Last news in Fakti

11 Август, 2015 11:08 1 988 0

Математиката е разковничето за добро управление

  • математиката-
  • разковничето-
  • добро управление-
  • проф. веселин целков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доброто ниво по математика е въпрос на държавна политика и добро управление. Това коментира за Факти.бг проф. Веселин Целков, чийто син е участвал в няколко международни олимпиади по математика.

Както знаят нашите читатели, във Факти.бг от доста време се опитваме да разберем защо пада нивото на учениците ни, които представят България по света. Въпреки че все още отбелязваме единични успехи, общото ниво на подготовка и знания определено върви надолу и то не от вчера. По този повод се допитваме до експерти в области, които да обяснят случващото се.

Нивото пада, първо, от лошо управление, коментира проф. Целков. Второ – от лошо управление на всички нива., като се започне от недостатъчно разбиране на ролята на екипа за подготовка на олимпиадите, липсата на финансиране и оттам нататък продължава с лъже - принципите за равни шансове на всички хора и всички учители.

Според личното мнение на професора сред причините са неправилният избор на директори на математическите и природо-математическите гимназии, демотивацията на учителите, наличието на частни училища, които предоставят по-добри условия.

Проф. Веселин Целков даде за пример един отминал конкурс за директор на Софийската математическа гимназия: „Ирена Шаркова – една от най-добрите учителки – с много успехи и много медалисти, най-подходящият човек за директор, с най-добра концепция, не беше избрана. Впоследствие тя напусна гимназията и отиде в Първа частна математическа гимназия с по-добро заплащане“. Същото се отнася и за много други преподаватели, подчерта професорът.

Много важно е да има държавна политика в тази област, категоричен беше проф. Целков. Той огорчено сподели, че „държавната политика е такава, че иска да смачка добрите. Когато трябваше да се ходи на олимпиадата в Сеул, държавата нямаше пари да им купи костюми. Тогава една от големите български фирми ги облече“.

Моят син е участвал в няколко международни олимпиади, два пъти е бил четвърти в света., посочи проф. Целков. Относно отношението на държавата професорът посочи още, че когато синът му две последователни години е ставал първи в България и двата пъти е бил награден от министъра на образованието с една и съща книга. „В същото време университетът в Харвард му дава 40 000 долара пълна годишна стипендия... Какво да избере човек?!“, риторично попита професор Целков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА