Last news in Fakti

13 Август, 2015 15:38, обновена 13 Август, 2015 16:53 2 398 2

Умерените бойци на САЩ в Сирия - свързани с Ал Кайда?

  • сирия-
  • сащ-
  • ал кайда-
  • шиити-
  • сунити

Тероризъм срещу тероризъм, едни радикални групировки са удобни или неудобни в зависимост от обстоятелствата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Увеличават се доказателствата, че групите, които Съединените щати се опитват да внедрят във властта в Сирия, в действителност са групи от сунитски ислямски джихадисти, които са на път да постигнат споразумение само за едно нещо: да заменят светското правителство на алауита Башар Асад, който е подкрепян от Русия и от шиитския Иран. Тяхната цел е да го заменят със сунитска ислямска власт. Някои от тези групи са извършвали терористични нападения (включително обезглавявания) срещу американци. Една от тези групи е Ал-Кайда, сунитската ислямска организация, която стои зад атентатите от 11.09.2001 г. както и много други нападения, пише в статията си анализаторът Ерик Зюс.

В Сирия Ал Кайда е известна под името Джабхат Ал Нусра. Съединените щати, доскоро бяха в съюз с Ал Нусра, но поради лошия имидж на този съюз САЩ отпрати Ал Нусра към нейните другари-сунити. Ал Нусра сега се бори срещу  Ислямска държава, които Съединените щати понастоящем подпомагат, за да победят силите на Асад, независимо от скандалните клипчета, които ИД публикува с екзекуции на неверници.

Нещата обаче доста си противоречат, защото ИД е едновременно и враг и съюзник в зависимост от целите си.

Водещото заглавие на британския ежедневник "The Telegraph“ от 10 август бе: "Ал-Кайда се оттегли от съюза си с ИД в Сирия, за да избегне сътрудничество със САЩ".

Джабхат ал Нусра обяви в неделя, че ще се откаже от северната провинция Алепо, където се бори с Ислямска държава, оставяйки други бунтовнически фракции да поемат нейните позиции в областта.

Регионът на север от град Алепо се е превърнал в потенциална буферна зона срещу ИД благодарение на САЩ и Турция.

Групировката все пак подчерта, че макар и да се е отказала от своите позиции в северната провинция Алепо ще продължи борбата срещу ИД в други части на страната.

Въпреки, че имат общо начало от Ал Кайда, Джабхат ал Нусра и ИД се борят помежду си от 2013 г.

Джабхат Ал Нусра, чиито джихадистки бунтовници са смятани за едни от най-ефективните, наскоро постигна ослепителен низ от успехи на бойното поле, като част от Армията на завоевателите, спорна коалиция от ислямистки групировки.

Смята, че групата е получила военна и финансова подкрепа от други членове на водената от САЩ коалиция като Катар и Саудитска Арабия. Въпреки това Джабхат Ал Нусра многократно е разваляла плановете на Западната коалиция и на бунтовническите групи, които я подкрепят.

Известният американски журналист Сиймор Хърш, не успя да намери издател в Съединените щати, който да публикува статиите му, вместо това, той ги пуска във Великобритания. Неговите статии били умишлено пренебрегнати в САЩ и определени като "неблагонадеждни". (Хърш използва неназовани източници - уж защото източниците не искат да бъдат уволнени.) Дори основната издател на Хърш, Ню Йоркър, отхвърлил последните му трудове.

Ето отказ от първата статия на Хърш:

Барак Обама не разкри цялата картина тази есен, когато се опита да убеди обществото, че Башар Асад е отговорен за атаката с химическо оръжие в близост до Дамаск на 21 август. Той пропусна да сподели важна разузнавателна информация и представи предположения като факти. Освен това той не даде гласност на нещо, което е всеизвестно на американското разузнаване, а именно, че сирийската армия не е единствената страна в гражданската война с достъп до зарин, нервният агент, който според изследвания на ООН, е бил използван в ракетното нападение. В месеците преди нападението, американските разузнавателни агенции изготвиха серия секретни доклади, които накрая обединиха в официален планов документ, който дава основание за инвазия. В него се цитират доказателства, че Джабхат Ал Нусра, джихадистка групировка, свързана с Ал Кайда, е усвоила механиката на създаване на зарин и е в състояние да го произвежда в големи количества. Когато беше осъществена атаката, Джабхат Ал Нусра следваше да бъде сред заподозрените, но администрацията реши да подбере разузнавателните данни така, че да оправдае атака срещу Асад.

Втората е по-категорична, отговаряйки на въпроси повдигнати в първата. Тя е публикувана на 17 април 2014 г., "Червената линия и плъхската линия" (The Red Line and The Rat Line).

В нея се казва, че британското разузнаване е получило проба от зарин, използван в атаката на 21-ви август и анализът показва, че газът не съвпадна с известните партиди, които са открити в химическия арсенал на сирийската армия.

В периода между публикуването на двете статии Хърш вече можел да отговори на въпроса: "На кого е зарина?".

Всички знаеха, че твърденията на администрацията на Обама, че само сирийската армия имаше достъп до зарин са били погрешни. Американското и британското разузнаване са знаели от пролетта на 2013 г., че някои бунтовнически групи в Сирия притежават и използват химически оръжия. На 20 юни анализатори от американската Агенция за военното разузнаване, показа 5 строго секретни страници, в които се посочва, че Ал Нусра произвежда зарин.

Пълният размер на американското сътрудничество с Турция, Саудитска Арабия и Катар, което подпомага опозиционните бунтовници в Сирия все още предстои да излезе на бял свят. Администрацията на Обама никога не призна публично своята роля в създаването на това, което ЦРУ нарича "линия на плъховете", канал за влизане в Сирия. Линията на плъховете се използва от 2012 г., за да бъдат пренасяни оръжия и боеприпаси от Либия през южна Турция и от другата страна на сирийската граница. Много от тези, които получиха оръжие, в крайна сметка се оказаха джихадисти, някои от които свързани с Ал Кайда.

През януари, Сенатската комисия по разузнаването, публикува доклад за нападението срещу американското консулство и най-близко прикритие на ЦРУ, в Бенгази през септември 2012 г., което доведе до смъртта на американския посланик Кристофър Стивънс и трима други.  Докладът критикува липсата на сигурност в консулството както и фактът, че ЦРУ не е предупредило армията за своето присъствие в Бенгази.

Строго класифицирано приложени към доклада, описва тайно споразумение, постигнато в началото на 2012 г. между администрациите на Обама и Ердоган. В него се говори за линията на плъховете. По условията на споразумението, финансирането идва от Турция, Саудитска Арабия и Катар; ЦРУ, с подкрепата на МИ6, е отговаряло за превозването на оръжие от арсенала на Кадафи в Сирия.

Този доклад се потвърждава и от статията, публикувана на 10 август тази година в британския "Telegraph".

Журналистката Ева Бартлет също дава доказателства за машинациите в своето журналистическо разследване, в което е разговаряла с жертви на сирийския конфликт.  Нейни главни герои обаче бяха не хора, пострадали от армията на Сирия и поддръжниците на Асад, а от бунтовниците, подкрепяни от водената от САЩ коалиция в сирийския град Хомс.

В своя статия от 16 ноември 2014 г., журналистът Стив Чованек пише, че има нещо, което е скрито в Запада е, че ислямския джихад е специфично за сунитите явление, а не на шиитите. Ислямският тероризъм, който е насочен срещу християнските малцинства е основно сунитски феномен. Това е феномен на арабските аристократи, които вярват, че западните аристократи са техни съюзници и това е причината, поради която има тенденция ислямският тероризъм да бъде приписван на Иран и на другите шиитски райони, които всъщност нямат нищо общо с него. Те са тези, които воюват срещу него в рамките на ислямския свят.

Като се има предвид, че Русия се съюзява с шиитските сили, и поради това ясно и категорично отхвърля ислямския тероризъм, който е сунитски специалитет, то Съединените щати търсят и намират партньори сред сунитските сили, а това означава, че западните арисократи подкрепят сунитските аристократи, които финансират ислямския джихад.

Ал Нусра (или Ал Кайда) вече публично се разграничава от ИД, защото ИД получава критично важна помощ от САЩ, точно както Ал Нусра сега биват обвинявани от техните сунитски дружки за това, че направиха същото, между 2011 г. и 2013 г. През 2011 г., Обама си мислеше, че няма да има нужда от помощта на ИД, но тя му потрябва.

Освен това, което прави Обама е да копира своите предшественици от Рейгън насам, че дори и до края на мандата на Картър, когато Збигнев Бжежински заяви пред муджахидините (по-старото име на талибаните), че "Бог е на ваша страна." САЩ бе използван сунити като Осама бин Ладен да пробие редиците на СССР в Афганистан, както САЩ в момента ползва сунитите, за да се опита да пробие руския съюз с Асад.

Основната мишена на Обама не са джихадистите, а Владимир Путин. Манията на Буш за "смяна на режима" се идентифицираше със Саддам Хюсеин. Сега Обама не се задоволи само със смяната на Муамар Кадафи, или на Виктор Янукович; или дори на Башар Асад - той иска да смени самия Владимир Путин. Той е победа над Русия. Всичко останало всъщност се върти около това.

След края на комунизма, Бжежински, както и някои други, продължава да мразят Русия, защото те са я намразили още от детството си. На тях им е била втълпена тази форма на расизъм, а не просто омраза към комунизма. Това, което е започнало като омраза към една идеология е прераснала в омраза към конкретен етнос - руснаците. Трета световна война може да бъде последица, освен ако хора като тези не бъдат премахнати от власт в Съединените щати и в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димо

    0 0 Отговор
    все някой трябва да каже истината.
  • 2 don kele

    0 0 Отговор
    И това не е най-точната Истина...Истината е още по-страшна и космическа! Star Wars e реалност от еони в нашата галактика.