Last news in Fakti

10 Март, 2016 08:00 2 723 2

Турция – лицето на строгия авторитаризъм

  • турция-
  • мехмед юмер-
  • авторитаризъм-
  • свобода на словото-
  • заман-
  • ердоган-
  • бежанци

В Турция не може да се говори за свобода на словото

Турция – лицето на строгия авторитаризъм - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция е завила към курс на един строг авторитаризъм. Това заяви пред Факти.бг главният редактор на „Заман България“ Мехмед Юмер.

Според него в южната ни съседка не може да се говори за свобода на словото, а освен това прогнозите не са оптимистични – възможно е да бъдат репресирани и други опозиционни издания.

Преди дни турският вестник „Заман“ насилствено премина под контрола на държавата. Централата на вестника бе щурмувана от полицията, която използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, протестиращи срещу решението на властите.

Мехмед Юмер заяви още, че бежанците са най-силният коз в ръкава на Турция, която извива ръцете на европейските лидери.

Може ли в Турция да се говори за свобода на словото?

Такова нещо като свобода на словото в Турция не остана. Управниците в лицето на Ердоган не харесват, когато медиите им казват истините. Те не искат да ги чуват. Затова предпочитат по-скоро да ги накарат да замлъкнат или в другия случай – да говорят това, което те искат.

Защо Ердоган не иска да има свобода на словото и какво крие той?

След като бяха проведени президентските избори през 2014 г., Реджеп Ердоган каза, че това е било крачка към президентска република от турски тип и сега е трябвало да се промени конституцията. Те искат да изградят, според техните представи, една нова Турция, каквото и да означава това.

Какво иска да крие стана ясно при най-големия корупционен скандал в републиканската история на страната. На 17 декември 2013 година в домовете на министри бяха открити огромни суми пари. После стана ясно, че става въпрос за корупционни схеми. В дома на шефа на „Халкбанк“ бяха открити огромни суми пари в кутии за обувки. Явно има какво да се крие.

Ердоган може би иска да изгради една политическа империя, на която е трудно някой да се противопостави?

В момента в Турция чуждестранните инвеститори се оттеглят. Туристопотокът към Анталия е намалял с 50%, хотели затварят. Брутният вътрешен продукт е 2.5% при прогнозирани 4%. Всеки ден армията дава жертви. От юни 2015 година насам се активизираха терористичните атентати. Вижте колко неща се случват в Турция и на всичко това управниците не могат да намерят решение. Върви се към един курс на авторитаризъм.

Извива ли ръцете на европейските лидери Ердоган, използвайки бежанската вълна?

Това се вижда от самите преговори. Неотдавна изтекоха разговори от протоколите между Ердоган, Туск и Юнкер. Турският президент казва, че ако не бъде увеличена финансовата помощ, той ще натовари бежанците на автобуси и ще ги пусне към Европа. Бежанците са разменната монета и най-силният коз на Турция.

Могат ли 6 милиарда евро да спрат войната?

Турция затъна в блатото на сирийската криза. Армията всеки ден дава жертви. Коя война да спре? Тя само ще помогне да бъдат малко или много да бъдат подпомогнати тези хора, които са 2 милиона и половина на територията на Турция.

Възможно ли е следващата бежанска вълна да е от кюрди?

Те по-скоро са вътрешни мигранти. Не вярвам да напуснат страната си, те отиват към големите градове.

Какво е бъдещето на Ердоган и настоящия политически елит?

На този етап Ердоган се опитва да контролира и да сложи под похлупак всичко, което му се опълчва като опозиция. Това беше и причината да се запуши устата на най-голямата медия „Заман“. Сега може би ще направят същото и с другите по-малки опозиционни вестници. Политическата опозиция няма сили да противодейства. Прогнозите на този етап не са обнадеждаващи. Напротив – Турция е завила към курс на един строг авторитаризъм.

Има ли шанс в даден момент Турция да влезе в ЕС – имайки предвид репресиите към медиите?

Абсолютно невъзможно с подобно управление. На Турция им трябват минимум 10-15 години, на този етап не виждам как ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 2 Отговор
    А, Мехмед Юмер е прав човека за повечето неща! Ама, виж за приема в Европейският съюз-не! Ще ги приемат! Нямат къде да ходят И това ще бъде краят на този Съюз! Ама, ние сме преживели краят на СССР, та краят на Европейският съюз ли няма да преживеем!:)
  • 2 Бай Коста

    1 1 Отговор
    Не е задължително да ти приемат. Като си поизпразнят джобовете, еврошефовете може и да разберат, че оградата на нашата граница и съветите на Вишеградската четворка могат да им излязат по-евтини. Освен това имат огромен опит в шикалкавенето.