Last news in Fakti

19 Ноември, 2015 11:49 8 252 7

Черните пантери на справедливостта

  • черните пантери-
  • справедливостта-
  • франция

RAID е звеното, на което Франция разчита в борбата с тероризма

Черните пантери на справедливостта - 1
Снимка: БТА/XINHUA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1985 г. френската полиция формира специалното формирование RAID в опит да ограничи вълната от престъпления и тероризъм, която е заляла Франция през този период. То е създадено от Роберт Брусар и Анш Манчини.

Звеното може и да не е толкова популярно, колкото Интервенционната група на националната жандармерия, но бързо успява да си спечели отлична репутация като единица за интервенция, която е в състояние да реагира светкавично при извънредни ситуации. Във Франция са по-известни като „черните пантери“, заради дизайна на тяхната емблема и черните гащеризони и якета, които носят. Групата е натоварена с тежката задача да предвожда френската полиция в тактически битки срещу тежката престъпност и тероризма.

Нейната последна мащабна акция се извърши през вчерашния ден, когато в парижкото предградие Сен Дени бе обградена група от терористи, свързвани с атентатите в Париж през миналата седмица. След 4 часа на престрелки и експлозии групата щурмува сградата. Щурмът доведе до ареста на 7 души и смъртта на 2-ма терористи. Цялата акция продължи 8 часа, като трябваше да бъдат взети допълнителни мерки за обезопасяването на района.

Черните пантери на справедливостта

 

Задълженията на екипа включват:

Намеса при екстремни престъпни или терористични атаки, засягащи отвличания и взимане на заложници.

Подпомагане на полицията и службите за сигурност в справянето с жестоки престъпления и терористични организации.

Подпомагане на други парвоприлагащи агенции при подсигуряването на безопасност за големи събития от национално значение.

Защита на френски ВИП личности и на чуждестранни държавни глави, пристигнали на посещение във Франция.

В момента формацията е базирана в покрайнините на Париж. Тя разполага със сравнително малък екип от 180 души, които са разделени в три секции от по 60 души. Първата секция се занимава основно с интервенция, наблюдение и защита. Втората секция е съсредоточена в научните наблюдения. Третата секция се занимава с преговорите и управление на кризи. Членовете на RAID се подбират от по-опитните офицери в Националната полиция. Служителите, които искат да влязат в групата трябва да са на възраст между 25 и 35 години. Те трябва да имат поне 5-годишен опит в полицията и да са в отлично физическо състояние. Всеки член служи 5 години в групата, като службата му може да бъде разширена с още 5. Никой няма право да бъде част от формацията повече от 10 години. Не може да служиш в нея, ако си над 40-годишен.

Най-често се подбират 600 доброволци от цялата страна, от които само 10 успяват да преминат през тежката селекция. След това те преминават през 9-месечен тренировъчен период, преди да станат редовна част от екипа.

Черните пантери на справедливостта

Обучението включва усилени физически тренировки. Редовните членове и стажантите имат 6-часови физически тренировки дневно. Осигурено е обучение по бойни изкуства, тактически операции, сценарии за спасяване на заложници, техники за шофиране с висока скорост, обучение за първа помощ, техники за оцеляване и техники за линейно нападение.

Най-известната акция на RAID се провежда на 15-ти май 1993 г. Тогава групата сложи точка на двудневната криза, в която терорист, опасал се с пръчки динамит държеше за заложници 21 деца от детска градина, заедно с тяхна учителка. Когато микрофоните, поставени от групата край училището, засякоха звуците на хъркането на терориста Ерик Шмит, 50 души от групата моментално се хвърлиха в действие. Една група образува кръг от щитове, с които извежда заложниците, докато другата група обезврежда терориста. Акцията продължава точно 30 секунди и минава без загинали заложници.

През 1994 г. „черните пантери“ участват в мащабна акция за разбиване на терористична група във Франция, в рамките на която са конфискувани голям брой оръжия, екипировка , взривни вещества и оборудване.

През 1996 г. групата неутрализира терористична банда от 14 души ,които са свързвани със серия от кървави банкови обири. Те са свързани и с опит за атентат по време на срещата на Г7 в Лил. През 2012 г. групата неутрализира терориста Мохамед Мера, който е отговорен за убийството на 4-ма евреи и 3-ма войници.

Пантерите разполагат с най-модерните оборудване и екипировка, които могат да бъдат осигурени. Членовете на групата имат правото лично да участват в селектирането на своите оръжия. Най-често използваните от тях оръжия са автоматите от серията HK MP5 .Често използвана е и далекобойната пушка SIG SG551. Когато става въпрос за транспорта на групата, нейните членове имат достъп до целия арсенал от превозни средства и самолети на Министерството на вътрешните работи. На разположение са и няколко модифицирани превозни средства за наземен транспорт. В момента „черните пантери“ от RAID са основното оръжие на Франция за борбата с тероризма на вътрешна територия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    2 2 Отговор
    ТЕЗИ ПАНТЕРИ НАЛИ КАЦНАХА В ЕДНО НАШЕ СЕЛО И ЯДОХА БОЙ
    И ТРИМАТА

    Коментиран от #2

  • 2 мухаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    Те тогава бяха котенца
  • 3 Дядо поп

    0 0 Отговор
    На въпроса,дали специални части могат да спрат
    тероризма,ще отговорим,като отговорим на въпроса,дали
    спецчастите можеха да спрат разпада на социализма.
  • 4 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор
    ОПС ГРЕШКА 5 ПАНТЕРИ А НАШИ ДВАМА БРАТЯ ОТ СЕЛО КОИЛОВЦИ
    ПЛЕВЕНСКО
    ВЗЕЛИ ГИ ЗА ЦИГАНИ И ГИ ПОТРОШИЛИ
    http://www.novini.bg/news/97515-%D1%89%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8.html
  • 5 българи юнаци

    1 0 Отговор
    Нещо потулиха случката, вместо да наградят тези достойни българи!
  • 6 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Знаете ли как в Израел се справиха с вълната от самоубийствени атентати преди 20 години? Започнаха да заравят в земята тленните останки на терористите загънати в кожи от току-що заклани прасета. И успяха! Какво чакаме тук в Европа?!?
  • 7 Той

    0 0 Отговор
    Боядисах всички котки в махалата с баданарката в черно. Вече съм спокоен...