Last news in Fakti

16 Март, 2016 10:56 21 220 46

Махайте борда веднага и приемайте еврото!

  • кольо парамов-
  • махайте-
  • борда-
  • приемайте-
  • еврото
Махайте борда веднага и приемайте еврото! - 1
Дръжте ми цилиндъра!
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още от началото по стартирането на преговорите за установяването на Валутен борд, знаехме за целите преследвани чрез него. Борда е един уникален експеримент на МВФ за стабилизацията на България, коментира за Факти.бг финансистът Кольо Парамов.

През месец септември 1996 г. спорехме с Ан Макгърк за необходимостта от въвеждането му. Ние, които работехме в БНБ бързахме, защото ни интересуваше паричното обръщение и необходимите оборотни пари, а не утопиите и мечтите на Жан и Гечев. Например ако шефа на управление „Емисионно в БНБ” г-жа Нацева не бе поръчала през май 1996 г. купюрът от 50 000 лв. – нямаше да имаме дори необходимите брой банкноти при курс 1: 3000 лв. за долар. При спора ни с Макгърк, тя веднъж по много особен начин призна, че е било по-добре да видим как борда би проработил в България, за да направят в МВФ сравнителните бази с Русия. Явно фалита в Русия година по-късно е бил програмиран, а въвеждането на българския валутен борд се оказа като експериментална площадка.

Когато предлагах махането на борда през 2007 – 2008 г. всички иронично и подигравателно приемаха моите изчисления. Това бе използвано сериозно като главна теза против мен и за назначаването ми като съветник на министър-председателя. Дори го мотивираха – ето Борисов назначава човек, който ще махне борда, а не проумяваха какво доказвах за грешната доходна политика и функционирането на борда. Същото сполетя и професор Илиан Михов, който след като разбра, че Иван Костов е интерпретирал оценката му за валутния борд, отказа участие в правителството. Ученикът на шефа на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке предложи през септември 2009 г. да „модифицира” режима на валутния борд по подобие на този в Китай. Това, което бях предложил и аз преди 2 години – 2007 г. Сега след 6 години вече има много сериозни доказателства за тази необходимост. Трябва ли ни сега да чакаме още 6-7 години, за да приемем еврото и механизмите на ЕЦБ?

У нас еволюцията в трактовките на икономистите за развитието на България е много, много бавна. А да не говорим за оценката от ефекта и приложението на валутния борд. Ние още от 2005 – 2007 г. трябваше да програмираме пътя за излизане от борда. А приемането ни в ЕС просто беше манна - небесна като повод и условия за това. Словакия и словаците в това отношение бяха по-умни, прагматични и перспективно стилни. Успяха с един замах да променят целостта на вътрешните си финанси и регламентацията за работа на банковата си система. Какви са банките у нас след като имаме толкова прекрасен валутен борд? Хърсев определя банковата система в България като „сбирщина от доминирани от чуждестранни банкови институции – орел, рак и щука и съвсем малко български, които са оставени сами да се борят в съвсем враждебна среда без каквато и да е подкрепа.” Тази година през август и септември ще осъзнаем съдържанието на определението на Хърсев, когато получим резултатите от стрес-тестовете.

Тогава когато се принудят да разделят 4-5 банки по на две по американската схема – „стабилизационни и боклук” ще уточним и „другата” истина. А тя е, че сме в голяма заблуда по оценката си за валутния борд, неговата „супер ефективност” за развитието на България. Това за мен беше ясно още през 2008 г. затова категорично и недвусмислено заявих, че „Борда на Ханке е кух” и че не ражда своя очакван стабилитет и успех на България.

