Last news in Fakti

14 Април, 2016 13:43 1 801 0

Патриотите напипват ваксата - немой с лошо

  • милен ганев-
  • патриотите-
  • напипват-
  • ваксата-
  • немой с лошо

Вместо "Черен петък", изборният ден ще минава под мотото "Черна неделя"

Патриотите напипват ваксата - немой с лошо - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реалното обсъждане на промените в Изборния кодекс започна чак след приетото на първо четене задължително гласуване. Дай да го отметнем, пък после ще го мислим. Отметнаха го и започна едно умуване, едни идеи. Някои дори се плеснаха по челата, че това може и да е противоконституционно.

На хората в правната комисия на парламента сега им пукат ушите от цяла камара предложения преди второто четене. Когато Борисов обяви, че идеята за задължително гласуване не му е по сърце, а пък за глобите за неявилите се пред урните - съвсем, бе ясно, както при скоропостижно отменената забрана за диво къмпингуване, че и това няма да го бъде. Поне не и в частта за предвидените финансови санкции.

Очаква се задължителното гласуване все пак да се приеме, но наречено далеч не така императивно, а „обществен дълг“. Глобите за негласуващи вече са забравени. И както отхвърлен абитуриент сменя тактиката, за да впечатли дамата, която не му обръща внимание, така и вносителите от Патриотичния фронт смениха арсенала от хватки, за да закарат хората пред урните. Който не гласува, да се заличава от избирателния списък. Пък ако по-натам внезапно му се догласува, може да се впише до конкретния бъдещ ден за размисъл. За повечето от негласувалите това ще е окончателна раздяла с избирателния процес. Народът има хронична непоносимост към посещаване на инстанции, където му искат личната карта. Да се надяваме на обратна вълна към избирателните списъци е просто химера.

Отпадналите имена пък ще наливат вода в мелницата на тежките съмнения за хипотетични манипулации. Толкова за тоягата. Сега за моркова. Валери Симеонов и Красимир Каракачанов извадиха от патриотичния цилиндър цяла томбола за примамка на електорат! Предметни награди за гласували късметлии. Който гласува - печели, който не гласува, да пита Христо Стоичков какво го чака. Това вече е нещо друго.

Е, от Реформаторския блок и БСП не приеха радушно идеята. Димитър Делчев от ДБГ заяви, че кола, хладилник и пералня ще подхождат по-добре на някое вариететно шоу и на свой ред предложи данъчни облекчения за гласуващите. Социалистът Атанас Мерджанов пък с възможно най-сериозния вид отсече, че идеята за томболата е несериозна. Това не попречи на Каракачанов да се размечтае, как един милион лева се превръщат в нови автомобили за късметлии, дали вот. Че и обществена поръчка за колите почти обяви – директно от производителя щели да са возилата.

Така е. Изборите трябва да бъдат един празник, както често казват представители на политическия ни елит, главно от средите на спокойните за успеха си. Българинът може да се съмнява в честността на изборите, има съмнения за електронното гласуване, но пък безрезервно се е отдал на електронно пазаруване. Този път патриотите напипват ваксата. Немой с лошо. Ако пък електронното гласуване един ден стане реалност, защо да не се съчетае с електронното пазаруване? Защо пък вместо да се създава нова платформа за дистанционен вот, като може да се използва някой от популярните сайтове за онлайн търговия, за да се гласува електронно. Вместо "Черен петък", изборният ден ще минава под мотото "Черна неделя". Пак ще има огромни намаления, Black Sabbath ще свирят на купона на победителите пред НДК, а Централната избирателна комисия няма да се излага, както при случая "Арена Армеец“, защото ще бъде разпусната. В нейната роля ще влезе Комисията за защита на потребителите, която ще решава заплетени казуси, рекламации и съмнения в честността на вота.

Денят за размисъл ще се нарече „Черна събота“. Тогава електоратът ще взема крайното решение, какво да поръча в изборния ден, ако е имал някакви колебания. Ще научи и отстъпките, които ще получи, при гласуване. Такива ще има при всеки вот, като местните избори ще бъдат най-щедри към избирателите. Цената на стоките може да стане символична, ако пуснете глас за всичко - общински кмет, общински съветници, районен или селски кмет. А ако има и някакъв референдум – супер бонус!

Българинът вече няма да гледа строго изпод ниско чело, както обича да казва Фънки, а изборите наистина ще се превърнат в празник. Тайната на вота е гарантирана. Съпругата никога няма да допусне до екрана на лаптопа мъжа си, когато поръчва скъпа козметика. По-скоро ще се скрие с таблет в тоалетната. Там, както знаем, са родени едни от най-великите идеи на човешката цивилизация. Умът е бистър, уединението – благодат. Мъжът също няма да поръча въдичарски такъми пред жена си, за да не чуе безутешното: „Ужас!“. Така нашите герои, освен стоки на чудесна цена, ще си поръчат и президент, премиер, кмет, съветник и каквото друго са решили отгоре. А ако кошницата им остане празна в изборния ден, губят те, губи и демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА