Last news in Fakti

16 Март, 2016 09:24 2 849 5

Защо ни заплашва още по-голяма бежанска вълна

  • бежанска-
  • вълна-
  • заплашва-
  • суша

Европа трябва силно да се разтревожи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Експерти на американската космическа агенция НАСА са на мнение, че причините за петгодишния хаос в Близкия изток трябва да се търсят в "най-продължителната през последните 900 години в региона на суша", която започва през 1998 г., пише в. „Ди Велт“. Освен това специалистите са установили, че тази суша се е оказала не само най-продължителната , но и с 50 процента по-суха за последните 500 години.

Според експертите на НАСА „взривът едновременно във всички арабски държави през 2011 г. „частично се обяснява с екстремните климатични събития, променили и без това неустойчивия климатичен баланс в Близкия изток“. Сушата в Китай, огромните степни пожари в Украйна и Русия, а така също и силните наводнения в Канада и Австралия, които доведоха до намаляване на реколтата и двойно увеличение на цените на пшеницата – всичко това на свой ред се е отразило в Близкия изток, район в който са съсредоточени 5 процента от населението на света и има само 1 процент от световните запаси на питейна вода.

В периода 2006 – 2011 г. в Сирия 85 процента от домашните животни загинаха, 800 хиляди земеделци загубиха източниците си на доход, 3 милиона сирийци изпаднаха в бедност и започнаха да напускат пренаселените градове, в които вече бяха намерили приют милион иракчани, избягали от хаоса в страната си. В резултат на това в целия Близък изток започна „голямото преселение“ и съчетанието от три фактора – най-големият прираст на населението в света, корумпирана власт и екологични проблеми – стана „идеалната почва“.

Подобно взаимодействие между изменението на климата и политическите кризи има исторически аналогии. Около 3,3 хиляди години назад, само за няколко десетилетия се провалят държавите на хетите, асирийците, микените, а така също Кипър и богатия Египет. Причина също е била голямата суша, която предизвиква верижна реакция – обеднелите селяни стават войнствени номади, които са довели до увеличаване на публичните разходи за сигурността на границите на фона на спада на приходите в хазната от селското стопанство и търговията.

Аналогии има и в Средновековието. След 1025 г. на обширната територия на Африка и Азия в продължение на 60 години е имало постоянна суша и ниски температури през зимата. В резултат Византия и Газнавидската империя губят величието си, а Северна Африка е била опустошена, което „полага камъка за появата на Османската империя“.

Ако игнорираме историческите примери, новините от НАСА трябва много силно да разтревожат Европа. Те показват, че бежанските вълни, заплашващи Стария свят са не само поради локални политически причини, но и заради глобални климатични промени. Още повече, че ситуацията с климата в недалечно бъдеще ще се влоши, тъй като в района на Близкия изток с 9 процента ще се намалят проливните дъждове. А това означава , че „днешните бежанци, които идват в Европа са само първата вълна. Ако бедността, историческите конфликти и климатичните промени направят територията на Близкия изток непригодна за живеене, ще се устремят още милиони хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    3 0 Отговор
    Ос*аха положението тъпите американи и сега търсят под вола теле.
    Да вземат част от бежанците и да ги заселят при тях...например в Аляска..
  • 2 кроко

    3 2 Отговор
    НАСА да ми поклатят........ За тея "гениални" изследвания и наблюдения ли получават пари - да бяха питали някой нормален и щеше да има каже, че не е нито заради природни бетствия, нито заради кофти диктатори, а заради американската алчност!
  • 3 Драскач

    2 0 Отговор
    Близък изток започна „голямото преселение“ и съчетанието от три фактора – най-големият прираст на населението в света, корумпирана власт и екологични проблеми – стана „идеалната почва: От къде ги преписвате тези простотии??? Китай и те имат висок прираст, че да дойдат и те ли в Европа??? Корупция има на всякъде, айде всички в Европа??? Екологични проблеми, където има хаиде и те в Европа?
  • 4 българин

    2 0 Отговор
    Колониалистите им източиха кръвчицата, в прекият и преносен смисъл. Сега ще плащат! Лошото е, че ние сме на пътя им!
  • 5 Бай Коста

    2 2 Отговор
    Имали най-голям прираст.... Като нямат хляб, да не се размножават безконтролно!