Last news in Fakti

31 Декември, 2015 09:00 4 291 2

Петролът през 2015 г.: Между ОПЕК и Ислямска държава

  • петрол-
  • нефт-
  • търговия-
  • борси
Петролът през 2015 г.: Между ОПЕК и Ислямска държава - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) води война срещу независимите производители на петрол. Това коментират анализатори за последните решение на картела.

ОПЕК в момента произвежда 31,7 млн. барела дневно.

Това се дължи на

повишения износ от Ирак и очакваното от Иран завръщане на пазарите .

В същото време очакванията за добива на петрол извън картела за следващата година са за спад от 250 хиляди барела до 57,14 млн. барела на ден. Това се дължи на свиването на мощностите на добив на шистов петрол и газ в САЩ, отбелязва агенция „Блумбърг“.

Докладът на ОПЕК е факт само дни, след като организацията обяви в края на по-миналата седмица изненадващо повишение на своя производствен таван с 1,5 млн. барела до 31,5 млн. барела на ден.

Докладът сякаш сигнализира, че в плановете на картела влизат запазване на своя пазарен дял чрез увеличаване на добивите. Една от целите е картелът да привлече за свой клиент Китай, който през последните години започва да изкупува петролни полета в Африка, за да задоволява вътрешните си потребности.

В момента основният въпрос е дали ниската цена на нефта ще убие шистовата революция в САЩ. Американската технология се нуждае от по-високи цени на "черното злато", за да остане рентабилно.

Сортът Брент дори падна до $36,2 за барел за доставките през февруари.

Това е най-ниското ниво от 13 юли 2004 година.

„Блумбърг“ отбелязва, че черното злато се намира под натиск както от очакваното появяване на пазара на Иран, така и на решението на САЩ да излезе на пазара като износител.

Наскоро Камарата на представителите в американския конгрес одобри законопроект за отмяната на 40-годишната забрана за износ на суров петрол. Според демократите това е възможност за петролните компании, в замяна на въвеждането на екологични мерки.

Съгласието за сваляне на забраната за експорт на петрол е отстъпка от страна на демократите – в замяна на предлаганите от тях промени в други сектори на икономиката.

Петролът през 2015 г.: Между ОПЕК и Ислямска държава

В средата на декември

цената на щатския петрол се срина с 10,88%,

което беше най-големия й спад от декември 2014 година насам. Според статистика, публикувана миналата седмица, запасите на САЩ от петрол са на най-високото си ниво от 1930 година.

Анализатори отчитат, че решението ще подпомогне американските производители и фирми, давайки им по-голямо поле за продажба.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол за износ на страните-членки на картела.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на картела.

Някои експерти дори не изключват цената на суровия петрол да продължи да пада. "Настроенията на пазара са максимално песимистични. Говори се за цена от 20 долара за барел", четем в прогнозата на консултантската агенция Energy Aspects.

Според МВФ, драстично спадналите цени на суровините са един от най-сериозните рискове за конюнктурата. Международната енергийна агенция /IEA/ също предупреждава за опасните последици от понижаването на цените на петрола, отбелязва Дойче веле.

Ислямска държава (известна и като Даеш) е спечелила около $ 500 млн. от продажбата на петрол

Петролът през 2015 г.: Между ОПЕК и Ислямска държава

в значителни размери на правителството на сирийския президент Башар Асад.

Западните разузнавателни агенции пресмятат, че Даеш печели по $ 40 млн. на месец от трафика на петрол по бойните линии сирийската гражданска война.

Петролът на групировката се разделя на части. Една част остава на териториите, контролирани от Ислямска държава, друга част стига до сирийските кюрди , а третата част до Турция.

За разлика от Ал Кайда, организационната структура на Даеш е твърде стегната. Тя функционира като истинска държава: контролира обширни области, тамошните ресурси и население. "Затова зависимостта й от чуждестранни финансови постъпления е относително малка", смятат експертите на германското правителство, цитирани от Дойче веле.

В момента поне приходите им от контрабандата на петрол са по-ниски.

Основната причина се крие в ниската цена на суровината. 8500 цистерни на терористите превозват по 200 000 барела нефт на ден.

Някои от петролните работници в територията под контрола на Ислямска държава са чужденци.

Подобреният контрол на територията на Турция, Ирак и кюрдските области обаче също допринасят за това развитие, твърдят специалисти от Financial Action Task Force (FATF), международна работна група, която се бори срещу прането на пари и финансирането на терористични дейности.

Друг фактор, който намалява приходите на ИД, са въздушните удари, които разрушават инсталации и унищожават цистерни за бензин.

Преди седмица италианското разузнаване предупреди, че Ислямска държава оглежда определени петролни полета в Либия.

Самият руски президент Владимир Путин призна, че местната икономика продължава да бъде зависима от износа на нефт и газ. Падащите цени на тези ресурси сериозно се ударили по бюджета.

Статистиката показва, че

пикът на кризата е минал и вече има стабилизация на ситуацията.

Все пак трябва да се признае, че доходите на руснаците продължават да са основен проблем, призна Путин. Той посочи, че Далечният изток и селското стопанство показват ръст.

Знаейки за голямата зависимост от външноикономически фактори и основно от цените на петрол и газ и производните им, изхождахме от това, че средната цена за барел Брент ще бъде 100 долара за барел. В началото на 2014 г. смятахме всичко от тази изходна цена, всичко. Сега всичко преизчисляваме, защото цената падна два пъти. За догодина бюджетът е планиран при 50 долара за и това пак е оптимистично и пак ще трябва да коригираме.

Да, разбира се, след падането на цените на енергоносителите, последва свиване на БВП с 3.5%, 12.3% инфлация към 7 декември, реално разполагаемите доходи на населението се съкратиха, инвестициите рязко намаляха, призна Путин.

Междувременно европейски компании като унгарската MOL и финландската Neste са обърнали внимание на ръководителя на "Лукойл" Вагит Алекперов, че се влошава качеството на руския петрол от сорт Urals.

Според Вагит Алекперов основната причина е, че все повече висококачествен лек петрол се пренасочва от руските находища към азиатските пазари.

По данни на отдела за анализи на централната банка на Русия разликата между цените на сортовете Brent и Urals се увеличава – ако в началото на годината руският петрол е струвал с около 1.5-2 долара по-евтино, сега става дума за над 3 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    САЩ за три дни могат да смачкат като гнида всяка държава, а за три години не могат да се справят с ИДИЛ. Хайде, не на нас тия.
    ИДИЛ си продава петрола и реже глави само и единствено защото САЩ го желае.
  • 2 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    продавайте доларите си-ще падне-така ще направят америка-като сториха с рублата-за да падне йоана и йената и да има търговия от хамерика и европа-айде пак да ви отворя очите.....