Борда трябва да се премахне час по скоро, а разбирането, че всякакви заблуди свързани с него за успех са фалшиви е коренно различно мислене. Трябва най-накрая да се проумее у нас, че само с политическа схоластика модерен бизнес не може да се прави. Трябват много свободни и евтини пари, трябва ресурс – свободен, конкурентен, трябва инициатива и държава в определени направления. Хърсев казва – „Банките работят с една ликвидност от края на 18 и началото на 19 век.” Защо? Защото задачата на Иван Искров е била да пази валутния борд, а не стопанския успех на България. Хърсев добавя „Системата на валутен борд оскъпява кредита, оскъпява развитието, оскъпява живота в България. И това е факт. Затова нашата национална цел очевидно е колкото може по-бързо да излезем от валутен борд.” Цялата криза днес с кредитирането се крие там и това беше ясно още в средата на мандата на Станишев, но никой не го проумяваше. Сега ще гладуваме до последно, защото вътрешния ни ресурс е затапен и не ражда условия за активност от инвестиране. Кой ще инвестира при тези високи лихви? Ако бяхме приели еврото днес България щеше да бъде друга – два пъти по-ниски лихви, три до пет пъти повече директни инвестиции и друга доходна политика. От там друго потребление и друг финансов стандарт на живот. Липса на дефлация и стремеж към коренно различна активност. Приемайки еврото България гарантираше спазване на принципите на ЕЦБ и щеше да се ползва от спокойствието на инвеститорите. Махането на борда трябва да бъде свързано с директното приемане на Еврото, а не някакви други междинни повърхностни операции. Гаранцията от приемането на еврото с междинен компенсационен режим по стандарта на живот гарантира друго бъдеще. Иначе ще си продължаваме както до сега. Неизменно последни, неизменно бедни и гладни. Цялостната оценка за борда днес е и висше политическо и държавническо поведение което трябва да се докаже и реализира.

Доказването на фрапиращите реалности, които са налице ги е казал Хърсев с 5 изречения и те изчерпват всякакви други обяснения. Вече 19 години венцехвалим и благодарим на валутния борд и Ханке, че сме постигнали толкова много, че имаме пословична стабилност. Хвалим се и гледаме нашите събратя в кофите за боклук. Хвалим се и нямаме джобни пари за елементарен оборот и стандарт. И всичко се корени в грешната матрица на кредитирането на стопанството от банките. Хърсев посочва причината за предпоставки за удачно кредитиране – „Причината е продължаване на поддържане на системата на валутния борд, като не се вижда изход от нея. А системата за банкиране с частични резерви, която се прилага вече е от хиляда години. Тя изисква да има кредитор от последна инстанция. При валутен борд обаче такъв субект няма.”

Нека сега някой от банкерите да обяснят защо се появяват тези огромни диспропорции при кредитирането. Да съберем депозити, да заделим свръх - резерви, да дадем кредити при огромни лихви и да чакаш всеки да спечели. Не, всеки четвърти фалира!! До 10-12 години може да се повтаря схемата, още 3-5 години чрез счетоводни и други одитни замени и най на края идва голямата лъжа. Лъжата се оформя между банките и одиторите, а после става и явна. После се превръща в КТБ, после, после и после... За това е много важно държавническата сила на истинската явната и точната статистика. От нея истинският държавник може да прави фундаментални изводи. Може държавата, която управлява да бъде вечно бедна, може и да тръгне нагоре.

Няколко пъти поставям въпроса за статистиката. Абсурд е да се твърди, че имаме 35-40% тъмна икономика, а 100% точна статистика. Другото – влязохме в дефлация преди 30 месеца, а по отчетите на банките излиза друго. Имаме 60 млрд. лв. свободни депозити в банките, отчитаме едни инвестиции и други приходи. Заделяме трети дублиращи провизии за неефективни кредити. Някъде статистически се губи връзката. Или съществува огромна лъжа съпроводена с типичната българска неточност, или не сме в час. В статистиката нещата като че ли са повече на чиновническа оценка, отколкото на сравнителен проследим математически процес. Нашият БВП е непрецизно изчислен. Някакви пари идват от чужбина, инвестират се у нас, депозират се в банки, а сравненият отчет се разминава. Недопустимо е за една държава, която е половин Истанбул да не може да се организира статистически. На времето г-жа Ренета Инджова тъкмо проследи връзките и разменените схеми в националната статистика и Орешарски я уволни от Централната статистика. Защо я махна от статистиката – очаквал е сигурно да му се бърка в изчислението на огромните икономически резултати?! Според мен сега веднага е необходимо в статистиката да се изкорени чиновничеството. Да се даде превес на европейската методика и приложна коренно различна схема за изчисление на БВП. Да се уточнят разликите с Евростат, заради това, че сме в Европа, а не в Африка.

Накрая съвсем сериозно ми позволете да поздравя искрено г-н Емил Хърсев с даденото интервю за в-к „Стандарт“. По своя смисъл и съдържание то е голяма новост в мисленето на прагматичните финансисти. Интервюто трябва да се отпечата специално за парламента и правителството, да не говорим за БНБ. Необходимостта от разделянето ни с валутния борд е първата ни стопанска и финансова задача. Подготовката ни за приемането на еврото е първата ни национална задача. Иначе, глад, избори, безпаричие, проблеми в общините и на всички нива, пак избори, пак безпаричие и чужда задлъжнялост. Проблема с валутния борд и приемането на еврото бе необходимост за вчера, днес е вече късно. Ако не го разберем сега, по-късно ще плащаме с другите лихви. За това – махайте борда веднага и приемайте еврото.

* За снимката: През 1918 г. при тежките преговори в Ньой, Александър Стамболийски след като не е бил разбран в аргументите си, най накрая се е ядосал и е заявил: "Дръжте ми шапката".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 леле

    7 2 Отговор
    Боже Господи. Хора спомнете си, защо беше наложен този борд. Ако бъде премахнат Б-я ще фалира моментално, този борд спира мафиотите да крадат безкрайно. Ако той бъде премахнат и в Б-я бъде въведено еврото в сегашните условия, това ще е катастрофа.

    Коментиран от #13

  • 2 ДИванов

    8 2 Отговор
    Да се махате ти и Хърсев с "великите" си коментари ,защото Вие ни
    превърнахте в просяците на балканите.
  • 3 Волен Сидеров

    9 2 Отговор
    в мафиотска държава с мафиотска полиция и мафиоти адвокати -без валутен борд-тоест -някой да на държи за юздите-ще стане интересно-не сме като румънците -ората си гръмнаха чаушеско ние нашите в парламента ги вкарахме ,още малко и паметници ще им направим.
    коя е единствената държава на която повечето граждани живеят в чужбина от колкото в собствената си държава...-гърция-сега ще има и втора такава -България-бягай народе кой където може-няма да се оправим поне още 15 години с тези мераци на знайни и незнайни задкулисни играчи....
  • 4 пак пари

    5 1 Отговор
    Отново човечец, който трябва да си заработва и заплата, и хонорар, и под масата париците. А на нас ни остава само една дума , която е нецензурна и започва с е.......
  • 5 Киро

    6 1 Отговор
    Валутния борд ще отпадне автоматично, след приема на Еврото.
    Тъй, че съвети, като тоя, са абсолютно безсмислени.
    Ако махнем борда преди да приемем Еврото означава, че ще за почнат спекулации веднага за подценяване на лева, финансови групи и спекуланти, имащи кредити в левове ще искат да ги изплатят с много по-малко Евро.

    България трябва да приеме Еврото, но само в случай, че след референдума Англия остане в зоната.
    Ако не остане, ще има трусове с непредизвестен край.

  • 6 arbo

    5 2 Отговор
    Има тролчета дето цъкат минуси! Колко центчета/копейки ви плащат за минусчето
  • 7 бати

    3 0 Отговор
    Нужна е СЕЧ.
  • 8 Мястото му е в затвора

    0 0 Отговор
    Еврото ще бъде прието, само че се очаква ЕРМ 2 валутният механизъм да се задейства за България чак 2018 година. И да приемем еврото веднага, няма да имаме право да емитираме пари, а само чуждите банки от еврозоната ще имат тези правомощия. Отделен е въпросът дали не се цели първо обезценка на лева, както споменава някой по-долу. Премахването на валутния борд не повишава икономическия растеж само по себе си, само валутата ни ще стане свободно плаваща и по-лесно достъпна за спекулации.

    А надолу ще настане обезценка на и без това кирливите заплати...
  • 9 минерал ва банк

    1 0 Отговор
    Кой източи БСИ "Минералбанк" АД ми е много интересно, сигурно гусин Парамов знае нещо по въпроса?
    Интересно ще е и мнението на "прагматичния финансист" г-н Хърсев?
  • 10 Гунчо

    2 0 Отговор
    Падне ли борда - пак ще има екшън и лапаница. Ураааа!
  • 11 ужас

    4 0 Отговор
    Абслютно безмислена статия. Някой пак замисля кражба в мега милярди. Не е нужно освобождаването на лева преди приемане на еврото. Използва се предтекст че борда носи стабилитет но не просперитет, а къде са Ви госин Парамов нормалните и свободни пазарни условия за да освободите лева.... Благодарение на контрола на БНБ държавата олекна с няколко милиарда с колко ще олекне ако освободим лева? ИЗЧИСЛИЛ ЛИ СИ СУМАТА?
  • 12 емил

    2 0 Отговор
    двойни цени,хипер инфлация,бунтове.Паръмов без валутен резерв и никаква икономика ,предприятия собственост на чужденци,необразована и застаряваща работна ръка,не се влиза в еврозоната,от такива сме на тоя хал.
  • 13 Патриота

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "леле":

    А те защото сега не крадат, за какво мислиш взеха тези дни още 2 млр. EUR, вече са си ги разпределили по партийните "касички".
  • 14 Парамов 2

    0 0 Отговор
    Кльо като дойде еврото ти ли ще плащаш двойно което сега струва 1 лев ще струва 1 евро ходи си там откьдеси дошьл аман от филонтропи философи спомниси кой беше 1999г. с офис к-ф в Техноекспортстрой и колегите които вече ги няма
  • 15 Христофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    То хубаво да минем на Евро, но да имаме в държавата и една печатница за Евро както имат Германците ,тогава може и пенсиите и заплатите да си ги получаваме в европейски пари,а можем и даже да даваме заеми с лихва,на такива закъсали държави като нашата.Поне сега можем да печатаме по някой "левтак" вързан за борда ,че да има за пенсии и и заплати на военни и полицаи.
  • 16 Гого

    4 0 Отговор
    Глупости на търкалета това което струва лев ще струва 50 цента
    отдавна сме с цените в еврозоната ако не си забелязал дори може да поевтинеят някои стоки. Опасността е друга ако затъне държавата в кредити като гърция няма излизане от еврозоната това е целта на световната банка и международния валутен фонд да сме роби с дълг който неможе да бъде върнат
  • 17 Гого

    1 1 Отговор
    За това Гърция не върна драхмата, защото щяха да имат пари само за хляб и дългът ще предизвика такава инфлация че щяха да се върнат с ралото
  • 18 Гого

    0 1 Отговор
    Ако гърците бяха върнали драхмата щяха да балират банкноти и да ходят с ремаркета с балирани драхми да си купят хляб. Истината е че те нямат избор
  • 19 Георги

    4 0 Отговор
    Има нещо много просто. Не забравяйте, че именно валутния ни борд е към Еврото
  • 20 Гост

    3 0 Отговор
    Скоро по-голяма икономическа глупост не бях чела, а г-н Емил Хърсов....жалко, че се има за преподавател....
  • 21 Парамов 3

    5 1 Отговор
    Спомнете си най скъпия Мерцедес струваше 100 000 марки а сега струва над 100 000 евро.....Вместо да обсъждате на Кольо сънищата Попитай те и искайте отче на правителството къде са 32 милярда от миналата година и тези 4 за какво са и ББ като си тръгне кой ще ги връща А СЕТЕТЕ СЕ Каишков пак ще опъва каиша
  • 22 onq s konq

    3 3 Отговор
    Крайно време е да дойде еврото!Какъв е тоя "лев" - то и името му смешно!!!Твърдо съм ЗА и дано е по-скоро!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Кобилкин, пак ръсиш щуротии,пък и не те е срам.Ма то простотията граници няма. Питай немците как беше. Ако заплатата ти е 2000 лв. става 1000 юро(някои тъка го произнасят), хляба ако ти е един лев-става едно юро. А Кобилкин ти си направи сметката. Ако имаше акъл щеше да си караш нафтовата печка из Лондон и да се правиш на юпи в Ситито. Ама на село няма синя кръв...з

    Коментиран от #25

  • 24 димитър

    2 0 Отговор
    Много лоши примери,тоя ходил ли е в Словакия да види как мизеруват и какви са цените?И колко словаци работят в Чехия,защото с това евро умират от глад,едно кафе е 2 евро,а заплатите като у нас,тия сдухани икономисти четат само разни анализи а не са стъпвали да усетят истинския живот

    Коментиран от #28

  • 25 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Монго":

    Нищо не разбираш от финанси и то е видно!Като дойде еврото ще се сформира средна класа което е раководно!Сички ше пазаруваме с ЕВРО а не с некакви смешни левчета!!!българия ше тръгне напрет и няма да я спъвът русофилските исчадия с разни копеики дето още ни държът!!!Разбери - истината е в ЕВРОТО

    Коментиран от #26, #31, #37

  • 26 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Не знам как ще тръгнем напреД,с толкова неграмотно население,като теб.
  • 27 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор

    ТО ТОВА С МАХАНЕТО НА БОРДА
    ДА НЕ Е КАТО ДА СИ МАХНЕШ ШАПКАТА

    Коментиран от #29

  • 28 ЛУРФ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "димитър":

    Точно така, адаш!
    Евросъюза скоро няма да го има, тоя ни навира еврото.
    Някой изобщо сеща ли се, че реалната цена на 1 евро без валутен борд е около 3-4 лв.? Двойно по-скъпо от сега.
    Пример - един хляб 1 лв. - 0.50 евро с валутен борд
    Като се приеме еврото и падне борда заплатите ще станат "европейски", но приравнени, без борда - 150 евра, хляба - 1 евро и тия к....ти ще почнат да обясняват, как ама видиш ли е криза в момента. Ай с....р.
  • 29 Viara Hristova

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Vasik Atanasova":

    ВАСИЛКЕ,ЧЕТИ ,ЧЕТИ БАВНО УВАЖАЕМА И ДАНО ГЛАВАТА ТИ ДА УВРИ.ШАПКАТА Е НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ НА ПАРАМОВ.ЧЕТИ БАВНО ЗА ДА РАЗБЕРЕШ КАКВО ИМА ПОД ШАПКАТА-ЦИЛИНДЪРА.
  • 30 Интересна мисъл

    0 0 Отговор
    Ако банките ни нямат ликвидност държавата ни ще дава пари от бюджета,ако сме в зоната ЕЦБ ще ги даваме пак самоче като някое заемче нещо като Гърция.
  • 31 gnida

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Приятел , нарочно ли се стремиш да пишеш с тези правописни грешки ? Или на тебе силната страна са ти финансите ?
  • 32 purko

    1 0 Отговор
    Хърсев не беше ли оня дето даде 7-8 милиона долара кредит на сина си 10 дни преди да фалира банката му по времето на Виденов
  • 33 Иван за еврото

    1 1 Отговор
    Как може толкова прост народ, как не разбрахте, че от много одавна сте в Европа, плащаме всичко по европейски цени, та даже и по скъпи горива имаме. И пак си искат лева, койти е два пъти по-евтин от еврото и да плащате всичко в евро. Заплати от 500 като цифра не са виждали в евро хората, а камо ли че 1 лев е 0.50 цента. Като ходите до Гърция на море да си вземето заплтката и да я раделите на половина, а там да смятате всичко х 2 и било скъпо, нали искате лева нека да ви е скъпо. Един хляб сега струвал 1 лев и после щял да струва 0.50 цента, и каква е разликата глупаци. По зле от това няма как да стане! Не искате да се оправите за това си играят с вас и ви предлагат само театър в парламента и нищо конкретно за народа, за това, че хората гладуват и не могат да се лекуват нормално. Но народа не го интересува това, хората се интересуват от интригите и спектакъла които му предлагат, от смс, от тефтерчета и всички други циркове, които Ви предлагат да гледате. Съжалявам за искрените думи, но това е действителността, събудете се и вижте кате сме ние и къде са европйците, а ние сме на дъното!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Георги

