Last news in Fakti

28 Септември, 2011 09:09 2 784 1

„Росийская газета“: Полицията и корумпирани политици провокираха погромите

  • катуница
„Росийская газета“: Полицията и корумпирани политици провокираха погромите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Погромите срещу цигани в България бяха провокирани от полицията и корумпирани длъжностни лица, се казва в статия за събитията в Катуница и последвалите ги протести, публикувана в руския официоз „Росийская газета".

Когато законът е безсилен или не работи, започва самоуправство. А ако ситуацията допълнително се подгрява от националния въпрос, може да се очаква беда, пише авторът Евгений Шестаков. Той търси

 

 

основната причина за „антициганските протести“ в това, че „в България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза“.

Недосегаемостта на тази етническа група се е превърнала в норма. По думите му случаят с Катуница е показал, че има "парализа на властта", която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, както и че националният въпрос е бил оставен на самотек.

Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм, отбелязва още „Росийская газета“. Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите към престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи. Прекалено често правоохранителните органи на много страни са се опитвали да замажат такива случаи от опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост.

Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и според автора в резултат на това София е започнала да си затваря очите за престъпления, извършени от „етнически мафиоти“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дорн дьорд

    0 0 Отговор
    Така ли , а ние помислихме че от руското посолство !