Last news in Fakti

10 Януари, 2016 23:32 3 522 11

Един въпрос по повод станалото в Кьолн

  • кьолн-
  • протест-
  • жени-
  • изнасилвания

От началото на мигрантския прилив се питах дали представителите на европейските институции и политиците в някои западни европейски държави не забелязват всичко това

Един въпрос по повод станалото в Кьолн - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възмутителните посегателства над млади жени в новогодишната нощ в Кьолн и други германски градове (а и не само там) предизвикват лавинообразен отзвук в цял свят. Личното ми мнение съвпада с коментарите, че такива произшествия трябваше да се очакват. Не само защото голяма част от мигрантите, наводнили Европа особено интензивно от август 2015 г. насам, са мъже, а защото нерядко показваха пълно неуважение към европейските държави, през които минаваха  - видяхме много снимки и видеоклипове с изхвърлена храна и вода, които отзивчиви местни жители даваха на преминаващите човешки маси, устремени към Германия или Швеция.

Това пише в блога си журналистката Гергина Дворецка.

Това беше не само разхищение на продукти, а незачитане на човешкия жест, на протегнатата състрадателна ръка. Маршрутът на тези маси от хора можеше да бъде безпогрешно проследен по камарите боклуци, които оставяха по пътя си. Разбира се, имаше и мигранти, които показваха, че са трогнати от проявената към тях отзивчивост, но в паметта ми са останали разпилените пакети с храна покрай шосета и гари, в самите вагони. Дори да не ти харесва нещо за ядене, защо го хвърляш по земята или по пода, та хем правиш продуктите неизползваеми, хем замърсяваш наоколо! Още тогава сигналната лампичка трябваше да подскаже, че демонстрацията на такова неуважение няма да спре дотук.

Един въпрос по повод станалото в Кьолн

От началото на мигрантския прилив се питах дали представителите на европейските институции и политиците в някои западни европейски държави не забелязват всичко това. Естествено, че са го забелязали, защото то беше очевадно. Само че го подценяваха. Предпочитаха да намират оправдания за ставащото – мигрантите били хора стресирани, не трябвало да им се придиря как точно се държат.

Да се учудваме ли сега на издевателствата на кандидати за убежище над  празнуващите в новогодишната нощ европейски жени? Можеше да се предвиди, че ще се стигне и до това. Повтарям, не само защото става дума за мъжкари, напращели от сексуални желания, а най-вече заради показваното и в други случаи неуважение и дори презрение към европейския начин на живот. В кьолнската новогодишна нощ единственият проблем не беше незадоволеният мъжки нагон, а подигравките към жените, гаврите с тях, желанието те да бъдат унижени и то в момент, когато са отишли да празнуват и най-малко очакват да бъдат нападнати.

Един въпрос по повод станалото в Кьолн

И ако с горчивина констатирам, че се сбъдват лошите ми предчувствия за отровните плодове, които ще дава неуважението към Европа, демонстрирано от немалко кандидати за убежище още при идването им на нашия континент, то има един въпрос, на който така и не мога да намеря отговор: що за хора са безчинствалите в Кьолн и в други европейски градове?

Веднага ще ми отговорят: били са предимно араби и други северноафриканци. Само че това не е отговор на въпроса ми що за хора са издевателствалите над кьолнските жени.

Питам се, защото през месец ноември бях в Мароко. Естествено, там се движехме сред араби и други северноафриканци, но в нито един момент не съм усетила каквато и да било проява на неуважение към мен като жена – нито с дума, нито с жест, нито с поглед.  Определено си личеше по облеклото ми, че не съм арабка, но това не предизвика никаква негативна реакция. Напротив, нерядко ми се е случвало по време на 9-дневното пътуване да чуя дружелюбното: “Bienvenue, Madame!” (Добре дошла, Госпожо!) от мъже, седнали в крайпътни ресторанти, където сме се отбивали за кратка почивка. Нищо повече от любезен поздрав към непозната жена в европейски дрехи. Същото биха могли да кажат и другите три колежки от шестчленната ни журналистическа група, с която обиколихме няколко марокански града. Какво съм откривала в погледите на мароканските мъже? Преобладаваше симпатия, топлота, искрена сърдечност, доста често стеснителност. На няколко пъти се сблъсках с раздразнение, когато насочвах фотоапарата си, защото не всички мюсюлмани позволяват да бъдат снимани, но раздразнението никога не премина в агресия.

Един въпрос по повод станалото в Кьолн

Имаше един случай в град Тагазут, когато за първи път се замислих, че май съм доста неприлично облечена за местните стандарти. Шосето, на което беше спрял микробусът ни, се намираше на няколко метра по-високо от нивото на улицата с магазините – градът е построен на хълм и затова там сгради и улици са разположен стъпаловидно. Стоях близо до микробуса и в един момент забелязах двама младежи на тротоара, които се бяха вторачили в мен – единият седеше на столче пред някакъв магазин, а другият стърчеше насред улицата и в краката му се умилкваше мърляво куче. Погледите и на двамата изразяваха едно и също: удивление и огромно любопитство. Тогава си дадох сметка, че на два метра по-високо от тях им изглеждам като на сцена, на която съм застанала в плътно прилепнал към краката ми клин. Едва ли бяха виждали майките си или сестрите си в такъв вид. Да, краката ми бяха закрити отдолу догоре, но не с тежко падаща над тях роба или с широки шалвари…

Вперените в мен погледи на младежите обаче изразяваха само удивление и огромно любопитство и в никакъв случай не подигравка или негодувание заради облеклото ми. Онова, което направи в следващия момент момчето, около чиито крака се отъркваше мърляво куче, ме удиви. Той се приведе към кучето и започна да го милва толкова ласкаво, с такава нежност, че ми мина през ума: сигурно в момента се е сетил за приятелката си.    

