Last news in Fakti

21 Ноември, 2015 10:11 4 729 3

Алкохолът няма да ви спаси, ако ви е страх от летене

  • самолет-
  • летене-
  • страх-
  • пенчева-
  • георгиева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статистиката показва, че над 70% от хората се страхуват да летят със самолет. През последните две години техният брой със сигурност се е увеличил след като медиите бълват информация с месеци след като се случи някоя авиокатастрофа (причинена в повечето случаи от външна намеса, а не от проблем с машината). Но ако оставим настрана катастрофите, то хората се притесняват да летят поради различни причини, като се започне от страх от затворено пространство, премине се през страх от турбуленция и се стигне до въпроса колко сигурна всъщност е машината и може ли да устои на капризите на природата. Със сигурност всички тези притеснения се преодоляват, ако не на 100%, то поне на 99%, казват за Факти.бг Елена Пенчева и Десислава Георгиева от Института по Човешки фактор, който организира курсове за страх от летене.

- Кои са най-честите проблеми, с които хората се обръщат към вас за помощ?

- Пенчева: Най-често това са хора, които изпитват неприятни физически усещания в тялото, свързани с много силно изразен страх. Понякога това са хора, които многократно са летели и изведнъж, поради някакъв повод (по-тежък полет, турбуленция, лошо време или друго) се отключва една повишена реактивност.

Алкохолът няма да ви спаси, ако ви е страх от летене

Опитът ни сочи, че голяма част от тези хора са успешни, имат хубав бизнес, управляват много служители и поради факта, че са свикнали да контролират ситуациите и невъзможността да контролират това, което се случва на борда на самолета, се стига до едни силни притеснения. В други случаи хора, които са преживяли някакво по-голямо напрежение (натовареност в работата, по-сложни проблеми в службата или семейството, т.е. някакъв дистрес) и реагират по-силно, води до притеснение или страх, че отново ще го изпитат.

- Георгиева: Някои пък отключват такъв вид състояние след раждането на децата им, заради отговорността, която носят качвайки ги на борда на самолета. Винаги правим уговорката, че летенето не е типично състояние за човек. Това е нещо по-различно и като усещане, и като преживяване и поради тази голяма отговорност за живота на собствените си деца (особено когато те са малки), типичното поведение на родителите е на свръхобгрижване. Не случайно на борда на самолета често пъти авиокомпаниите са предвидили материали, с които да заангажират вниманието на децата, като така повлияват и на поведението на родителите.

- Пенчева: Макар и рядко има случаи, в които аерофобията е придружена от други видове фобии. Често това е клаустрохобията (страхът от затворени пространства).

Алкохолът няма да ви спаси, ако ви е страх от летене

Типичен случай е страх от самия страх, т.е. когато човек изпитва силен страх от нещо в организма започват да се наблюдават физиологични промени, които не са обичайни. Възниква страх именно от тези прояви и че те няма да могат да бъдат овладяни и се влиза в панически реакции.

- По отношение на възраст може ли да се определи кои хора повече се страхуват от летене?

- Георгиева: Интересното е, че това е проблем на хора, които са в активна възраст. Често на хората им се налага да пътуват по работа и развиването на такъв тип фобии им пречи да се развиват професионално. Вече живеем в толкова динамичен свят, че често ни се налага да пестим от времето за път.

- Пенчева: Хората, с които сме работили са предимно над 20-годишни до зряла възраст.

- Повече мъже или жени се обръщат към вас за помощ?

- Пенчева: Статистиката показва, че повече страдат жените или по-скоро те са склонни да съобщават проблемите, които имат. Що се отнася до самите реакции, то няма установен превес на единия или на другия пол.

- Георгиева: От позиция на нашия опит има и мъже и жени. Мъжете по-трудно си признават проблема. За овладяване на ситуацията се предпочита ползването на стратегията с алкохола.

- Консумацията на алкохол преди полет, помага ли за наваляване на тревожността?

