Last news in Fakti

5 Април, 2015 11:12, обновена 5 Април, 2015 12:02 1 600 4

Демокрация е възможна и без капитализъм

  • бсп-
  • миков-
  • конгрес

Бедността е един от най-сериозните ни проблеми днес

Демокрация е възможна и без капитализъм - 1
Снимки: БСП

Демокрация е възможна и без капитализъм. Това заяви в изказването си пред 48-мия Конгрес председателя на БСП Михаил Миков. По думите муЕвропа има нужда от друга политика. От връщане към онази социална и мирна Европа, за която мечтаехме. Към онази справедлива Европа, на която милиони завиждаха.

Какво каза още лидерът на социалистите:

Живеем в свят, в който доминацията на еднополюсния модел е поставена под въпрос. Кризата в Украйна и

неадекватните русофобски позиции на правителството ни и Президента

разделят обществото в България, братски, исторически и културно свързана с Русия. Последиците от икономическата и финансова криза засегнаха тежко България. Върху това се насложиха ефектите на санкциите и контра-санкциите по отношение на Русия.

Бежанската вълна от Сирия

засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в Европейския съюз. Това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи. To не прави нищо за отстояване на българския интерес в ЕС.

Хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска ценности като свобода, справедливост, солидарност. Социалната държава не устоя на неговия натиск.

В условията на безпрецедентна доминация на десни модели за последните десетилетия левите партии и в Европа изпитват постоянни удари. Все повече е ясно, че хората имат нужда от силна левица и че идеите на социализма са устояли на дясната хегемония и отново имат силно звучене.

Хората у нас и в Европа - имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност. От нас зависи с конкретни политики и действия да докажем, че социалната държава е възможна.

От 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо.

Демокрация е възможна и без капитализъм.

Европа има нужда от друга политика. От връщане към онази социална и мирна Европа, за която мечтаехме. Към онази справедлива Европа, на която милиони завиждаха. Заедно с нашите партньори в ПЕС трябва да търсим пътя през растящото неравенство и обществено недоволство от ерозираната социална държава и оформящата се Европа на две скорости. Защото социалната, модерна и просперираща държава в България не се реализира. Защото идейните наследници на онези, които отричаха социалната държава при приемането на Конституцията през 1991 г., управляваха през по-голямата част от последните 25 години. Защото реституираха, приватизираха, реформираха, урбанизираха, лустрираха и през цялото време обвиняваха комунистите и нашата партия, приела наследството на повече от век борби на българския народ за справедливост и свобода. Наследство с успехи и градеж, с грешки и някои извращения. Защото и днес у нас има хора, които перат биографии и хвърлят кал, отричайки живота на своите бащи и майки и създаденото.

Днес трябва да кажем: "Стига!"

След изборите в България се формира дясно управление от четири партии и коалиции, използващо и компенсиращо вътрешните си противоречия с подкрепа на партии, заявени като опозиционни. В парламента влязоха осем партии и коалиции при най-ниската за последните 25 години избирателна активност, което обуславя и ниската представителност на днешното управление. Икономиката рязко забави темп. Увеличи се бедността.

Бедността е един от най-сериозните ни проблеми днес.

Пряко или косвено, това е проблемът на живота на всеки българин, предпочел да живее в България. Бедността и липсата на целенасочена политика за ограничаването й са благоприятна почва за етническо напрежение, изключването на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографския срив и в крайна сметка - в заплаха за националната сигурност.

Вече 8 години сме членки на ЕС. Какво се промени за това време?

Ако преди присъединяването ни в риск от бедност живеят около 18,4 % от хората у нас, то в годините след това този процент вече достига 22-24 %. Това значи, че броят бедните вече е над 1,6 млн. души. И за това не е виновна Европа.

Все по-ясно става, че БСП Лява България е опозиционната сила, неоспорима алтернатива на това управление, вредно за България. Но на последните избори преди половин година стана ясно, че

влиянието ни е достигнало исторически ниски нива.

Ефектите от четвърт век политическа конкуренция между БСП като идеологическа партия и партиите-проекти имат значение за това състояние. Напоследък е модерно да се говори и за подобни проекти с леви претенции, лидерски и идейно неясни. Считам обаче, че и тяхната роля ще бъде преди всичко обслужваща за дясната политика, която докара България дотук.

Имаше доста спекулации за това кой подава ръка на БСП. Щеше да е нехигиенично политически да приемем всяка подадена ръка, без да се съобразяваме с коректните ни партньори и политическите ни позиции За БСП не може да има власт на всяка цена. Тя се приема от гражданите като политическо многоженство. Имаше риск да загубим доверие, заради което плащаме цена на опозиция. Днес можем да кажем на всички, които искат: Прочетете нашата платформа за Местните избори и, ако ви харесва това, което предлагаме, да започнем разговорите по места - в името на местна власт, изразяваща интересите на хората.

Едновременно със засилване на ролята на колективните органи в БСП ние трябва да осигурим механизми за реализация на решенията за единодействие и солидарност на територията на цялата страна за прокарване на националната политика, за подмладяване на партията и използване на предимствата на електронните технологии, навлезли през последните 25 г. в живота на всеки българин.

 

Партията не може да бъде разглеждана като търговско дружество.

 

Тези дни чух и такива сравнения. Още повече, че и в търговския оборот отговорността се персонализира, а изминалите 25 години дадоха примери за това как цялата партия плаща за грешки на отделни наши другари.

Няма как като партия да се борим срещу разделението в обществото, ако самите ние не сме солидарни и дисциплинирани, ако правилата изключват възможността тези конфликти да прерастват във войни, ако няма арбитриращ орган, което е в отговорността на националното ръководство.

Логиката на предложените от НС промени в Устава почива на разбирането, че БСП е национална партия с представителство в страната. Почива на разбирането за провеждането на единна лява политика и нейното отстояване чрез единодействие навсякъде - и в София, и в Брюксел, и в малкото село.

Искаме да отворим вратите на всички етажи на партията за енергията на младите социалисти. Това трябва да се случи при

ясни правила и партийна оценка,

при конкурентост и перспектива за развитие. Младите искат реализация и когато не я получат при нас, лесно могат да я потърсят в някой модерен проект. Аз мисля, че предложението за гарантирана младежка изборна квота ще даде нов облик и нов импулс и живот в редица наши организации по места, но едновременно с това то би имало и косвени позитиви, защото все повече млади хора ще потърсят своя път за развитие при нас - разбира се, при принципно установени и прилагани правила за кадруване.

Аз лично и ръководството сме готови да приемем всяка критика и нейните аргументи. Но искам всеки от нас да чува аргументите на другия, дори, когато е несъгласен с тях. Искам отделните паралелни монолози, които се водят в партията, да се превърнат в съдържателен политически диалог.

Кои действия очертават нашия профил днес? - Участие в изборите с ясни ангажименти; Решение за неучастие в управлението на всяка цена. Правилността на това решение се доказа от времето;

Упорито отстояваме прогресивно подоходно и семейно облагане.

До края на месеца ще внесем отново такъв законопроект. В края на март беше отхвърлен нашият законопроект във връзка с отмененото от дясната коалиция право за възстановяване на 10% от възнаграждението на работещите бедни. Управляващите обаче предпочетоха да вземат тези пари от тях и да лишат семействата им от 408 хляба, след което гласуваха 16 млрд. заем, договорен "на тъмно", а малко след това отчетоха преизпълнение на приходите с 820 млн. лева.

Неолибералите превръщат здравето в стока, която е достъпна само за онези, които имат пари, която се търгува, а не го разглеждат като благо, което трябва да бъде общодостъпно, както беше преди време.

В закона за образованието се залага възможност оскъдният държавен ресурс да бъде разпределян и за частните училища. Това ще доведе до отпадане на още повече ученици от нискодоходните социални групи, за които основна пречка за достъпа до образование е материалното състояние на семействата им.

Частното образование няма да реши техните проблеми,

нито проблема с неграмотността, в който затъва България.

Във външнополитически план се обявяваме за по-категорично отстояване на националния интерес. Ние считаме, че трябва да се отстоява балансирана външна политика, което означава, че, без да подлагаме на съмнение членството ни в ЕС и НАТО, заявяваме ясно противопоставяне на санкциите срещу Русия и отказваме България да бъде прифронтова държава. Отказваме традиционните отношения с Русия да стават жертва на геополитически сблъсък. Затова ще продължим да настояваме за отмяна на санкциите.

Настояваме за справедливост и върховенство на закона при приемането ни в Шенген. От тази трибуна заявявам, че,

колкото България има нужда от Шенген, толкова и Европа се нуждае от България в Шенген;

Искаме повече европейска солидарност и повече справедливост за справяне с кризата с бежанците от Близкия Изток и Северна Африка у нас; Настояваме за икономизиране на диалога със страните от Изтока и Китай.

Местните изброи, които предстоят, ще бъдат тежка отговорност

за мен лично и за Националния съвет, на Изпълнителното бюро, но и за всички активисти по места. В условията на опозиция и натиск върху нашите представители в местното самоуправление, в условията на всеобщо недоверие към изборите и демократичния модел. Днес Конгресът трябва да дискутира левите стандарти в местната власт. Внесеният документ е добра основа за принципна национална платформа, около която да търсим подкрепа, освен в рамките на Коалиция БСП Лява България.

От утре трябва да започне

денонощна работа по номинации,

организация на кампанията, намиране на съюзници, но най-важното - печелене на доверие от отчаяните, излъганите, невярващите - хората, които смятат, че политиката няма значение. Трябва да открием авторитетите, които споделят левите ценности, приемат левите стандарти и са готови да застанат със своя авторитет в подкрепа на партията.

За нас измеренията на доброто представяне имат няколко аспекта. Най-важното е да подберем кандидатите си за кметове и съветници така, че в тяхно лице хората да виждат гаранция за почтеност и провеждането на лява политика. Трябва да убедим хората, че тази политика е в интерес на общината. На следващо място важно е онези от кандидатите ни, които бъдат избрани, да са съпричастни с лявата политика и да спазват стриктно левите стандарти за местно управление. За нас изборите не са спортно състезание и представянето на тях не се измерва само със сравнение на цифри.

- Утвърждаване на БСП като основна опозиционна сила и единствена алтернатива на дясното управление.

- Утвърждаване на БСП като национална лява партия.

- Утвърждаване на ролята на БСП сред европейските социалистически и социалдемократически партии и движения.

- Организационно укрепване и подмладяване на партията.

- Възвръщане на доверието за политическо представителство.

- Успешно представяне на местните избори.

- Увеличаване на влиянието ни в органите на местното самоуправление за реализация на лява политика на местно равнище.

- Създаване на политическа основа за съюзи.

- Прозрачност и принципност в предизборни и следизборни споразумения.

Петото заседание на 48-ия Конгрес има важен дневен ред. Потвърждаваме ценности и търсим обновление.

Нямаме право да забавим темпа на обновление!

Нямаме право да ограничаваме неговите мащаби! Нямаме право да поставяме под въпрос дълбочината на промените! Така ще бъдем силни и успешни. От нашата конструктивна работа много ще зависи успехът на това заседание. Имаме тежка отговорност за бъдещето на социалистическата идея и практика. Но и за бъдещето на една друга, справедлива България, от която се нуждаят мнозинството от българските граждани. Време е за справедливост!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колев

    1 0 Отговор
    Комунистически бълвоч. Бедните се увеличавали. А какво беше по времето, когато Република България беше Народна Република България? Всички бяха еднакво бедни с изключение на партийните величия. * години сме били членки на ЕС и нищо не сме спечелили.А какво спечелихме от десетилетията членство в СИВ? Нищо. Тези идиотизми може и да минат пред младежите, но не и пред тези, които живяхме в "светлия социализъм". Така че др. Миков затвори си устата.
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Винаги съм энаел че е въэможна демокрация беэ капиталиэъм и това е ДЕМОКРАЦИЯ ПРИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ КОМУНИ3ЪМ!Е...може да е "капиталистически",но важното е че е комуниэъм.И при него вече Партията въэвръщайки прилежащата и беэкрайно отиващата й "ръководна рола" ПО КОНСТИТУЦИЯ,ще ни метне всичките в БМВ-то на историята и с 200км/ч ще ни отведе баш в най-светлото бъдеще.Ура эа БКП-БСП,ура и эа Миков:)!
  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    бсп деградира и е неадекватна за това което се случва в европа ,света и българия.миков е емблемата на комунист от прехода.визуално се опитва да го догоди като живков и чака да се върнат паризаните.с такова ръководство и такава визия за политиката ,не ни чака нищо добро ако отново се докопат до властта!
  • 4 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    политическа свобода = икономическа свобода ... друга формула няма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове