Last news in Fakti

15 Септември, 2011 08:05 2 405 0

Гръцката мизерия - слух или истина?

  • гърция-
  • фалит

Парите ще й стигнат само до октомври; рискът да фалира се оценява на 98%; може да бъде изгонена от еврозоната - това са само някои от лошите новини за Гърция. Верни ли са тези информации? Или става дума за преувеличения?

Гръцката мизерия - слух или истина? - 1
Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гърците са възмутени от всички онези европейски политици, които не спират да пледират за излизането на Гърция от еврозоната, отбелязва Дойче веле.

Макар мнозина да се съмняват в ефекта от мерките за икономии на Атина, в Гърция почти няма дебат за излизане от валутния съюз. Всички партии в страната обявиха оставането в еврозоната за национален приоритет. Изключение правят единствено верните на Москва комунисти, които с удоволствие биха премахнали целия ЕС. Десните популисти пък, водени от бившия фитнес-учител Георгиос Карадзаферис, вкараха в играта въвеждането на т. нар. "евро-драхма" - като паралелна валута.

Кой пуска слуховете?

Повечето финансови експерти в Атина са единодушни, че повторното въвеждане на драхмата би било самоубийство - още повече, че силната девалвация на валутата не би могла да реши структурните проблеми на страната. Истина е обаче и това, че при оставане в еврозоната Гърция би трябвало да пести още повече посредством намаляване на цените и заплатите. Тъй или иначе Гърция ще трябва да девалвира с около 40 процента, за да компенсира загубата на конкурентоспособност, обяснява финансовият експерт Костас Мелас. В обществения сектор много служители вече бяха принудени да се откажат от 40 процента от годишните си доходи. Същото сега се очаква и в частното стопанство, твърди икономистът.
Слуховете за излизането на Гърция от еврозоната плъзнаха, след като т. нар. "Тройка" от експерти на ЕЦБ, ЕС и МВФ предсрочно прекрати преговорите с гръцкия финансов министър Венизелос. В Атина се говори, че Европа била пуснала слуха за излизане от валутния съюз, за да засили натиска върху гръцкото правителство. Самият финансов министър многократно опроверга слуховете за каквито и да било спорове с "Тройката".
Същевременно обаче мнозина експерти в Атина са на мнение, че самият Венизелос носи отговорност за разпространените слухове. Причина за щекотливата ситуация е неговият опит да договори нови условия за мерките за икономии. Но той би могъл да договаря нови условия само, ако са изпълнени определени предпоставки, твърди професорът по икономика от университета в Солун Стелиос Катранидис.

Оцеляване по гръцки

Тактически умен ход на премиера Папандреу е неговият апел към гърците сами да подемат борбата срещу безизходицата, за да предотвратят държавния банкрут. "Надигат се гласове за излизане на Гърция от еврозоната. Мнозина европейци, но и мнозина в Гърция се обзалагат за нашия провал, за да обслужват собствените си политически и икономически интереси. Други искат нашия фалит, за да водят луксозен живот в евтина Гърция - и то с парите, които своевременно са изнесли в чужбина", казва Папандреу. Сега гражданите трябвало да дадат подобаващ отговор и да докажат, че страната им не е безсилна да се справи с трудната ситуация.
Гърците имат обаче понастоящем съвсем други проблеми - те са заети със собственото си оцеляване. След съкращаването на доходите с до 30 процента през 2010 година, всяко гръцко семейство ще трябва и тази година да се лиши от още една месечна заплата. А и не е изключено правителството да ги "изненада" с още мерки за икономии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА