29 Септември, 2011 15:09 2 213 0

Ройтерс: България обеща да преследва „феодалните господари“

  • ройтерс-
  • катуница-
  • кирил рашков
Ройтерс: България обеща да преследва „феодалните господари“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България ще разследва всеки „феодален господар“, който плаща по-малко данъци или изобщо не прави това, въпреки охолния си начин на живот. Това ще важи за всеки, независимо дали е ром или не, стана ясно от главния прокурор в търсене на опит за облекчаване на напрежението през последните дни от антиромските протести, пише „Ройтерс“ за ситуацията в страната ни. Борис Велчев заяви, че няма прокурорска протекция над ромския лидер Кирил Рашков, известен като Цар Киро, който отприщи протестната вълна, след като свързван с него мъж прегази 19-годишно момче.

Над 400 души са арестувани в най-лошото за балканската страна недоволство от 14 години насам, което тръгна от пловдивското село Катуница, където Рашков живее и много роми се страхуват от нападения.

Велчев съобщи, че прокуратурата разследва около 20 души, включително и Рашков, които живеят в луксозни къщи и карат скъпи коли, но плащат незначителни данъци.

Провалът да се скъса връзката между високопоставени чиновници и босовете на организираната престъпност измъчва България от края на комунистическата ера през 1989 г. Именно това е ключовата причина защо европейските страни спуснаха бариера пред присъединяването на страната към Шенгенската зона по-рано този месец.

Хиляди младежи, объркани от липсата на работни места и огромното неравенство в страната, бореща се за възстановяване от рецесията и отлепяне от дъното на последните в ЕС, изпълниха улиците на страната през уикенда, издигайки антиромски призиви. Много роми, които наброяват около 5% от населението, се пусната децата си на училище през последните три дни, а други дежурят да пазят къщите си.

Много от протестиращите обвиниха политици, полиция и прокурор в защита на предполагаемите престъпници като Рашков и поискана справедливост за смъртта на тийнейджъра. Ромският лидер е обвинен в заплахи за убийство, доходите му се разследват, а за спрени жалби се разследват полицаи от Асеновград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА