Last news in Fakti

5 Април, 2016 08:00 5 212 3

Карабах: между Русия и Турция

  • карабах-
  • русия-
  • турция

Сирия не може да изглади сложните отношения между Москва и Анкара

Карабах: между Русия и Турция - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алесандро Ронга, в. "Ил Джорнале"

Бъдещето на Башар Асад, разбира е основната, но не единствената ябълка на раздора между Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган. Други проблемни точки също заплашват да нарушат все по-несигурното равновесие.

Една от тях е Нагорни Карабах. Ситуацията в арменския анклав на азербайджанска територия, провъзгласил независимост през 1992 г. и опиращ се на политическата и военна помощ на Армения, в последните месеци се изостри, а с нея и отношенията между Баку и Ереван. За последните дванадесет месеца увеличеното присъствие на азербайджанските въоръжени сили на границата със спорната територия предизвика опасения за начало на открит въоръжен конфликт. Азербайджан заплашва със силови акции, за да върне в своето лоно сепаратисткия регион, а Армения завява готовност да защити заплашените братя с оръжие в ръка.

Тази обстановка на нарастващо напрежение, която през януари директорът на Националното разузнаването на САЩ Джеймс Клепер определи като предвестник на открит въоръжен конфликт, изглежда е в светлината на съвместните военни учения, които проведоха на 25 март военновъздушните сили на Азербайджан и Турция. Правителствени източници в Баку говориха за инициативи, които са предвидени в съвместната азербайджанско-турска отбранителна програма  TurAz Qartali, която стартира през септември миналата година. Не трябва да се забравя, че тези етнически и културно много близки народи през 1992 г. подписаха споразумение за военно сътрудничество, което с годините се превърна в своего рода съюз, задължаващ двете страни да си окажат помощ в случай на агресия от страна на трета страна. Що се отнася до Азербайджан тази трета страна може да бъде само Армения.

Към това трябва да прибавим и това, че неотдавна Ереван получи от своя съюзник Русия кредитна линия за 200 милиона долара за закупуването на най-новите противотанкови и противовъздушни зенитно-ракетни комплекси и ред друго последно поколение въоръжение, излизащо от конвейера на руския военнопромишлен комплекс.  Тази новина подробно бе съобщавана по държавни и официални канали. Никога досега край бреговете на Москва река такава мащабна военно - политическа операция не бе получавала такъв широк резонанс.

Много вероятно тази смяна на тона в руската политическа информация може да се обясни като своеобразно предизвикателство към Турция. Тя се чувстваше още в средата на февруари, когато Москва изпрати няколко изтребители в своята база в Армения, което дава възможност за предположения относно намеренията на Москва да създаде заедно с Ереван система за въздушна отбрана срещу Анкара.

Ако това е така, Русия за първи път привлича свой съюзник в операция, насочена срещу член на НАТО като отговор на милитаризацията на източните граници на алианса заради кризата в Украйна. Там през последните седмици се наблюдава взаимно привличане между Ердоган и Петро Порошенко.

Проведената в началото на март двустранна среща на върха завърши със заявка за общи усилия, за да се сложи край на „руската окупация на Крим“ и главно за  да се укрепи сигурността в Черно море. Както и да се засили сътрудничество в рамките на НАТО и с възприемащата се като член на алианса  Украйна.  В крайна сметка нищо неочаквано. Като се имат предвид неотдавнашните търкания с Москва и разполагането на руски сили в Армения, е лесно да се прогнозира, че Ердоган ще търси сближаване с Киев в това, което приема като антируски ключ в черноморската ос.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КТК

    5 2 Отговор
    Потрошенко предателя е готов да се прегърне с резняка и да плюе на братския славянски народ. Ооо неразумний юроде!!!
  • 2 бит потрошенко

    4 2 Отговор
    ПОтрошенко ще яде здравия тупаник и той, прекалено много се заигра. Не знам дали руснаците или самите украинци ще го утрепят(ако не успее да избяга навреме)ама хич не го чакат добри времена.
  • 3 mediator37

    3 2 Отговор
    Ердуганя активно си го търси.