Last news in Fakti

15 Юли, 2015 12:52 3 861 13

Москва харчи за пропаганда в България над 10 милиона евро

  • балкани-
  • хибридна-
  • война-
  • пропаганда-
  • москва
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

25 години след падането на Берлинската стена, съперничеството между великите сили по отношение на Балканите - този беден и проблемен регион, продължава, пише в обширен материал за френското списание "Нувел обсерватьор" Жан-Батист Ноде. Оригиналното заглавие е Голямата игра на Москва и Запада на Балканите.

Предлагаме ви текста със значителни съкращения:

Започнало след колапса на Източния блок, това съперничество премина от "Студена" в "Топла" война, а големите залози са големите газови проекти и парите около тях, както  и политическата доминация в една стратегическа област, коридор между Изтока и Запада.

Съперничеството се изразява в манипулация, дезинформация, мръсни трикове, а докато основното внимание е съсредоточено в битката за Атина, игрите в останалите балкански страни не спират.

Москва залага на тънката струна на историческите връзки в региона, на "братството" между православните народи, на своите огромни природни ресурси и внедрените си агенти.

Европейците и американците от своя страна притежават несравнима финансова мощ, жизнен стандарт и силата на НАТО.

В навечерието на присъединяването на България към Европейския съюз руският посланик в Брюксел Владимир Чижов откровено заяви: "България ще стане нашият троянски кон в ЕС!".

За Владимир Путин европейската интеграция на България се превърна в нетърпимо историческо оскърбление: отношенията между Русия и България датират отдавна и са дълбоки. Националният празник на българите е освобождението от Русия на страната от турското робство през 1878 г. Но от момента, когато получават своята свобода, до 1944 г.,  българските правителства непрестанно правят опити да се освободят от прегръдката на своите освободители. Днес Кремъл се стреми да поддържа близки контакти с най-предания си съюзник от епохата на СССР, благодарение на тесните си връзки с бившите комунисти, предложили страната за 16-та република на СССР, днес станали "социалисти". Те запазват своята власт в сферата на икономиката и медиите. Те са се превърнали в "червена олигархия", тясно свързана с "руския бизнес". Зловещата тайна полиция - ДС, пък, никога не е била разформирована докрай.
 
България зависи почти изцяло от Русия за енергийните си доставки. Руският газ идва през Украйна, петролните доставки са предимно руски, единствената рафинерия е руска, а българската атомна централа работи с реактори с руско гориво. Русия присъства и в други сектори на българската икономика, като туризма и недвижимите имоти. Според бившия полковник от КГБ Олег Гордиевски щатът на руските тайни служби в България наброява най-малко 120 офицери, което потвърждава интереса на Кремъл към тази страна.

По данни на добре информирания източник, Москва харчи за пропаганда в България над 10 милиона евро годишно.

Удар на Москва беше нанесен със спирането на газопровода "Южен поток", с който Русия се опитваше да заобиколи Украйна и да лиши Киев от възможност да "спира кранчето" на газа.

Падането на първия кабинет на Бойко Борисов е било дирижирано от Москва, казва българо-френският дисидент Алфред Фосколо. Според него това е станало заради отказа на българския кабинет да продължи проектите за Южен поток и Белене. Следващото правителство, подкрепено от бившите комунисти (правителството на Орешарски - бел.ред.) се опита да "реанимира" проектите, но падна след 406 дни на протести.

Разочарована от своите очаквания за България, руската енергетика контраатакува, като не крие намерението си да "накаже" българите, като трансформира Южния поток в "Турски поток". Съединените щати пък се противопоставиха и се ангажираха с изграждането на Трансадриатическия газопровод, който трябва да доставя газ от Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Има верни неща, но и доста неверни както и манипулация. Всички знаем, че първото правителство на ББ не падна, както не падна и това на Орешарски. Личи си и защита на прозападната политика в статията. Като изключим политическите игри в момента, аз не знам как някои се учудват че енергийните ни ресурси са от Русия. От къде да са от САЩ /която е на другия край на света/ или Африка? Все пак граничим с нея, пък и това е социалистиеско наследство. В този сектор от тогава нищо ново не е изградено. ѝВсе пак и ние не сме паднали от Марс и можем да четем между редовете!