Затова, мислейки за станалото в кьолнската новогодишна нощ, никога не бих направила обобщението, че за арабите жената е по-низше същество. Някои може и да разсъждават така, но аз не съм го усетила, докато бях в Мароко.

Прилагам две мои снимки, направени в град Агадир. Подбрах ги, за да стане ясно колко неподходящо за местните представи съм била облечена, но това не ми донесе никакви неприятности в тази мюсюлманска страна. 

Така че продължавам да се питам: що за хора са тези, които погубиха новогодишното празнично настроение на стотици жени в Кьолн и в други европейски градове?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жксй

    0 0 Отговор
    Нащипаха малце немските кадъни разни манафи, па сега дойчовците реват.
    Ние, балканците, като 4-500 г. "щипани" от манафете люде при такъв яваш кадънджилък мойм само да рекнем "Трай бабо за хубост !"


  • 2 ц6в5

    0 0 Отговор
    Ама золума беше много яваш. Колкото за сефте. Туй още не го проумяват дочовците.
    Тиа илядо манафе, ако беха рекли моиха да дадат един огин и на катедралата в Кьолн, да си рукат "алах акбар" и да поколят гяурите.
  • 3 Вазелин

    2 0 Отговор
    Кметицата на Кьолн да раздаде безплатен вазелин на населението, че може да пострада и мъжкият пол.
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Господа, писали постове преди мен, това въобще не е за смях. Случва се нещо организирано и планирано с години. Затова само младежи мигрираха. При тях няма достатъчно жени, защото се отнасят към тях като с робини. В момента ЕВРОПА е залята от необразовани индивиди, каквито са били в собствените си страни. Не може да се очаква нищо добро.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 zzzz

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    naprotiv ,tova e tochno za SMIAH,s tezi sme6ni upravnici i poluidioti kakvo drugo o4akvate???????
  • 6 3съф

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Че язи се не смеем. Манафете са си биле и си остават манафе. Манаф - туй не е само геофрафическо обозначение .
    То тъй се започва золума. Изпървом кадънджилък и патърдия ( колкото за проба дали джандарете са си на местото ) изпосле огин и грабеж и накрая резня. Па който оцелее ша метне я фередже, я чалма. Туй им е целта на манафите.

    Оправията е да се натирят барбар с кадъните обратно, а кой не ще со кротце - яко кьотек в дранголника и пак обратно. Кой па мине границо по нелегалному - опуцванье на место!
  • 7 BMW

    0 0 Отговор
    Мисля , че е време ние белите мъже да ги по-натиснен малко тези гадни пришълци . Много аванта им пускаме и започват да се държат нагло. Днес жените ни закачат утре и нас мъжете ще подгонят.

    Коментиран от #10

  • 8 Будинов

    0 0 Отговор
    Не знам ние балканците, ама ние шопкините ще действаме с КАЛАШНИЦИТЕ пък кво стане, като мъжете ни са п.тьовци!

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Държат се като циганите: действат на групи, нагли и неприлични жестове и поведение, без документи и идентичност, не плащат данъци и глоби, не могат да издирят кой е отговорен.
    Абсолютно същото е както циганите, които не уважават европейските ценности, а разбират интелигентните хора като хранилки, които са им длъжни да ги хранят, понеже те са прости и не искат да работят.
    Покажете тези мигранти от какво се прехранват, с какво се занимават, от къде и защо са избягали? Съвсем малка част от мигрантите са действително хора в затруднено положение, като повечето от тях са както циганите когато отвориха границите на ЕС, изсипаха се в белите страни и живеят на гърба на честните хора.
  • 10 ьпц6

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "BMW":

    Оооо, нека да смеят да доваждат! Ша стане война!
    Не зняем как е у Софията, ама у наша маала веке ни един м...л не смее да мине ни деня, ни по нощя. Убав, лош - мине ли са гони. Ако не разумява от 2-3 яваш пцувни има мариз. А фанем ли некой да шета по кащите - сурканье, ританье, кьотек. Нема милиция, нема полиция! Ама сите ора се вардим един друг. Може да са понамражуваме, да са караме, да са пцуваме - ама напре ли чуждо - мало и големо фащаме сопите ( и не само ). Ей тъй требе да сме сите българе!
  • 11 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Будинов":

    Много сте силни на 2 водки пред клавиатурата,ама що не виждам ни един/една от вас по улиците? Айде ловете ги тия калашници,ама то таа работа не като онаа.