23 Юли, 2015 10:03 2 355 0

МО продължава войната с ВВС чрез проверки

  • мо-
  • войната-
  • ввс-
  • проверки

От военното министерство отмениха ВИП деня на учението „Тракийска звезда 2015“, за да ограничат медийните изяви за бъдещето на авиацията

МО продължава войната с ВВС чрез проверки - 1
Снимка:ВВС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерство на отбраната отмени ВИП деня на учението „Тракийска звезда 2015“, за да затвори устата на авиацията. Това коментира Панайот Ангарев от в. "Сега".

Тихата война, която Министерството на отбраната води с бойната авиация вече половин година, продължава с поредна проверка на инспектората на министерството, научи "Сега" от източници от МО. Без явна причина от ведомството са изпратили за втори път инспектори в щаба и поделенията на ВВС, за да видят годността на техниката. В началото на май военният министър Николай Ненчев изпрати одитното звено, за да провери с колко изправни изтребителя ще разполагат българските ВВС след септември. Тогава не стана ясно какво точно цели министърът, тъй като той получава редовно информация от щаба на отбраната.

Началото на проверката обаче съвпадна с появата на различия в позицията на командването на бойната авиация и МО за бъдещето на руските изтребители. Военните искат спешен договор с "РСК МиГ" за ремонти до уреждане на формалностите с Полша. На обратната страна е военният министър, въпреки че доста често си мени позицията. След като в интервю за "Сега" Ненчев каза, че се отказваме от договор с руснаците, тъй като бил много скъп - 80 млн. лв., се оказа, че това не е така. Проверката на прокуратурата показа, че е имало два проекта на договори за ремонт на изтребителите на обща стойност около 7.5 млн. лв. Те са били парафирани и от българската, и от руската страна, но и досега отлежава в каса в МО. До този момент не е ясно защо военният министър отказва да подпише за ремонта на самолетите, които на 9 септември спират да летят.

В същото време Ненчев започна да лансира идеята Полша да ремонтира самолетите, което обаче може да стане най-рано след година и половина по мнението на експерти. Така в крайна сметка ще се окаже, че само след малко повече от месец бойната авиация ще бъде приземена. Което значи, че ще бъде прекъсната подготовката на летците, а България ще бъде принудена да поиска друга държава да пази небето й. Именно срещу подобен сценарий се обявяват от ВВС. Според източници от МО това пък е причината за започнатата втора проверка само в рамките на месец.

-------ТИШИНА

За да не се шуми много около бъдещето на авиацията, от МО са предпочели да отменят и насрочения за 24 юли ВИП и медиен ден на българо-американското учение "Тракийска звезда 2015". Първоначално от щаба на отбраната са разрешили то да бъде проведено, но след това без аргументи МО е отменило медийния ден, разказаха източници от министерството. Именно на ВИП деня на старта на българо-американската летателна тренировка "Тракийски орел 2" в началото на май командващият ВВС ген. Румен Радев се разграничи категорично от неподплатените с факти уверения на Ненчев, че няма никакви проблеми пред изтребителната ни авиация, и призова да бъдат взети спешни мерки за ремонта на МиГ-29. Това стана само дни след като Ненчев обяви, че няма да бъде сключен договор за поддръжката им. След това на командването на ВВС бяха ограничени медийните изяви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА