Last news in Fakti

10 Юли, 2015 10:32 1 905 4

Може ли следващият генерален секретар на ООН да бъде жена?

  • жена-
  • генерален секретар-
  • оон

Българката Ирина Бокова се счита за фаворит за нов генерален секретар, който ще бъде избран през 2017 г

Може ли следващият генерален секретар на ООН да бъде жена? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следващият генерален секретар на ООН ще наследи „най-невъзможната“ работа на света. Той ще трябва да даде нов тласък на 70-годишната институция, пише „Гардиън“.

Залозите са високи: До2050 г. се очаква населението на земята да нарасне с 3 млрд. в условията на заплашителен баланс на ресурсите и увеличаващо се насилие. Така че интернационалната институция, промотираща мир и преодоляване на географските и расови различия, ще е все по-нужна.

„Понеже генералният секретар отговаря за 7 млрд. души, той или тя ще трябва да се погрижат за мобилизиране  на общественото мнение зад институцията.“, заявява Едуард Мортимър, който е бивш директор на комуникациите в кабинета на Кофи Анан,който беше генерален секретар на ООН между 1997 и 2006 г.

Според него той или тя трябва да е „яростен проповедник“, който да придвижва различни проблеми към Съвета за сигурност и да олицетворява това, което стои зад ООН: мир, сигурност, правата на човека и развитието.

В момента Съветът за сигурност  придвижва процеса по подбор на своя кандидат зад закрити врати, преди да го представи на общо събрание. Процесът по избор на кандидат е непрозрачен и недемократичен, което намалява шанса за равенство между половете.

Започнал през 1990 г. негласния регионален принцип на ротация в ООН насърчава справедливото представителство между различните региони в света. Предишните лидери на ООН бяха избирани в този дух. Справедливостта и разнообразието сега следва да достигнат до половете.

„Ако зачеркнем половината от населението на света, ние съществено ще намалим шанса си да намерим най-добрия възможен генерален секретар.“, заявява британският посланик Матю Рикрофт. А тук има липса на много кандидати – жени.

„Можем да използваме извинението, че няма достатъчно квалифицирани жени за този пост.“, заявява Джейн Красно – професор от „Йейл“ и експерт по ООН. Сред кандидатите  обаче има невероятни дами, някои от които произхождат от Източна Европа. Става дума за генералния секретар на ЮНЕСКО – българката Ирина Бокова, която много специалисти считат за фаворит за поста. Също трябва да се обърне внимание на Кристалина Георгиева – икономист и еврокомисар в ЕС. Сред списъка с кандидатки са още Кристин Лагард – шеф на МВФ, Мишел Бачелет – президент на Чили и Хелън Кларк- бивш премиер на Нова Зеландия и шеф на Програмата за развитие към ООН.

Според проучване на „Гардиън“ 96% от хората вярват, че е време жена да поеме поста. Водена от Бан Ки Мун – ООН вече проведе мащабна кампания за равенство между половете. Следващият лидер на ООН ще трябва да рефлектира на тази политика. Една жена, която би трябвало да изпълнява тази роля, ще трябва да бъде модел за подражание в целия свят. Последните статистически данни показват, че от началото на 2015 г. 22% от парламентаристите по света са били жени. Това е ръст от 11.3% през 1995 г.

„Аз определено смятам, че колегите жени са по-различни от колегите мъже. Когато става въпрос за жените – бежанци например, аз смятам, че аз много много по-добре разбирам техните проблеми. В ръководните позиции жените са прагматични. Когато те стигнат върха, за тях това не е краят, а началото.“, заявява Дина Кавар – председател на Съвета за сигурност.

„Жена като генерален секретар на ООН ще бъде силен сигнал за прогрес.“, заявява Фумзиле Мламбо-Нгкука, шеф на ООН Жени. „Това ще бъде стъпка към равенството и овластяването на жените.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Живков

    0 0 Отговор
    Абе я вижте нашите кадри как напредват ха ха ха ха х ах а.Даже ми става мъчно че съм умрял.Ама Филип къде е бе че не го чувам ха ха ха ха ха ха ха наздраве
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Това ми прилича на въпрос към Радио "Ереван":)А отговорът хич няма да хареса на твърдия електорат/колкото е останал/ на БСП/БКП!
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    Дали ще е жена или педе...с все тая.
  • 4 C3PO

    0 0 Отговор
    Може да е жена, ама защо да е червена .