13 Март, 2016 09:00 6 284 8

Референдумът е обратното на инерцията

  • референдумът-
  • обратното-
  • инерцията

Мажоритарният вот е моментът, в който „чистото име и чистото лице” тежат повече от няколкото букви в абревиатурата на партията

Референдумът е обратното на инерцията - 1
Снимка: Шоуто на Слави
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това ще е първият референдум, иницииран от граждани, а не от някоя от властите. Референдумът, освен че е важен заради въпросите, които поставя, има голямо значение и за отношенията между властта и гражданите. Мажоритарният вот е моментът, в който „чистото име и чистото лице” тежат повече от няколкото букви в абревиатурата на партията. Това заяви в интервю пред Факти.бг сценаристът Ивайло Вълчев по повод на референдума за промяна на политическата система, иницииран от „Шоуто на Слави”.

Г-н Вълчев, колко действителни подписа за референдума за промяна на политическата система, организиран от Инициативен комитет от „Шоуто на Слави“, са установени след проверката в Народното събрание (НС)?

Проверката тече в момента, тя все още не е приключила.

Какъв е срокът на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) да ги провери?

По закон ГРАО има 40 дни, за да свърши тази работа.

Какви са законовите стъпки, които предстоят оттук нататък?

Правилата са прости и ясни – веднага след като ГРАО обяви точния брой на действителните подписи, Народното събрание трябва да разгледа въпросите от референдума в съответните комисии в срок от един месец, след това до 3 месеца от внасянето на подписката в НС, референдумът трябва да бъде гласуван. Въпросите от референдума не трябва да бъдат променяни смислово. Референдумът минава или не минава на едно гласуване.  Насрочва се дата за провеждането му, като това трябва да стане до един месец от обявяването на решението на НС в Държавен вестник.

И все пак, защо този референдум трябва да се проведе и какво ще промени това?

Референдумът, освен че е важен заради въпросите, които поставя, има голямо значение и за отношенията между властта и гражданите. Властта трябва да свикне с мисълта, че не е изолирана и не съществува сама за себе си, а е функция на волята на българските граждани и е подчинена на техните желания за това какво и как да се случва в страната. А референдумът е перфектният начин това да бъде показано. За хората пък това събитие е важно, за да усетят своята реална сила и възможности да влияят върху управлението и вземането на важни за страната решения. Важно е въобще, че се създава прецедент – това ще е първият референдум иницииран не от някоя от властите, които имат това право, а директно от гражданите.

Как смятате, мажоритарният вот ще промени ли политическата система у нас?

Със сигурност. Най-малкото такъв вот ще принуди партиите да търсят лица, на които избирателите да имат наистина доверие, а да не са само аватари на някой партиен лидер или просто пълнеж за партийните листи. Най-грубо казано – всяка партия ще трябва на конкретно място да се отъждестви с конкретен човек, а не да разчита на общата си „харизма”. Съответно ще се наложи да търси наистина свестни хора, в чиито качества избирателите да са убедени.

В интервю за Факти.бг Слави Трифонов заяви, че „мажоритарният вот е задължителен“, имаме ли личности за такъв вот? Сякаш оставаме с убеждението, че в НС влизат изключително много фигуранти...

Както вече казах, отговаряйки на предния въпрос – мажоритарният вот ще принуди партиите да търсят личности. При това не само сред своите членове. В европейската практика е нормално, например, хора от граждански организации да получават покани по време на избори да представляват една или друга партия – когато идеите им се припокриват, разбира се. Мажоритарният вот е моментът, в който „чистото име и чистото лице” тежат повече от няколкото букви в абревиатурата на партията. А и хора, избрани по този начин, заложили, както казах и името и лицето си, работят по друг начин, мисля аз.

Защо хората трябва да излязат и да гласуват, ако този референдум се проведе?

Защото това е начинът да покажем, че искаме и можем да влияем на това, което се случва в страната ни. Референдумът е обратното на инерцията, на примириението и на липсата на позиция. Защото нито мрънкането и оплакването пред телевизора, докато гледаш новините, нито лайковете във фейсбук, нито това „да нахраниш” някой политик по форумите не са гражданска позиция и не решават нищо. Нещата се случват, когато конкретни хора предприемат конкретни действия.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай ся

    0 2 Отговор
    много душевно болни хора има сред ред-колегията на шоуто на славуца

    Коментиран от #7

  • 2 Митко Демирев

    0 0 Отговор
    Как го разбра това бе умник?!

    Коментиран от #3

  • 3 ай ся

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Митко Демирев":

    гледай снимката бе?
  • 4 пурко

    0 0 Отговор
    жалкото за нас е, че един шоумен поведе протеста срещу тази престъпна върхушка. Къде бяха досега умните глави или затиснати с пачки си подремваха сладко? Кой от тези които постоянно дават акъл е дал и частица благотворителност от това което е дал Слави?Може да не харесвам шоуто му, но гражданската му позиция съвпада с моята и това за мен е достатъчно. Не искам да се ровя из бельото на Слави. Ако искате подкрепете референдума, ако ли не облечете си пижамата и си лягайте.
  • 5 Carfen

    0 0 Отговор
    Аз най-редовно НЕ гледам шоуто на Слави, но няма как да не адмерирам инициативата, която поведе. Не съм сигурен дали дупетатите трябва да са 120, нито пък че още от първите мажоритарни избори нещата ще се наредят, но мисля, че това е правилната посока, за да се сшучат положителните промени. Иначе сега действащото партийно представителство се доказа, като произвеждащо само верни на лидера кариеристи, без отговорност към избирателите си. Надявам се скоро това недоразумение да приключи.
  • 6 Цура

    0 0 Отговор
    Много добре си спомням как дългуча беше медийна патерица на ореха по времето когато саботираха истинския референдум 2014 г. Тогава парички от КТБ имаше за всички послушковци.
  • 7 tati

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ай ся":

    Тези душевно Болни са повече из страната и около тебе Драги ми смехурко !Ти какво направи за да ги избавиш от Болеста ?
    Живота е един ! И трябва да си егоист ,че да не го споделиш със околните ! Всеки си има трески за дялане! Но момента е крайно отвратителен, че да си мерим пи....те ! По важното е да се осъзнаят хората и да поемат живота си във своите ръце!
  • 8 ай ся

    1 0 Отговор
    нали сте все масончета и 2-йни 3-йни 4-рни агенти и много обичате доларите нали сте си умни от село и за тях продавате род и родина баща и майка и родното си място но като дойдете в софия всички сте бизнесмени политици шоумени и ни учите на морал чест достойнсто и сте със благородни и състрадателни души правите дарение само под формата на подкуп за вашите си машинации и сделки чудя се вече как приживе не сте си направили паметници и купили още парцели във частното гробище във бояна и ми е интересно като живеете в полите на витоша защо ходите със моторните резачки и бракониерствате във гората като режете широколистни дървета....а да имате барбекюта на двора и нямате 5лв.за дървени въглища по-точно не сте свикнали да ги плащате защото на село сте си палили печките със засъхнала оборска тор и какалашки-кочани от царевица....и едно маке ви го каза във неделя след обяд по-телевизията карате мерцедеси бмвета аудита джипки и бентлита със газови уредби в багажника ай ся ако не е вярно аз съм английски лорд като евгени минджев