолиберализма, не беше евроскептицизъм и „хак им е на богатите западняци“ , то не беше чудо.

Каква е обаче реалността няколко месеца по-късно? Като за начало, нито една от традиционните леви партии, и тук БСП не прави изключение /извън кратката странна визита на Калоян Паргов в Солун/, не припозна и отказва да легитимира „Сириза“ като лява партия.

И в това няма нищо странно – в Гърция левицата в лицето на ПАСОК остана трета. Тук няма повод нито за радостни възгласи, нито за статии под мотото „Идва лява вълна“. Новото „ляво“ в Гърция излъчи изолирания и неориентиран премиер Ципрас, трагичния образ Варуфакис, и външния министър Венизелос – единствения човек, на който се смеят повече от на Лавров. Къде е тук поводът за лява гордост така и не става ясно.

Да, може би Гърция не е типичен пример. Надвисналият банкрут, нуждата от болезнени реформи и съкращения, както и непрестанните орязвания на икономически необосновани социални придобивки донякъде дават логично обяснение за омразата към досегашните партии и избора на нов несистемен играч. Но тогава какво да кажем за Франция?

Левицата остана трета на изборите и във Франция – в родината на лявото. И във Франция левицата позволи да бъде победена от национал-популисти. И във Франция, както в Гърция /а съвсем скоро и в България/ капсулиралата се поради липса на нова идологическа доктрина левица позволи да бъде надговорена, изпреварена и изместена от несистемни противници. И във Франция, както и в България, хората бързо се умориха от нищонеправенето на левите, от напразните обещания, от лъготенето и липсата на ясна визия и икономическа логика за изпълнение на предизборните обещания на Оланд.

И във Франция, както и в България, дясното затърби вътрешните битки, и хората отново гласуваха доверие на познатия им лидер Саркози - с всичките му грешки и недостатъци и въпреки очакваното му изхабяване от присъствието във властта в предходните години.

И във Франция, както и в България, популярната десница в лицето на Съюза на народното движение надмогна противоречията си, и обединена с дясно-центристите от Съюза на демократите и независимите, спечели убедителна победа.

И във Франция, както и в България, социалистите отбелязаха най-слабия си резултат от години насам, печелейки едва 13% от гласовете. Нещо повече – социалистите губят знакови кантони, считани за бастиони на левицата, включително департамента Корез - електоралната крепост на президента Оланд.

И във Франция, както и в България, слабостта на традиционната левица води до нарастването на електоралното влияние на крайнолеви националистически евроскептици. Различен е само резултатът – докато в България просто парламентарно представените партии от този тип станаха две, във Франция националистите на Льо Пен повишиха резултата си с 10%.

Биха могли да бъдат изведени още много примери и аналогии, но нито един от тях не би бил в полза на така наречената „лява вълна“ и имагинерното възраждане на левицата на европейската сцена. Няма и никакви доводи в подкрепа на тезата за „новото ляво“ доколкото такова изобщо не е формулирано извън сляпото повтаряне на самото клише.

Напротив – левицата все повече изпада от сцената на политическото противостоене. Дебатът в момента е в съвсем друга посока, а именно консерватизъм – либерализъм, и утвърдени партии срещу несистемни популисти.

И тук за левицата няма никакво място. Затова – полека с „лявата вълна“, другари. Такава няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    всичко е казано по-горе!респект!

    Коментиран от #2

  • 2 Петър Кимонов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Респект към кого, тролче анонимно... Към липсата на лява партия у нас?


    100% мажоритарни избори!
    В два тура!
    С право на отзоваване!
  • 3 сладур

    2 0 Отговор
    тоя докога ще пише материали и ще дава морални оценки. после имало държава и независим съд. затова хората са отвратени от политиците и властимащите
  • 4 VOLA

    2 0 Отговор
    А бе, Гошко, а бе, Харизанов, много лошо гледаш ама и лоша уста имаш! Лоша и продажна, мой човек. То бива, бива, ама толкова продажни мекерета (каква хубава българска дума...) от къде се пръкват бре? Но за теб - друг път, сега за "разсъжденията" ти. Имам няколко забележки спрямо твоето фриволно бръщолевене, а именно:
    1. Я обясни кой точно се бил смеел на Лавров. Мисля, че големият смях пада при появата на Кери, а от руския външен се изпона..аха от страх. То се вижда от всички мерки на някои "велики" западни сили.
    2. Не става много ясно и по каква причина БСП е сбъркала като не е припознала СИРИЗА... Ами ако беше - ти тогава как щеше да реагираш?
    3. За напразните обещания в Бг. Съжалявам за ограничения ти капацитет, ама то това е природа, ти не си чак толкова виновен. Имаше едни хора, които даваха такива обещания, но ако си забравил, да ти припомня: СДС обещаваше светло бъдеще (преди 25 години!!!), Царя обещаваше нещо си там за 800 дни, ГЕРБ обещават каквото им дойде на езика, защото дори не им е ясно какво искат и какво трябва да обещават... Мога да ти дам редица конкретни примери, ама съм сигурен, че ти много добре ги знаеш, обаче не ти плащат да пишеш за тях, нали?
    4. Изобщо пък не е ясно за каква "убедителна победа на дясното" говориш... Нямам коментар, но това или си го сънувал или ранното слънце ти влияе зле, много зле...
    5. Да разбираме, че според теб за растежа на крайно десните нямат никаква вина тези, които създават условия за това (чрез алчната си сбъркана политика), а БСП - така ли? Интересна теза...
    Сега да те светна - лявата вълна е неизбежна, така както са неизбежни природните закони. Това е така, защото няма нищо по-естествено и трайно от това, болшинството от човеците да искат да живеят по един начин и няколко алчни човечета да им попречат! Анадънму? В заключение: не е ли редно, когато човек има достъп до някакви форуми, за да пише и да се опитва да формира мнение, да подхожда малко по-отговорно, все пак?
  • 5 АБЦ

    0 1 Отговор
    До другаря Вола!
    Първо искам да уточня, че не съм ничий адвокат, но писанието на другаря Вол просто кънти на пролетариатски шовинизъм, та чак дрънка. Наслушахме се та се и нагледахме през последните години как БСПто печели избори след избори и как червената вълна на всеки километър да я ринеш като оборска тор. Видяхме ги и как могат да "управляват"! Неизбежно, другарю Вол, е само падението на любимото ти БСП, което само се пусна на пързалката, на която продължава пак само да се засилва надолу (за справка вчерашното "културно мероприятие" на БСП). Отвори си речника и виж какво означава социализъм и социум и ако капаците на комунистическата реторика не са съвсем хлопнали на очите ти, може би, ама може би ще ти светне една малка лампичка в дъното на промития мозък, че май в социалистическата столетница не е останала и една социална мисъл, освен популисткия демагогски предизборен жаргон, както апропо и омразата към всичко, що не е свое! На комуниста враг му дай! Да мрази! В това е най-добра любимата ти БСП. "Ако не си с нас си против нас. Ако си против нас си враг. А за враговете - разстрел или каквато и да е там помия!" Това е единственото, което може да се нарече "Червена вълна", а и напоследък все повече се чудя къде е по-подходящо да се сложи ударението!

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "АБЦ":

    Някой, който е на различно мнение от вас веднага го изкарвате "другар" и комунист. Макар, че това не ви пречи да пишете глупостти въобразявайки си, че сте създали поредния шедьовър. Ето го и примера: "...просто кънти на пролетариатски шовинизъм, та чак дрънка...". Да ама дрънка нечия глава на празно. "Пролетарски шовинизъм", да направим разбор-пролетариат, ще рече, който няма, най-нисшата класа, т.е. работническа класа. И шовинизъм-казано най-кратко казано е краен национализъм. Аз мога да измисля по-просто нещо от теб /не, че е за хвалене/, ето- Аглийски континентализъм, как ти звучи? Тъпо, нали? Иначе определено тези от БСП-то са за "тепане", както всъщност и останалите, но определено трябва да се почне от БСП-то. Това от мен, един НЕдругар, НЕкомунист а просто един "английски континенталист"...
  • 7 от

    1 0 Отговор
    тоя ли ще се поучаваме и образоваме. объркана работа и ценности
  • 8 АБЦ

    0 1 Отговор
    До коментар #6
    Кога точно реши, че всички трябва да мислим като теб? Кога най-после (всички) ще се осъзнаем, че просто сме различни, че може и да не намерим общи теми, но това НЕ ОЗНАЧАВА, че поради тая причина трябва да сме врагове! Просто потвърждаваш думите ми - враг ви трябва, да мразите искате и да го демонстрирате къде както можете! А за раздразнението от различното мнение - никога няма да мисля, НИКОГА като вас (комунистите)! Аз, обаче не ви мразя, просто няма да говоря за политика с вас, защото я разбирате различно от мен! Е а дай сега да се изтрепем! БСП били за трепане, а не се сдържа да критикуваш критиките към тях. А и честно казано просто не виждам никакъв смисъл в брожението ти! Определено не си доволен и не приемаш написаното от мен, ама аджеба не става ясно какво точно искаш, да дадеш определения на думите, да защитаваш лявата вълна или просто да си ПРОТИВ някого или нещо? И още нещо - не ми отговаряй! Моля! Държа на това, въпросите ми бяха реторични - изводите всеки може сам да ги прави!
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Дааа, разделяй и владей - това е доктрината в България! Трябва да сме винаги един срещу друг - или комунисти срещу демократи или българи срещу цигани... Абе верно враг си ни трябва, ако нема ще го измислим!