Last news in Fakti

14 Януари, 2016 05:45 1 895 4

Кьолн – политическият тест за Меркел и Европа

  • ангела меркел-
  • меркел-
  • германия-
  • бежанци-
  • политика-
  • протести-
  • кьолн-
  • нападения-
  • тест

Възможно е събитията в Кьолн да променят политическата съдба на германския канцлер Ангела Меркел

Кьолн – политическият тест за Меркел и Европа - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кьолн - един от най-приказните германски градове. Градът на Карл Бош, Хайнрих Бьол, Жак Офенбах и одеколона (Eau de Cologne) е наситен с история и бъдеще. Кьолн е мечта за всеки турист.

В настоящето Кьолн обаче се превърна в нарицателно за наглите посегателства на едни по-различни „туристи“ .В Новогодишната нощ, точно до символа на града – Кьолнската катедрала, десетки жени станаха обект на сексуални издевателства от страна на група мъже, описани като северноафриканци или араби. Появи се информация и за изнасилена жена.

Възможно е събитията в Кьолн да променят политическата съдба на германския канцлер Ангела Меркел. Това е една вероятност, за която много анализатори пишат. Сигурното е, че кьолнските събития ще променят нейната политика за прием на бежанци, за което вече има достатъчно сигнали. Меркел призова за промени в местното законодателство и те вече са в ход.

По настоящите германски закони бежанец може да бъде депортиран, само ако е бил осъден на най-малко три години затвор. В момента германските власти разглеждат цялата процедура и най-вероятно много скоро ще улеснят депортирането. Имигранти, които са извършили престъпления като изнасилване, кражби и сексуални нападения, незабавно ще им бъде показан изходът.

Неприятното е, че крайнодесни движения, надигнаха глава, а това е опасно състояние . Популистката партия „Алтернатива за Германия“ също не е за подценяване. Фактът, че новото издание на „Моята борба“ на Адолф Хитлер се върна на германския книжен пазар, не е свързан с бежанската криза, но внася интересен оттенък. В политиката случайните съвпадения понякога изливат доста лошо политическо съдържание.

Бежанската криза е тест не само за политиката на Меркел. Тя е исторически тест за Европа.

Меркел е раздвоена между моралния императив и сигурността на Германия и Европа. И тя трябва да преодолява политически бариери и предразсъдъци не само в Германия, но и в Европа. Някои европейски лидери се обърнаха срещу германската бежанска политика. Достатъчни са примерите от Будапеща и Братислава. Даже самото бъдеще на Шенгенското пространство е поставено под въпрос.

Кьолн е мечта за всеки турист, но стана кошмар за политическа Германия и уязвимостта на Европа. Изводът е очевиден – Европа има нужда от единна бежанска политика. Ако това не се случи, са надвиснали буреносните облаци над нейната интеграция вътре и навън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    Тая със своята политика изнасили жени и деца в Кьолн и др.градове,с това ще я запомним.На тази никаква охрана няма да помогне,ще я плюят всеки път що се появи сред нормални хора.
  • 2 иии

    0 0 Отговор
    тази измет азиатска,африканска не ни трябва,свинете в кочина,видяхме на какво са способни -боклучи..В видео мрежа гъмжи от клипове ,където се вижда как те ще станат европейци,като се изхождат в метро -ужас ...
  • 3 909

    0 0 Отговор
    Позорът на Германия и Европа това е Меркел !!!!!!!Без Коментар !
  • 4 АЗ

    1 0 Отговор
    Tая мръсна гад няма ли кой да я отстреля най-накрая. Това е УБИЙЦАТА на Европа!!!!!!!!!!!