Last news in Fakti

12 Септември, 2011 10:45 1 194 0

„Российская газета” за блокираните туристи у нас

  • руски туристи-
  • българия ер-
  • алма тур-
  • скандал
„Российская газета” за блокираните туристи у нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от ключовите теми на отминалите почивни дни беше ситуацията с руските туристи в България, оказали се заложници на финансовия спор между две компании. Заради нерешените парични разногласия между туроператора "Алма тур" и българската авиокомпания "България Ер" почти 1000 руснаци не можаха навреме да се завърнат в Русия след отпуската си в България, пише кореспондентът на "Российская газета" Владимир Кузмин, цитиран от БГНЕС.

До снощи общите усилия на руската и българската страна доведоха до това, че в събота вечерта 186 руснаци най-накрая напуснаха България с един полет. А по-късно вечерта с правителствения самолет, изпратен от София по нареждане на премиера Бойко Борисов, от Бургас и Варна за Москва излетяха 86 деца, жени, а също така туристи, нуждаещи се от медицинска помощ. Но, според данните от неделя вечерта, още над 200 души очакват да излетят – за момента компаниите не са успели да се договорят. Преговорите ще продължат и днес.

Скандалът започна да се разгаря още в петък, когато авиопревозвачът отмени три полета от Бургас и Варна за Москва и Санкт Петербург. Това си решение те обясниха с факта, че туроператорът не е платил около 5 милиона долара и чартърите няма да излетят, докато парите не бъдат платени. Компанията-туроператор, обаче, твърдеше, че е плащала всичко навреме и я принуждават за втори път да плати билетите. В събота бяха отменени още два полета, след това в скандала се оказаха намесени финландски и латвийски туристи, защото авиокомпанията отмени още и полети за Рига и Хелзинки. Според информацията на "България Ер", до края на септември компанията трябва да изпълни още най-малко 12 полета по поръчка на "Алма тур".

В резултат на масовата отмяна на полети в събота вечерта на летищата във Варна и Бургас се струпаха почти 1000 души, сред които имаше много деца. Някои от тях успяха да излетят за вкъщи, купувайки за своя сметка билети за вече платените маршрути. Тези от тях, които нямаха средства за това, бяха принудени да останат в България. Благодарение на руските дипломати и българските хотелиери всички руснаци бяха безплатно настанени в хотели и снабдени с храна и вода. Но колко ще продължи неочакваната отпуска не е ясно.

Въпреки това, както съобщиха от Ростуризъм, от началото на годината във ведомството са постъпили над 3500 оплаквания от граждани. Това е два пъти повече, отколкото през миналата година. Статистиката развали Египет, при това на два пъти. В началото на годината руснаците масово се отказваха от пътешествия заради нападения на акули - човекоядци, по-късно този процес започна заради масовия отказ заради нестабилната политическа обстановка в Страната на пирамидите. Но мнозинството от оплакванията – над 80% - както и преди са свързани с некачествените туристически услуги.

Най-разпространените оплаквания условно могат да бъдат разделение на три: самолетни полети, настаняване в хотелите и обслужване. Поредният "въздушен" конфликт се разрази в България. От Ростуризъм се подготвят да приемат нова вълна жалби от пострадали туристи.

"Като правило, всички подобни оплаквания приключват с искания да се върнат парите за почивката", разказа ръководителят на юридическия отдел на Ростуризъм Изо Арахамия. Междувременно съществува предположение, че "Алма тур" има сериозни финансови проблеми и даже е на прага на банкрут. Изо Арахамия припомни, че през 2010 г. са закрити кри компании. Но чиновниците са уплашени от честотата, с която туристическите фирми приключват бизнеса си тази година.

От началото на тази година застрахователите вече изплатиха на пострадалите туристи 14,5 милиона рубли. "Смятам, че тази сума ще нарасне с още 10-15 милиона рубли, защото наред са плащанията за три нови банкрутирали туроператора", отбеляза Изо Арахамия.

Председателят на Съюза на потребителите на Русия Пьотр Шелищ, напротив, твърди: пострадалите туристи даже не влизат в първата десетка по брой на оплакванията.

Румен Драганов: Ситуацията с руските туристи ще ескалира
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА