Last news in Fakti

4 Май, 2015 17:12 2 556 4

Църквата трябваше да награди Дядо Добри

  • църквата-
  • да награди-
  • дядо добри
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не съм от тези, които ръкопляскат на решенията на Светия Синод на БПЦ за награждаването на премиера Борисов с най-високия църковен орден и за включването на Симеон Сакскобургготски в богослужебния ритуал. Но не съм и от онези, които намират в тези решения нещо скандално.  Това коментира Борислав Цеков, автор и вносител на действащия Закон за вепроизповеданията, по повод решенията на Светия Синод на БПЦ за награждаване на премиера Борисов и конституционните аспекти на включването на Симеон Сакскобургготски в богослужебния ритуал.

Това е по няколко причини:

Първо, намирам решенията на Светия Синод за ненавременни. Съществен техен недостатък е липсата на публично оповестена мотивация, която би предотвратила поне част от спекулациите, които започнаха да се лансират в публичното пространство. Но най-важното е, че по повод на такава бележита годишнина – 1150 години от Покръстването – щеше да е далеч по-добре и за Църквата, и за обществото, ако Светият Синод беше удостоил с награди и почести не действащи политици, а безспорни личности, които се приемат еднозначно от обществото, независимо от политически и други пристрастия. Струва ми се, че Светият Синод на БПЦ подцени обстоятелството, че и г-н Борисов, и г-н Сакскобургготски са преки участници в политическия процес като партийни лидери и министър-председатели. И двамата по-скоро поляризират обществото – едни ги подкрепят, други не ги приемат. Те са част от политическата конюнктура. Съвсем друго щеше да е, ако Светият Синод беше удостоил с най-високото отличие безспорна личност, която предизвиква само възхищение и в очите на обществото олицетворява вечни християнски и човешки добродетели. Такъв, например, е дядо Добри.

Второ, в решенията обаче няма нищо скандално. Автономна воля на Светия Синод и на самата църква е кого и как удостоява с почести или ще поменава в църковните служби. Абсурдни и несъстоятелни от гледище на конституционното право са появилите се спекулации, че решението г-н Сакскобургготски да бъде титулован като „български цар“ в богослуженията засягало конституционния ред, създавало „дуализъм“ и прочие юридическо невежество (понякога за съжаление дипломирано!). Има един безспорен църковен факт – Симеон Сакскобургготски е помазан от БПЦ за цар, съгласно канона. Заедно с това безспорен исторически и конституционноправен факт е, че той е бил действащ държавен глава, монарх, на Царство България, който в съответствие с Търновската конституция е упражнявал тази функция чрез регенти поради непълнолетието си. Църковното помазание за цар е неотменимо и пожизнено и няма никакво отношение към държавното устройство и действащата Конституция. Според църковните канони един цар дори да не царува е носител на царското достойнство, щом е помазан за монарх. Не е така за синът на покойния Кардам, който се явява по монархическите традиции престолонаследник на Симеон Втори, но не е помазан за цар и няма да бъде почитан по този начин след време от БПЦ. Резонен е въпросът: „защо чак сега взема това решение“. Но по действащия конституционен ред религията е отделена от държавата и всяко вероизповедание, не само БПЦ, може да почита в своите молитви, когото и както намери за добре. И държавата няма право да се меси.

Трето, не може да не направи впечатление, че опорната точка „нарушава се конституционният ред“ се лансира натрапчиво от онези политически, обществени и експертни кръгове, които предизвикаха и поддържаха цяло десетилетие пагубния църковен разкол. Правителствата на Филип Димитров и Иван Костов и избраният от тях президент Петър Стоянов обявиха, че България нямала патриарх и че имало две православни църкви – нещо, което дори турският султан по времето на турското робство не е дръзвал! Те целуваха ръка на лъжепатриарха Пимен. По тяхно време, безпрецедентно, бойните знамена не бяха осветени от Светата Църква на Богоявление. Същите грантови интелектуалци и соросоиди, които тогава бяха публичните адвокати на разкола и гонението срещу БПЦ, днес отново подемат антицърковна кампания.

Но, както тогава, така и сега трябва да се каже на висок глас – няма да мине!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    1 1 Отговор
    Първата задача на нашата църква трябваше да бъде , изчистване на "авгиевите обори" ! Върховни църковни служители са потънали в грях ! Гледат на църковните имоти като бащиния в най - отвратителния вид! Приемат " подаръци" , коли , скъпи часовници , като в същият момент църквите ни са рушат ! Младите хора ходят на църква само по големите празници като даже и незнаят защо са там !! Църквата забрави разбира се за този свят човек - дядо Добри , който предаде до стотинка всичко каквото му бяха дарили обикновените хора , за ремонт на храма !! Какви средства е дал този "ЦАР" ?? Освен за собствената си кесия нищо друго не го е интерисувало !800 дни , така хубаво ни оправи , че ще го помним !! От сега мога да му кажа , че ще стане президент на КУКОВО ЛЯТО !!!

    Коментиран от #3

  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    "Църквата трябваше да награди Дядо Добри"...,ако има Бог този човечец няма нужда от "признанието" на плужеците в раса.
  • 3 Ива

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ани ":

    Дъра-бъра. Добре са ви промили мозъците медиите. Църквата прави каквото може, обаче такива като вас - хленчещи човечета - само намират кусури. Вие колко пъти сте отишла на църква през последния месец и с какво сте помогнала на енорийския си храм? А да мрънкате - за това ви бива.
  • 4 ттттттт

    1 0 Отговор
    Дядо Добри е жив светец-поклон!! Дали църквата ще го награди или не--той е душата на народа ни-