Last news in Fakti

21 Юли, 2015 18:49, обновена 21 Юли, 2015 19:13 1 931 1

Европейците се защитават срещу десния сектор

  • украйна-
  • гражданска война-
  • европа-
  • десен сектор-
  • мукачево

Бавно но сигурно Киев губи контрол и над Западна Украйна

Европейците се защитават срещу десния сектор - 1
Снимки АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След неотдавнашната престрелката между екстремисти от десния сектор и полицията в град Мукачево, съседните на Украйна страни предприемат стъпки да подобрят собствената си сигурност, пише политическият анализатор Владислав Гулевич за сайта strategic-culture.org. 

Словаците засилиха защитните сили по границите си, опасявайки се, че въоръжени бунтовници от Украйна може да преминават в тяхната страна.

Полските медии пък съобщават с тревога, че украинските битки се провеждат само на 60 км от полското селце Устрики Горне и задават въпроса дали полското правителство прави нещо, за да предотврати нахлуването на неорганизираните бунтовници в Полша.

Полските власти за момента мълчат, защото не искат да хвърлят върху своя украински съюзник неблагоприятна светлина, въпреки бомбардировките над полицейско управление в Лвов, само на 80 км. от границата с Полша. И това е само на 90 км. от полския град Пшемишъл, където са базирани радикали от "Съюза на украинците в Полша", които не правят усилия да скрият своите корени към Организацията на украинските националисти - Украинска въстаническа армия. Те не крият и своите симпатии към десния сектор, или желанието си да превърнат Пшемишъл в център на украинския национализъм в Полша.

Преди време полският министър на отбраната Томаш Семоняк заяви, че страната му трябва да бъде подготвена ситуацията в Украйна да се влоши допълнително, а Русия да разшири своите амбиции отвъд анексирането на Крим.

Чешкият президент Милош Земан заяви, че трябва да се очаква наплив от бежанци, бягащи от събитията в Украйна. Според него наближава времето когато армията на Чехия ще трябва да защитава границите на държавата от нерегистриран приток на мигранти.

Чешката полиция издирва собствениците на автомобили с чешки регистрационни номера, които са били наблюдавани да транспортират екстремисти от десния сектор в украинския град Мукачево. Издирвани са и  местни украински националисти, които са отправяли заплахи срещу видни русини ( общото наименование на няколко съвременни етнически групи, които говорят русински език  бел.ред.), живеещи в Чешката република. Ето защо не може да има и капка съмнение, че украинските националисти вече присъстват в Чешката република.

Янош Лазар ръководителят на офиса на унгарския премиер, отбеляза драматичното влошаване на сигурността в Източна Европа. Той призна, че унгарското разузнаване работи в Закарпатска област да защити етническите унгарци, против волята на правителството в Киев.

След събитията в Мукачево, украински експерти завиха, че сериозно обмислят възможността за появата на Закарпатска народна република в региона, както и позиционирането на единици от унгарските сили за самоотбрана. Унгарските сили за самоотбрана бяха споменати за пръв път през март 2014 г., когато партията на унгарците в Украйна, водена от Миклош Ковач, обяви решимостта си да защити унгарците в Закарпатска област от привържениците на Евромайдана. Тези мерки се оказаха ненужни към онзи момент, но рискът това да се случи все още съществува. Украински "нацисти" редовно заплашват унгарците. Най-пресният пример за това е клетвата, направена от екстремистите от Карпатска сеч да убият унгарските политици заради техните "анти-украински дейности".

Ищван Савай, заместник-лидер на Йобик - Движение за по-добра Унгария, най-влиятелната опозиционна партия в унгарския парламент, призова Европа да се събуди. Той посочи, че Мукачево е само на един хвърлей разстояние от град Берегово, който е в центъра на унгарската общност в Закарпатска област. И тъй като гражданската война в Украйна вече не е само теоретична заплаха за Унгария, Будапеща трябва да действа, за да се предпази закарпатските унгарци от деспотизма на украинските екстремисти. Вината за кървавия хаос в Украйна Йобик хвърля върху ЕС и САЩ.

Украинските националистически организации очевидно са пряка заплаха не само за непосредствените съседи на Украйна (Словакия, Унгария, Румъния и Полша), но и за Европа като цяло. Един член на десния сектор, който беше убит в Мукачево е бил член на украинската диаспора, живееща в Португалия. Съюзът на украинците в Португалия изказа своите съболезнования за смъртта му и обяви официална панихида в гръцката Католическата църква в Лисабон.

Факти.бг припомня, че на 11 юли в укранския град Мукачево около 20 бойци на движението Десен сектор влязоха в конфликт със свои опоненти за разпределяне на сфери на влияние и откриха огън с автоматично оръжие. В последствие те стреляха и по полицията, която дойде на местопроизшествието.
По време на престрелката бяха убити трима души, 11 бяха ранени, а няколко полицейски коли бяха унищожени. От "Десен сектор" съобщиха, че двама техни бойци са били убити, а четирима ранени.

Като се има предвид влиянието, което националистите имат сред украинската диаспора в Европа, само въпрос на време е преди украинците, живеещи в чужбина да бъдат радикализирани.

Европа се е изправяла пред подобен феномен преди, когато подкрепяните от Вашингтон албански екстремисти взеха своя боен опит и емигрираха с хиляди към Словения, Македония, Босна, Германия, Гърция и Унгария, носейки със себе си радикални възгледи, огромни запаси от оръжия и готовност да се занимават с каквато и да е престъпна дейност. Нещата стигнаха до точката, че унгарското правителство обяви намерението си да издигне стена по границата със Сърбия, за да се предотврати наплива от нелегални имигранти.

Украйна вече е наричана "Косово на Източна Европа" и подобно на албанците, които ги предхождаха, украинците биха могли да се превърнат в друго главоболие за Европа. Европейците нямат никакво желание да виждат ислямизацията и украинския национализъм да прекрачват рамките на техните граници. Ето защо европейските страни ще предприемат мерки за затягане на имиграционните ограничения за граждани на Украйна.

Първите признаци вече са видими. В западната преса започнаха открито да бъдат сравнявани украинските националистически организации с фашистите. И със сигурност има още много какво да видим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    0 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ ИДИОТ,ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЕШ,ЧЕ В УКРАЙНА СЕ ОТГЛЕЖДА ПОРЕДНИЯ ФАШИЗЪМ!!!!