24 Януари, 2016 08:00 14 716 26

Je suis Перник

  • je suis перник-
  • перник
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има нещо, което тясно свързва един български град с отминала промишлена слава, с вероятно най-популярния световен писател на нашето време.

Коя е пресечната точка на нашия Перник с бразилската гордост Паулу Коельо? Той няма вила край язовир Студена. Нито е чел „Алхимикът“  пред притихнала зала в Дома на миньора. Не е бит на спирка Метал, нито са го напивали на празника Сурва. Не се е появявал и по телемост от крепостта „Кракра“ във „Всяка неделя“.

Перник и Коельо без никакво съмнение са най-споменаваните населено място и писател в родното фейсбук-пространство. Миньорската ни столица определено не се ползва с добра репутация според обитателите на фейсбук-пространството. Най-меко казано. Вече няколко години градът е сочен там като символ на упадъка, повсеместната разруха и назадничавостта,  и основно сборище на родните дегенерати.

Перничани отчасти не подозират за съществуването на ответната страна, докато за Коельо това е гарантирано, но никой не може да му се сърди. Той и без това носи огромно бреме. Около 90% от що-годе грамотно формулираните фрази във фейсбук, вместващи се в най-грубите контури на представите ни за сентенция, се приписват на клетника.

А беше време, далеч преди да сме чували за интернет, когато от Перник излетя един от първите буревестници на родната демокрация – небезизвестният Кирил Борисов. Не Сакскобургготски, а Кире Либерало. Политическите му послания останаха неразбрани, както на повечето добронамерени ентусиасти. В едно късно интервю, малко преди смъртта си, той рязко смени геополитическата тема на разговора, като разказа напоително как прелъстил някаква женица в електричката между Драгичево и Владая. Този човек си отиде преди 11 години, давайки път на интернет-епохата.

Днес потребителите във фейсбук наричат жителите на Перник – орки. Грозни и груби същества, добили популярност от романите на Толкин, които не понасят светлината и копаят тунели. Както ромите, които подкопаха целия град в търсене на въглища и предизвикаха маса бели. Направо невинните подмятания за някои специфики на местния говор отдавна отегчиха аудиторията, но от клавиатурите излезе с мръсна газ „голфо“ – вероятно единствената кола, която бръмчи из пернишките улици. Популярността на тази модел Фолксваген стана толкова голяма у нас, та сигурно мнозина смятат, че се произвежда в някое хале на завод „Стомана“.

Странно, как общинарите в Перник още не са завели дело срещу фейсбук за системно уронване на престижа на населеното място, пропъждане на чужди инвеститори и други пропуснати ползи. Подобно на потребителите, природата също не бе милостива към перничани, като им прати ужасяващо земетресение, раздрусало фатално не една или две къщи. По неписано правило – най-вече на сиромаси. Успоредно с това медиите дъвчеха истории за плитко закопаните из района жертви на „Килърите“, а завинаги в крими-фолклора останаха имена като Райко Кръвта, баща му бай Васо, Сиси и пр. радетели за един по-добър и справедлив свят.

Според Толкин, някога орките били красиви и нежни елфи. Но ги наказали и превърнали в обратното. Сигурен съм, че това може да стане и с образа на перничани. Стига фейсбук да прояви капчица милост. И да заяви твърдо и без лицемерие: „Je suis Перник“. Както казва Паулу Коельо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всичко е ясно

    0 1 Отговор
    перник е у голфа
    и бразилия е у голфа

    Коментиран от #2, #11

  • 2 mimo

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "всичко е ясно":

    1...Това на снимката не е Перник а част от Перник около центъра Перник е 6км дълак близо 90 000 жители.2...Масовият автомобил не е голфа а е друга марка.3..А защо Софиянци масово изкопуват имоти в Пернишко да не изброявам имена те са много дори и Слави Трифонов.Пак някой е вземал пари от агенциите за недвижими имоти,тази война не е от сега,а е от много отдавна.Перник е на най-стратегическото място за живеене на 15-20км от столицата,на където ида тръгнеш е магистрала.
  • 3 хахаха

    0 1 Отговор
    перничанин, който не бие жена си му казват, че е п...л.

    Ако я бие - тя му казвала: Бий мъ, колкото повече мъ бийш, значи повече мъ обичаш.

  • 4 ох ох ох

    3 0 Отговор
    Перничанин влиза във фризьорски салон и пита:
    - Колко струва миенето на глава?
    - 5 лева
    - а на целио уй?
  • 5 ох ох ох

    0 1 Отговор
    Перничанин влиза във фризьорски салон и пита:
    - Колко струва миенето на глава?
    - 5 лева
    - а на целио ..?

    Коментиран от #15

  • 6 КРОМИД

    0 4 Отговор
    МИШКИ ,ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА ВИ Е СТРАХ ОТ ПЕРНИЧАНИ И КЮСТЕНДИЛЦИ ,ДАЖЕ ВИ Е СТРАХ ДА НИ СТЪПИТЕ В ГРАДОВЕТЕ А САМО ГОВОРИТЕ

    Коментиран от #10, #12

  • 7 ккккк

    1 0 Отговор
    mimo....личи си че си винкел.Кои ще си купи там жилище бре....
  • 8 нямазначение

    1 0 Отговор
    Тези междусъседски ежби ги има на елементарно ,галфонично ниво по целия свят ! Интелигентните хора имат друга чувствителност и сетивност . Само елементарен преглед на историята за любопитни сведения: При първото преброяване на населението на София ,например се вижда следното : 6 560 българи /в т.ч. черкези ,гагаузи ,татари/,3 538 евреи , 839 турци , 737 цигани ./виж и свединия от Иречек/ . Искам да попитам всечки ,които осмиват перничани и други чии потомци са ? КОРЕНЯК СОФИЯНЦИ!!!! В следващите години столицата нараства с преселници главно от Радомирско,Трънско,Брезнишко Самоковско,Орханииско,Царибродско и още по късно с масовото преселване на хора от Македонско и Беломорието. Перничанин съм и с болка приемам ,че всички тези подигравки не са лишени от истина , но за голямо съжаление такива са хората и около вас ,навсякъде ! Ние сме само нарицателно.
  • 9 Васко

    4 0 Отговор
    И аз съм Перник

    Повече от 20 години живия в София , но приятелите ми са в Перник.В София почти нямам.
    Много неща ми се иска да напиша за моя град - Перник , но като чета коментарите , едва ли си струва.
    Поздравявам автора на статията.
    Моля , не вярвайте на приказките за "винкели" , за отношението на перничани към жените и т.н. Това са глупости.

    Поздрави на всички перничани - обичам ви кадето и да сте - в Перник , в Чикаго или другаде по света.
  • 10 диан

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "КРОМИД":

    да ти кажа и в циганските махали ме е страх да стъпя
    а ако бях или стана чужденец
    и в цялата държава не бих стъпал
    а тук си ходете и в перник и кюстендил
  • 11 Селянина с колелото

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "всичко е ясно":

    1- Масовата кола в Перник не e Голф, Има повече мерцедеси беемвета аудита на глава население от София.
    2- Хората не са прости, както в Столицата.
    3- Не перничани пречат на София, а София на цяла България, от къде минавате за село бе столичани. Снимате пътя София -Перник в петък я го снимайте в неделя и понеделник ама Перник-София, само къде кравата не сте вързали да си я закарате на балкона У Столицата.
    4- Направиха ви на магарета на Божурище и излезна фразата РК-500 коня. Гооолемите столични псевдошофьори.
    5- от 25г. няма работещ комин който да бълва боклук във въздуха като столичните коли и тецове и всички помии там.
    6- Подигравахте са на кукерите, ма идвате да ги гледате, другата седмица ще е пълно с регистрации С,СА, иии лубимия новия СВ-свинщина. А ние сме кукери 1 път в годината вие цял живот. И се обличаме така да гоним демоните(столичани).
    7-Защо идвате да живеете в Перник А? Нали си имате Молове и тем подобни капани за мишки. Нали сме селяни какво правите при нас?
    8-Ако ги няма мините за въглища ще ви мръзнат задниците по вилите...по родните места...къщите на село, не апартамента под наем за през седмицата.
    9-Добрите момчета от Шоуто на Слави с техните простотии, докараха обикновения човек от Перник да го е срам да каже от къде е. А те от къде са а?? област Плевен..Враца ...Видин...Сливен..не град а област. Какво да говоря ...срамота.
    10- Не се смейте на хора които има столицата за разпилян пазар и минават да ви дадат някой лев да не умрете от глад там.
    11- Кой кого бие го четем и гледаме по новините, мислите че вечер в студентски град и центъра по баровете раздават рози ли ???
    12,
    13,
    14,
    15......................................500...........5000..........50 000.......§
    КОЙ ЛИ Е ПОСЛЕДНИЯ НОМЕР ???
  • 12 Мухаха

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "КРОМИД":

    То там е бати и мизерията, за кво да стъпвам там.