- Пенчева: На практика алкохолът засилва тревожността. Тези хора, които смятат, че по този начин се справят с проблема, трябва да знаят, че той има точно обратния ефект.

- Георгиева: При усвояването се получава дехидратация, тъй като когато алкохолът се разгражда, той извлича водата от клетките, съответно извлича и кислорода. Получава се дехидратиране на организма, което е съпътствано с физиологични прояви като главоболие и повишаване на тревожността.

- С навлизането на новите технологии инструкциите за безопасност се представят вече под формата на видеофилм, а не на живо от стюардесите и стюардите. От психологическа гледна точна това е по-добре или по-зле за тези, които изпитват страх от летене?

- Пенчева: Когато има жив контакт човекът, който отговаря за твоя живот те персонализира, т.е. става по-близка връзка. По-лесно се изгражда доверие. Някои авиокомпании измислят какви ли не начини, така че стюардесите по време на този брифинг за сигурност да привличат вниманието на пътниците, за да ги слушат, да са максимално атрактивни, защото той е много важен.

- Георгиева: Така че, по-добре е личен контакт. Проблемът е, че в големи самолети това няма как да се случи и визуалният контакт се измества.

- Повече жени или мъже се записват на курсовете, които провеждате срещу страх от летене?

- Пенчева: Тренинтине, които правим са в малък формат, защото се работи в малки групи до 6 човека, за да може всеки да участва активно. Масово се правят информационни семинари.

- Георгиева: След преминаване на двудневния семинар правим и мотивационен полет. Идеята му е при него да се премине през всички етапи каквито има и при един пътнически полет.

- Пенчева: Когато си в пилотската кабина имаш възможност да видиш как се управлява самолета, какво се вижда. Докосването до този реален полет е много по-силно въздействащо, защото доверието към пилота се увеличава като се вижда как става самото пилотиране.

- Колко време след курса е добре да се проведе полет?

- Георгиева: Нашите препоръки са, независимо дали ще е индивидуална терапия или групов тренинг, максимално бързо да се започне да се лети и то с по-голяма честота, за да може да се задържи прогреса.

- Пенчева: Но не и в последния момент да се идва с думите „Утре ще летя. Кажете какво да правя.”. Могат да се дадат съвети, но това не е магическа пръчица.

- Георгиева: Ако имаш проблем и искаш да работиш за неговото разрешаване, първата стъпка е да потърсиш специалист. Проблемът не може да се реши от само себе си. Другото е въпрос и на възможности и на полагане на усилия, защото справянето с какъвто й да е проблем изисква усилия.

- Каква е успеваемостта при един такъв курс?

- Георгиева: Много висок е процентът, около 90%. Понякога има и връщане. След случаи като Germanwings и други наскоро станали инциденти и завършили с фатален край, е нормално хора, които и преди са имали проблеми да им се възвърнат част от симптомите и да ни потърсят, както и хора, които не са го имали като проблем също да да им се насочва мисълта около това, че има вероятност да им се случи нещо неприятно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Night Rider

    1 0 Отговор
    Истината е, че самолетния транспорт не е нито най-сигурния, нито най-удобния, а за цената да не говорим. Единственото му предимство е, че е най-бърз. Повечето авиокомпании са със стари самолети. Летял съм около 10-12 пъти и само 2 от полетите бяха перфектни - тези с КЛМ от Амстердам до Чикаго. Летял съм и с АлИталия - отвратителни. БългарияЕър също, да не споменавам и опита ми със Спирит Еърлайнс - кошмар.
  • 2 Боби

    1 0 Отговор
    САМОЛЕТИТЕ СА НАЙ-СИГУРНИЯ ТРАНСПОРТ - ЗАМИСЛЕТЕ СЕ, НЯКОЙ ДА Е ОСТАНАЛ ГОРЕ? :D
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Защо не допуснете, че хората знаят - самолетите са по-стари от колите в България....
    Защо не допуснете, че мъжете пият при полет, защото им е кеф....