Last news in Fakti

16 Март, 2016 08:10 3 854 4

От коноп могат да се правят тухли, не само дрога

  • коноп-
  • дрога-
  • тухли-
  • легализиране-
  • владимир димитров-
  • бан

От БАН искат легализиране на производството на индустриален коноп

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Индустриалният коноп се разглежда почти като равен с марихуаната, но това не е така. В момента е позволено да се сади индустриален коноп, но за да се използва единствено и само за семена за посев, фураж или за влакна, което е традиционно от векове. Добиват се влакна и се правят тъкани. От индустриалния коноп, обаче, могат да се добиват много други неща. Стъблата на конопа могат, след изсушаване и нарязване да се пресоват със свързващи материали и от това да се получават тухли.“ Това заяви пред Факти.бг  зам. -  директорът на Института по органична химия към БАН проф. д.н. Владимир Димитров, във връзка с предложението на Академията за легализирането на производството на коноп.

Какви биха били ползите от легализирането на производството на коноп?

Аз бих искал да се концентрираме само върху индустриалния коноп. Искам да уточня, че индустриалният коноп е този, който има съдържание на психотропното вещество, което се казва тетрахидроканабинол по-ниско от 0.2%. Поради това и в много страни той не се третира като наркотично растение. Такива страни са например Германия, Дания, Чехия и други.

Може ли в България да се развие един вид индустрия в тази сфера?

Това е възможно. Нека да кажем, че конопът и сега е легален, но употребата му е рестриктивна. В момента е позволено да се сади индустриален коноп, но за да се използва единствено и само за семена за посев, фураж или за влакна, което е традиционно от векове. Добиват се влакна и се правят тъкани. От индустриалния коноп, обаче, могат да се добиват много други неща. С помощта на високотехнологични производства може да се изолират биологично активни съединения, които се съдържат в цветовете на индустриалния коноп и могат да бъдат използвани за лекарства. Такова растение се казва канабидиол, като цената му стига до $ 20 000 на килограм и се използва за получаване на лекарства. Това не са психоактивни или наркотични съединения.

Друго предложение, което съм давал е, че стъблата на конопа могат след изсушаване и нарязване да се пресоват със свързващи материали и от това да се получават тухли. Тези тухли имат много добри топлоизолационни качества. Те не поемат влага, дишат и са възобновяем материал. Такива производства има и в други страни като например в Италия. Защо не и в България? Има много интересни приложения, които биха могли да бъдат печеливши в рамките на страната.

Какво смятате за предложенията за легализиране на марихуаната за медицински цели?

Аз не мога да се изказвам по тази тема. Наясно съм с дискусията. Аз се занимавам с химия и до голяма степен имам допир с лекарствената химия. За мен лечебните препарати и лекарствата са неща, които са стандартизирани. Това са смеси от съвсем добре характеризирани химични съединения, с точно определена структура и точно определен състав. Те имат известна активност и известни отрицателни ефекти. Лекарствата са добре изследвани материали и най-вече стандартизирани. Няма как да синтезирате марихуаната, която съдържа множество неща и се добива от различни източници и в крайна сметка е една дрога. Тя сигурно облекчава страданията на някои хора, но аз не съм привърженик на този метод. Има си лекарства, които са под контрол и за мен лично е по-добре от индустриалния коноп да се изолират биологично активните компоненти, те да се пречистват и да се влагат в лекарствени продукти, а не да се използва самото растение под формата на дрога.

От БАН изпратихте писма по темата до здравния министър Петър Москов и министъра на земеделието Десислава Танева. Има ли развитие по темата? Очаквате ли да се стигне до позитивно решение?

В двата случая предложенията на БАН бяха разглеждани в съответните парламентарни комисии. Сега нещата са между първо и второ четене в парламента. Аз не знам дали предложенията ще се приемат. Във всеки случай имаше ползотворни дискусии. Мисля, че успяхме да обясним на народните представители в комисиите за какво става въпрос. Основният проблем в българското общество е ниската степен на информираност. През последните дни в нашите медии индустриалният коноп се разглежда, почти като равен с марихуаната. Това не е така. Какво ще стане в парламента и дали сме успели да информираме народните представители? Това ще разберем в бъдеще.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРАЯН

    2 0 Отговор
    Отново открихме топлата вода!
  • 2 Монго

    1 2 Отговор
    А, Оня с коня си ги хрупа тези треви и после пише "умнотии" във форума..

    Коментиран от #3

  • 3 999

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Даже и преяжда редовно.
  • 4 1234

    1 2 Отговор
    Когато на времето са откриле пластмасата,за да печелят пари от нея са забранили производството на промешлената марихуана.Аз от майка си разбрах,че през нейното детство баба ми и дядо ми са отглеждали коноп жъна ли го ,топели го във вода,и като втаса го разчесвали и от него правели прежда от която тъчели платно за дрехи.Също тази кълчища се използува и при снаждането на стоманените водопроводни тръби.Но в момента я закупуваме от ГЪРЦИЯ.Защо в Гърция може,а у нас НЕ може да се отглежда КОНОП.???