Last news in Fakti

20 Март, 2016 08:30 4 106 14

Танцът на Ердоган върху минните полета на Турция

  • реджеп ердоган-
  • пкк-
  • турция-
  • минни полета-
  • терористи-
  • атентати-
  • сигурност-
  • анкара

Защо пет месеца столицата Анкара нямаше полицейски началник?

Танцът на Ердоган върху минните полета на Турция - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Европа танцува върху минно поле, подкрепяйки индиректно терористични групировки.

Мини, обаче, има на всеки метър в Турция, която през последните месеци стана обект на няколко терористични атентата.

Кола – бомба бе взривена в сърцето на Анкара преди седмица, а вчера бе извършен удар и в Истанбул. Турските власти размахаха пръст към Кюрдската работническа партия (ПКК).

Бе посочена връзка на ПКК с атентата в Анкара в лицето на родената през 1992 година Сехер Демир, обучавана от кюрдите.

Терорът без съмнение е най-големият бич на модерното време. Терорът е кървавият оттенък на модерното ежедневие. Терорът всяка страх, терорът е болест.

В южната ни съседка той придоби застрашителни размери, парализиращи съзнанието на цивилното население. Каква е причината Турция все по-често да става обект на нападения, толкова показни и извършени в дипломатическия и културен център на страната (атентатът в Анкара бе извършен на 150 метра от сградата на Министерство на правосъдието)?

Защо пет месеца столицата Анкара нямаше полицейски началник? След нападенията в града през месец октомври 2015 година постът бе овакантен, а новият началник Махмут Карааслан встъпи в длъжност твърде късно – след погубените 37 човешки живота.

Опозиционната Републиканска народна партия (CHP) подложи на остри критики управляващите. „Има ли световна столица без полицейски шеф?“, попита Кемал Кълъчдароглу, цитиран от вестник „Хюриет“.

Защо не бяха взети необходимите мерки за гарантиране сигурността? Разузнаването разполагаше с информация за планирани удари. Реториката на Реджеп Ердоган се характеризира с една особена черта – виновен е всеки друг, но не и той.

След скъсаното примирие с ПКК Турция започна яростна офанзива в районите, населявани от кюрдско население. Пробойните във вътрешната сигурност бяха гарнирани от агресивна външна политика.

Ердоган е най-отявленият противник на Башар Асад в Близкия изток, а за капак бе свален и руският бомбардировач Су-24, което предизвика срив в отношенията по оста Анкара – Москва.

Партията на справедливостта и развитието (AKP) изолира Турция от другите регионални сили, направи я уязвима. Агресивна бе и политиката на Ердоган в собствената му страна.

След корупционния скандал в края на 2013 година властите започнаха масов лов на вещици срещу кадри на разузнаването, прокуратурата, съда и полицията. Хиляди униформени бяха подложени на репресии заради съмненията, че подкрепят Гюлен и неговото движение – най-големият трън в очите на управниците.

Огромна част от ресурсите на разузнаването бяха хвърлени в борба срещу опоненти на Ердоган, а не „в търсене“ на терористи и намаляване риска от нов атентат на територията на страната.

Турската журналистка Суна Видинли е на мнение, че с толкова много актьори на сцената е трудно да се каже откъде идва терористичният удар и откъде би дошъл следващ такъв. Едно обаче е ясно – турците никога не са се чувствали толкова изолирани.

Ердоган „танцува“ върху минни полета. По-притеснителен е фактът, че те не са само извън границите на Турция. Те са в сърцето на Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    4 1 Отговор
    Едно време имаше един филм „Ние сме на всеки километър“,а сега благодарение на Ердоган,кюрдите го правят „Ние сме на всеки метър“

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Та като спомена филма..."Марков е един от авторите на сценария на първите серии от популярния сериал „На всеки километър“, става въпрос за писателя Георги Марков, онзи с чадъра
  • 3 chopar62

    4 1 Отговор
    Турция има един едиствен проблем и той се нарича ердоган

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "chopar62":

    ... и болните му амбиции по османската империя, дано нашия народ се събуди скоро, че от тука да му бием шута на мазния м....л

    Коментиран от #5

  • 5 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    КАКВА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ
    СЪВРЕМЕННА ТУРЦИЯ Е ОСНОВАНА ПРЕЗ 1923Г
    ОТ КЕМАЛ АТАТЮРК
    НА КОЙТО МАЙКА МУ Е МАКЕДОНКА А БАЩА МУ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ
    ТОВА Е ИЗКУСТВЕНА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Vasik Atanasova":