    Коментиран от #16

  • 13 Toko

    1 0 Отговор
    Je suis ВИНКЕЛ
  • 14 Селянина с колелото

    2 0 Отговор
    Само да светна тука 'Интелигенцията" ,че последната българска крепост която е паднала е на Кракра пернишки....."ония там камъни на баирО къде ги гледате от дЕсно като си Одите на село...ааа??вкъщи" и си викате леле .аси гадния Перник. И първата крушка която е светнала в България е била в Перник....бЕгайте сега до библиотеката и търсете малко в дебелите книги....Тая книгата на която пише не отваряй ще се разочароваш от живота.
  • 15 Селянина с колелото

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ох ох ох":

    Да ти кажа в столицата водата е скъпа(лято в градския транспорт София ароматите са просто неузнаваеми)..като целия ви живот, ние ходим с коли на работа, не с метро и градски транспорт...после кой бил миньор хахаха. Само главата се мие на реката...ааа оня къде тече под орлов мост.
  • 16 Селянина с колелото

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мухаха":

    Мизерия направиха всеки един град в България с изключение на Столицата-пълната мизерия. Има и по-лошо видЕхте ли.
  • 17 метро

    0 2 Отговор
    Занимавам се с промишлено строителство. Наемали сме подизпълнители в цяла България. Е няма по-мързеливи, крадливи и престъпни работници от перничани. Разбира се, че интелигенция има във всеки български град, но слезнеш ли по-ниско, в този град е трагедия. Лоши и зли хора .... Има и изключения, но те само потвърждават казаното.

    Коментиран от #20, #26

  • 18 jambazina

    1 0 Отговор
    Мизерия направиха всичко, и с тия дървеняшки майтапи за тоя и оня град само ни подтикват да се подиграваме един с друг.
  • 19 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Не така бе хора!Много тежки са тези обиди!Аз имам в Перник приятели,които по нищо не се различават от останалите българи!Използвам форума за да поздравя БОБИ и ДАНИЕЛА!Благодаря Ви за гостоприемството!
  • 20 Селянина с колелото

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "метро":

    Само за твоя информация.....99% от интелекта на Перник е извън града, наемал си хора на които на личната карта 100% не пише че са от Перник. В целия град са плъзнали хора от близките села и търсят прокопсия. Сред тях има достойни за съществуване то си хора, но всяко стадо си има Мърша. А дали само от Перник си наемал хора, мързеливи, крадливи.....ит.н. В цялата страна 99,9% вече са такива барабар и с Властта. Кой тука си е купил нещо качествено в близките 10 години. Да си купиш кола е все едно да вземеш висше за механик. Тая кола...е от 1-ви собственик.......на 80 г. не е карана.....само на 120 000 светлинни години от истинското качество...каруца накипрена с боя и лакове върнат километраж с поне 300к км. Алоууууу и храната кенеф. Кой работи качествено кой...ТИ? Кое е качеството и кой е спрял да краде....ма вие си крадете от себе си бре. Промишлено строителство охххххх да те ожаля...окрали те викаш. А колко проекта изпълняваш свързани с евро пари и колко възложени от държавата. Да не се обиждаш ма звучи така "крадеца вика дръжте крадеца" може да не си в тези 99,9% крадци. И ще ме извиняваш ако е така. Но възложили му да направи път...той спестил от съставки в асфалта, направил го по тънък пласта, и после и той кара там и троши коли. кое не е така...сирене...салам......кашкавал........Блокове построени от итонг....ти като човек в строителството знаеш че този материал е пълен боклук а колко хора живеят и берат гъби в домовете си от итонг. Ако си направиш стена от итонг с една лъжица ще го изкопаеш и ще оберат. Всички държави си изсипват боклука навън и хранят народа с най-доброто ние тука обратното. Та иначе за всичко са виновни Перничани.
  • 21 Plodviv

    0 1 Отговор
    Жълто-черен Пловдив и до днес благодари на Жълто-черен Перник за подкрепата в борбата срещу Селския!
  • 22 Себе си

    0 0 Отговор
    Перник е един спокоен град с нормални хора. Даже ще кажа, че тук хората са много възпитани и приветливи. Много повече от '' столичаните''. Разликата се вижда от пръв поглед. Много е чисто, даже срам те хваща да си хвърлиш фаса на улицата. Хората тук не са злобни, не те гледат лошо,както всеки втори в София. Чудя се, откъде е това толкова тъпо и ограничено мислене спрямо Перник и перничани. Искам да кажа, че не съм от Перник, от София съм. Но определено мога да твърдя, че Перник е много по-хубав град за живеене отколкото мръсната София пълна със "столичани".

    Коментиран от #25

  • 23 Някой

    0 0 Отговор
    Пиуе със зеуе,и уимонче с уед,и едно канче боб за уейтенанто с едно пауе уеб!
  • 24 Пак този

    0 0 Отговор
    Интересно защо,за перничаните пишат суперлативи,а като дойдат във София са негативни личности!
    Няма да се изразявам по вулгарен начин,защото админите не толерират такова отношение!
    Аз съм служил в пернишко поделение-еми какво да ви кажа,отвратителни са!Пияници,темерути!С една дума пенюги неуделяни!
  • 25 Дали

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Себе си":

    Ами мога да ти кажа че в Перник има и по мръсни места от София!
  • 26 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "метро":

    Прав си съгласен съм с теб,служих в пернишко поделение,и имах колега от Перник.Е гадове са и в червата!