    1 2 Отговор
    Еврото не трябва да влиза, а Оня С Коня знае ли какво значи лев, ако не знае ще му кажа. Означава лъв.
    Тези които казват, че сегашния борд е равносилен на това че сме с евро са прави защото е така, ние се обвързани с борд към марката, респективно с евро.
    В момента ако премахнем борда ще стане зле за няколко години, ако приемем еврото ще стане добре за няколко години.
    По който и от двата варианта да тръгнем ще е все едно, тъй като нямаме някакъв реално значим износ, освен програмирането в последно време

    Коментиран от #36

  • 36 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Георги":

    Не знам колко ти струва "програмирането" което твърдиш че изнасяме,но от мен да знаеш че България ВСЯКА ГОДИНА ИЗНАСЯ ПО 2-3 МИЛИОНА ТОНА ЗЪРНО!За целия свят!Пък като си почнал да обясняваш какво значи "лев",дай нещо и за "стотинката":)
  • 37 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    раководно, Сички, българия, некакви, напрет, спъвът, исчадия, държът-тези думи ги извадих от твоя пост..., ти ми кажи кой клас образование имаш.
  • 38 гладомор

    1 0 Отговор
    Помня много добре "фокусите" от 96 г. на тези стари кримки, помня какво направиха и като го гледам този "финансист" направо тръпки ме побиват.
    Моля, махнете я тази статия, защото спирам да отварям сайта, някои неща не бива да се припомнят, развалят настроението.
  • 39 българин

    1 0 Отговор
    България ще се оправи, когато тези, които я разгрбват започнат да ги бесят на площада, като в Китай!
  • 40 Кара Ибрахим Бесний

    3 0 Отговор
    Като гледам всички велики финансисти, кой с кон, кой без - натворили експертни мнения ми се ще и аз да дам своята идея: Никакво евро - да приемем турската лира бре чоджумлар, па после да отдадем каквото е останало ( барбар с г.зерете ни ) на нова 500 годишна концесия на комшиите.

  • 41 политолог

    1 0 Отговор
    европа се разпада,еврото ще изчезне а този всезнайко вероятно срещу комисионна/яка/ агитира за евро Гърците не го искат а ние да го вкараме-голяма глупост
  • 42 Бай Тошо

    2 2 Отговор
    Еврото ще изчезне скоро заедно с тоя неуспешен експеримент наречен Евросъюз
  • 43 Георги

    3 1 Отговор
    Еврото няма да изчезне, дори ще замести долара в близко бъдеще.„
    България няма избор и ще го приеме, сами виждате, че на евро банкнотите пише вече и на български евро.
    Нито Германия, нито Франция искат да се разделят с еврото
  • 44 Тодор

    0 2 Отговор
    Веднъж приел еврото няма връщане, ако го премахне някоя държава ще последва голяма инфлация, с която не би искала да се сблъсква.
  • 45 SUPEROCKER

    0 2 Отговор
    когато се играе на шах, то не можеш да си слагаш там фигурки от "не се сърди човече", когато играеш на табла, не можеш да слагаш фигурки от шаха, когато играеш баскетбол, то не можеш да я играеш тая игра с футболна топка или друга... и т.н. примери безкрай:) декем като сме вече в така наречения ес и валутата е общоприетото евто, трябва и ние да играем с тази валута:) иначе играем грешната игра:) бая годинки играем погрешно:) има пишман, профан икономисти в бг и са бол:) всеки разбира, ама е учил друго, а работи трето, че и в чужбина ходи да мизерства, а не само тук, но иначе сме специалисти де:)

    Коментиран от #46

  • 46 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "SUPEROCKER":

    Великобритания е в ЕС но валутата изобщо не и е евро. Швейцария е в Шенген но изобщо не е в ЕС и т.н.Така, че твърденията ти са безпочвени.