    Турция е приемник на Османската империя, питай който искаш турчин. За Кемал Ататюрк си в още по-голяма грешка.
  • 7 истории

    3 1 Отговор
    като всяка млада държава и Турция не прави изключение и си приписва някаква наследственост с някаква империя. Гърците е смятат за правоприемник на Римската империя,Италианците също. Руснаците и те. За Македонци, украинци,румънци и всичката останала смет няма даже смисъл да говорим. Турция не е приемник на Османската империя.Турция е последната държава която се е освободила от нея.Думите са на Кемал Ататюрк-бащата на нацията. Поради фамилията му Турция се казва Турция. Ако Кемал се казваше Карагьоз-сега държавата щеше да е Карагьозия. Самата османска империя се е смятала за наследник на Римската империя.

    Коментиран от #9, #13, #14

  • 8 Тодор

    3 2 Отговор
    Всичко случващо се доказва че в региона страна без силна и организирана стратегия за защита на външната и вътрешна сигурност е в риск особено със съсед като Турция управлявана от типове като Ердоган. Би следвало нашите политици да си седнат на едното място и да проиграят сценария с гражданска война в Турция и да се замислят какви е дереджето на сухопътната, морската и авиационна бойна техника. Нямаме армия и това трябва да се коригира както числено така и в технически аспект.
  • 9 Монго

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "истории":

    Това за фамилията му и името на държавата сериозно ли го мислиш?
  • 10 Карли

    2 1 Отговор
    Тези ,които можеше да променят положението в Турция- истинските офицери от турската армия носители на светските ценности на К.Ататюрк,отдавна Ердоган ги изгони , някои осъди, други прокуди. Заръките на Ататюрк бяха никога кавги и намеси в съседните държави. Може би малко знаят че К.Ататюрк е с български произход от мохамеданите от Албанските територии, които днес се населяват и с българи християни. Като малък е бил осиновен от Солунския паша -бездетен и той го е образовал и подготвил за бъдещето му като държавен служител в империята. Умен и находчив той е бил военно аташе на Турция в България. Имал е голяма любов с една от красивите девойки на София, но баща и виден генерал не разрешил да се оженят. До смъртта си той не може да я забрави и не се оженва. До него е имало жена с която няма брак. Той оставя завет- Турция никога да няма претенции към България и да не я напада.
    Друга много фалшива песен пеят Ердоган и Давутоглу, залитайки по неосманистките илюзии за велик Туран. Това може да коства разделянето на Турция, или гражданска война.
  • 11 да уточним

    1 2 Отговор
    Не само Турция може да загуби територии. И нещата съвсем не са такива от скоро. Още след края на първата световна война са отложени решенията в Близкия Изток за по късно и все още не е дошъл още момента, но май вече наближава. Дори вече има и план за нова карта.
    https://infobalkani.wordpress.com/2012/09/27/концепцията-на-сащ-за-нов-близък-изт/
    Може би няма да е точно такава, но предстои да видим. А тук може да направиш сравнение между сегашната и новата.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7c/Ralph_Peters_solution_to_Mideast.jpg
  • 12 да уточним

    1 2 Отговор
    Съжалявам за втория линк, ще го публикувам отново.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/7c/Ralph_Peters_solution_to_Mideast.jpg/800px-Ralph_Peters_solution_to_Mideast.jpg
  • 13 Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "истории":

    Много бъркаш за името на Турция - че било Турция, щото Ататюрк така му била фамилията!
    Тая глупост повече не я казвай, да не ти се смеят някъде!

    Кемал Ататюрк всъщност се казва Мустафа Кемал Паша, а Ататюрк е прякор, който му дават в последствие!
  • 14 гост 1

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "истории":

    Толкова си зле,... а най-лошото е че, явно си с претенции и не си даваш сметка за това ! Добре че, сайта е анонимен да не се излагаш ! И не е възпитано, а си е и страшно грозно да наричаш цели народи "измет" ... забрави да упоменеш и нас (ако, разбира се си Българин !) тъй като изброи всички държави- съседи около нас !!!
    Щом една държава съществува и носи името на народа си, то тя е достойна за уважение...даваш ли си сметка колко са народите без държава, родина и идентичност а се борят от векове за признателност !!!