Last news in Fakti

23 Юли, 2015 08:00 2 670 4

Как Западът да реши конфликта с Русия

  • западът-
  • конфликта-
  • русия

На прага сме на нова Студена война

Как Западът да реши конфликта с Русия - 1
Снимка: kremlin.ru
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нарастващото напрежение между Русия и Западните сили става все по-обсъждана международна тема. Вече все по-усилено се говори за вероятността от нова Студена война. За това и Джон Шатък, президент на Централния европейски университет и бивш американски посланик в Чехия, публикува в The Boston Globe материал, разглеждащ вариантите за по-нататъшно избягване на конфликта.

Русия работи здраво, за да отслаби Европейския съюз. Страната ухажва правителствата на Унгария и Гърция, като в същото време финансира екстремистки политически партии в Австрия, България, Франция, Испания, Италия, Белгия и Германия. В същото време продължава агресията си в Украйна и заплашва други съседни държави. И като за финал Владимир Путин обяви, че ще прибави 40 нови глави към ядрения арсенал на страната.

Нова Студена война е на път да ескалира. Как Западът ще отвърне на това? Той трябва да изостри своя подход.

Конфликтът се състои от различни гледни точки. Гледната точка на Путин е, че САЩ и ЕС са унижили Русия след падането на Съветския съюз. При присъствието на една отслабена Русия , НАТО и ЕС започнаха да обсебват границите на стария СССР и започнаха да представляват директна заплаха за суверенитета на страната. Заплахата бе съпроводена от подкрепата, която западните стани оказаха на демократичните движения в Украйна, Грузия и дори в самата Русия. Путин твърди, че неговата държава се е изправила така пред тези заплахи, че всички руснаци да бъдат третирани с уважение от Запада.

Противоположната гледна точка е, че Западът ефективно спечели Студената война. Промотирането на пазарна икономика и демокрация беше най-добрия начин на страните от бившия Източен блок да се възстановят от наследството на комунизма. Понеже Русия беше агресор в Източна Европа, НАТО се разшири, за да гарантира сигурността на тези страни, а ЕС се разшири, за да насърчи своите пазарни икономики.

Гледната точка на Путин се простира върху фактите и се радва на популярност сред руснаците. Западната стратегия за обезвреждането на конфликта трябва да се съсредоточи върху реалистична оценка на конкурентните гледни точки и рационален анализ на интересите и на двете страни.

Стратегията трябва да се простира на анализи, близки до тези, които приключиха с края на Студената война: конфронтация, ограничаване и ангажираност.

Западните интереси за свободна и демократична Украйна, може да бъдат накърнени със санкциите на САЩ и ЕС. Въпреки противоречивите инструменти, санкциите са оказали влияние чрез ограничаване на  достъпа на Русия до международните пазари. В същото време НАТО може да вдъхне сигурност у Балтийските държави, че общите отговорности по сигурността на съюза ще бъдат зачитани.

Идеята на Путин за Украйна и Източна Европа може да бъде овладяна чрез подкрепата на ЕС за стимулиране на украинската икономика. В същото време САЩ може да развие паралелен план, при който да отвори американските енергийни резерви за продажба на европейски държави, които са застрашени от възможността Русия да им врътне кранчето за газа.
Конфронтация и ограничения обаче не са достатъчни. Време е да се засили дипломатическата ангажираност с Русия и да се намери формула отвъд споразумението в Минск, за да се постигне мир в Източна Украйна. Суверенитетът на Украйна и нейната граница с Русия могат да бъдат гарантирани в замяна на повишена местна автономия на изток и защита на руските малцинства, гарантирана от Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа.

За следване на пътя на деескалация могат да се предложат условни стимули. Санкциите срещу Русия постепенно могат да паднат, като за показатели ще служи постигнатото при изпълнението на договора с Украйна. Въпросът с Крим може да бъде решен, като на Русия й бъде осигурен постоянен достъп до Черно море, без да бъдат признати нейните претенции за територията, която бе анексирана в нарушаване на международното право. Всяко нарушение на новия договор с Украйна ще бъде наказвано с бързо възобновяване на санкциите и защитна мобилизация на НАТО. Отвъд това е една по-голяма стратегическа визия за потенциално сътрудничество между Запада и Русия. ЕС трябва да започне разговори с Москва относно икономическите и търговски отношения с новия Евразийски съюз.

Една изолирана Русия, виняща за всичките си проблеми Запада, само ще повиши вероятността за нова Студена война. Студена война. Това е време за нова политическа ангажираност , подкрепена от възможност за отговор на всеки опит за агресия.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    Запада и САЩ искат тази студена война. Те не могат да се примирят че не са единствени в СВЕТА. Те са тези които изолират РУСИЯ. Конфликта в УКРАЙНА го разпалиха САЩ. Всичко е борба за ВЛАСТ.

    Коментиран от #2

  • 2 Г. Митич

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Мъчи ве! Колко пъти Русия е окупирала България? Виж си гредата в окото.
  • 3 питащ

    1 0 Отговор
    колко пъти, всезнайко?
  • 4 сссс

    0 0 Отговор
    тия тъпотиии и статии си ги пишете в америка на американско население...

    тука по европа трева не пасем