    Коментиран от #9

  • 2 Кумчо

    0 0 Отговор
    Е-е-х, не са отишли парите за руска пропаганда напразно - ами освен в Русия, газ има и в много други държави, напр. в Норвегия.
    Братските Литва и Латвия си инсталираха терминал за втечнен газ и могат да си купуват от когото им е по-изгодно - Норвегия, Катар, САЩ, Алжир и т.н. От друга страна те заявиха, че няма повече да купуват руски газ по каквито и да е цени, защото Русия го разглежда не като енергийна стока, а като оръжие за изнудване и налагане на монополни цени.
    Социалистическото наследство, дундуркано грижовно от руските агенти в България вече 26 години, води до това, че България плаща почти двойни цени за руски газ от Холандия и Германия ! През това време не бе изградена дори аварийна връзка със Сърбия или Гърция. Страните от ЕС ползват по-малко от 40% руски газ, значи сигурно има от къде алтернативно на Газпром и Русия да се купува газ, но не и за нас !
  • 3 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Къде са само заводите, предприятията които, бълваха продукция? Кой ги унищожи!

    Коментиран от #8

  • 4 Манипулатори

    0 0 Отговор
    Колко са далече от истината, или просто журналисти.
  • 5 aaa

    1 0 Отговор
    Доста манипулативна статия, написана като за калинки. Това е хибридната медийна политика на запада. Докога ще говорат за старите кадри на ДС, те отдавна отпаднаха от възрастовата група, занимаваща се с тази дейност, да не говорим за прочистването на ДС.
    А що се отнася до енергийните доставки, достатъчно е да видим как американските централи в двете Марици ни източват парите с договорите, направени с демократите. А Бойко Борисов сам се свали от власт, защото вторачени в себе си и своето благополучие не забелязаха, че хората изнемогват от нарастващите цени на хранителни стоки и такя.
  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор
    Интересно защо в статията не пише че "Атака" е официално "руската" партия в парламента!И как със със руски пари се купуват цигански гласове,за да влезе "българска" партия:)
  • 7 На Бумер Камор на чичо му дългото нещо о

    0 0 Отговор
    Нищо учудващо в статията няма, но заключенията, макар и верни, са само общи приказки и без конкретика. Къде е проблемът?! Ако е в газовите доставки и терминал за втечнен газ ще ни струва 1 млрд. лева, вместо в заеми с неясен получател за 16 млрд. лева спокойно можем да вземем заем и построим такъв терминал. Дори два!

    Ако е за атомна енергия, пак спокойно можем да диверсифицираме доставчиците на гориво или построим нова атомна централа. Важно е обаче да имаме индустрия и на кого да продаваме тази енергия.

    Агентите на ДС дето не били вече годни за работа днес са директори на фирми, посланици, журналисти, така че не говорете глупости! Отделно ги наследиха техни протежета, приятели, роднини. Комунизмът никога не си е отивал, момчета и момичета! И разграбването, и унищожаването на ресурсите на страната е чрез бившите партийни другари, които просто си позабогатяха.

    Няма такова нещо като "демократи" - те са си бившите комунисти!
  • 8 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джон Смит":

    Алоо Джон Смит,кви предприятия ,кви 5лв бе!
    Ако бяха толкова добри тези предприятия защо сега ги няма?!
    Нали произвеждаха продукция която се изкупуваше от другите социалистически държави по принуда.Ние купувахме техните буклуци, а те нашите.А на Станишев баща му тогава си купи Тойота с долари купени от БНБ по тогавашния курс от 80-90 стотинки за долар!
  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    да ама не както казва бочаров.правителството на борисов падна след силова атака на групата цветанов -пеевски ,създали бареков ,подкрепяни от бсп и атака все структури свързани със ссср.после се наложи да ни спрат всички фондове за да се спре този боклук орешарски ,дето искаше да предаде националния ни интерес .
    що се отнася до суровините руските суровини идват от разстояние близко до това да идваха от щатите ,а и ние ползваме само такива ,не ти ли се струва подозрително?

    Коментиран от #10

  • 10 ееееех

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Деси'правителството на Борисов офисялно падна,но истината е 'че нямаше как дясно и прроамериканско правителство да прекара този поток ,и нашата олигархия се разбраха ,Борисов временно да излезе от власта за да го съхранят ,на един по късен етап.Сложиха Орешарски ,чиято задача бе единствено да започне потока'и да удържа положението'но дойдоха сенаторите, и ДПС задействано от вън свали подкрепата.
  • 11 Гуши гуши

    0 0 Отговор
    Какво като Русия харчи пари за България? По-важното е, че Америка не дава и един лев, за да има военни бази в България. Русия има още да учи...
  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    южен поток не се състоя не заради орешарски или борисов ,а заради русия.тя просто няма пари за този проект ,а и той е излишен.при изграждането му русия няма да продава повече от сега.
  • 13 кой та кой

    0 0 Отговор
    Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г. се оказва,
    че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ
    10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на
    тези „книжни рубли” е точно 32. 5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ
    буквално четем: „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т. е. 32. 5 тона злато.
    Платили сме си лихвите за окупацията от пияндетата.