Last news in Fakti

14 Април, 2016 17:21, обновена 15 Април, 2016 10:03 2 439 6

Депутатите треперят от избори и референдум в едно

  • депутатите-
  • треперят-
  • избори-
  • референдум

Правната комисия прие задължителното гласуване

Депутатите треперят от избори и референдум в едно - 1

Задължителното гласуване беше прието от Правната комисия в Народното събрание. Текстът предложен от Патриотичния фронт гласи: "Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг".

На извънредно заседание депутатите разглеждат предложенията за промени в Изборния кодекс, които бяха приети на първо четене в пленарна зала през март. Въвеждането на задължително гласуване беше подкрепено с 11 гласа "за", нямаше против и въздържали се. Текстовете бяха гласували с подкрепата на ГЕРБ, ПФ, Реформаторите и АБВ. БСП и ДПС не гласуваха.Представителите на Атака и Български демократичен център не присъстваха на заседанието.

Текстовете, въвеждащи възможността за санкция при негласуване, бяха оттеглени по предложение на депутатите от ПФ, като се въвежда стимулиране.

От ДПС бяха против задължителното гласуване.  "Не може със задължително гласуване да заместим нашата работа и да замажем грешките на политиците", каза Хамид Хамид. Той заяви, че ДПС започват да събират подписи за атакуване на задължителния вот пред Конституционния съд.

Първоначално патриотите искаха да се налагат и санкции на негласувалите - за работещите да има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца, но още в началото на тази седмица заявиха, че са се отказали от тази идея и вече искат не санкции за негласувалите, а стимули за гласувалите. От партията на Доган не гласуваха при приемането на това решение.

Предвижда се, че "избирателите, които са изпълнили гражданския си дълг и са гласували, придобиват право да участват в томбола с парични и предметни награди". Предложението е на Христиан Митев и Валери Симеонов от Патриотичния фронт и на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), но предстои да се гласува по-късно, вероятно през следващата седмица.

Предлага се правото за участие в томболата да се удостоверява със специален билет, издаден от Министерството на финансите, който ще се предава на избирателя от член на секционната комисия след гласуването. Правителството ще определя размера и вида на паричните и предметни награди, които няма да се облагат с данъци. Провеждането на томболата също ще се определя от Министерския съвет.

Тези, които не са гласували без уважителни причини, ще се заличават от избирателния списък за следващите избори. Предвижда се обаче те да могат да гласуват на следващ вот, като не по-късно 30 дни преди него подадат лично или чрез пълномощник заявление до общинската си администрация по постоянния си адрес.

Ако избирателят обаче докаже уважителни причини, които са го възпрепятствали да упражни вота си, няма да бъде заличаван от списъка. В текста, който предстои да бъде гласуван в пленарна зала, е записано, че "уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на провеждането на избора, болничен лист, учебна/служебна заетост и др. Непредвидени обстоятелства". Заличаването от списъка няма да се прилага и за българските граждани, пребиваващи извън страната, за хора с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и за възрастните над 70 години.

Петър Славов и Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок предвиждат друг тип стимул за гласувалите – отстъпка 5% от дължимия данък върху облагаемия доход на физическите лица за годината, в която е проведен изборът, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

До въвеждане на дистанционно електронно гласуване се приема, че българите зад граница имат уважителна причина да не упражнят правото си на глас.

ДПС се обявиха и срещу електронното гласуване като Четин Казак заяви, че по този начин не се гарантира тайната на вота. Според него вземането на решение по време на заседанието на комисията е в разрез с решението на Народното събрание то да бъде прието след като има гаранции  за сигурността при подобно гласуване.

Петър Славов заяви, че ако електронното гласуване е успешно през 2018 г, правилата могат да бъдат валидни. Мястото на дистанционното гласуване като експериментален вариант е в преходните и заключителни разпоредби, но на днешното заседание не бе прието окончателно решение. Тук бе повдигнат въпроса от експертите, че има текстове, които не са доуточнени – като например район в чужбина, къде ще е тази комисия и какви ще са мандатите.

И БСП се обяви против дистанционното гласуване, тъй като нямало гаранция за тайната на вота и ще се стимулира натиска върху избирателите.  

Отхвърлено бе предложението на БСП референдумите да се провеждат на различни дати от тази на изборите. Според ГЕРБ тяхното решение е крайно. Аргументите на БСП и ДПС  референдумът да бъде в различен ден от този на изборите е, че при последното сливане на тези два избора е показало, че това води до хаос. Изборите затапват референдума, тъй като не се води чиста кампания. Желаещите да направят референдум трябва да правят самостоятелна кампания за него, а не да разчитат на изборите, твърдят от опозицията. Както и че по този начин се увеличавали невалидните бюлетини. Според Казак не можело да се провежда референдум за щяло и нещяло, като например при предстоящия, който предлага пряк избор на полицейски началници.

Делчев опонира, че обединението на датите за тези два избора е с цел спестяване на пари и използване на изборната енергия, която в противен случай се разпилява. Освен това няма как референдумът да затапи изборите, защото всяка политическа сила може да заеме становище по него пред своите избиратели. Петър  Славов също опонира, че мажоритарният вот и електронното гласуване не е "щяло и нещяло".

ГЕРБ е направил друго предложение, с което разделят гражданската инициатива от тази примерно на президента или политици, което предложение ще бъде коментирано в едно от следващите заседания на комисията, които предстоят. Най-вероятно предложението ще бъде прието и по този начин референдумът на Инициативния комитет на Шоуто на Слави ще бъде прецакан да се състои в отпускарските месеци. Мнозина вече коментират и че това предложение на ГЕРБ е от страха на мнението на хората. Референдумите се правят в името на гражданите и по-скоро те би трябвало да са с предимство, а не политиците в случая. Времето ще покаже решил ли е българинът да измете чрез мажоритарния вот всички тези 240 депутати, които вместо за народа работят за собствените си интереси.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Москва

    1 1 Отговор
    Хаха турчина се уплаши че трябва да се бръкне по-дълбоко в джоба ако иска да остане в парламента.Ама сега и да забранят гласуването на всички който са по-дълго от две години в чужбина.Щом живееш на вън няма да казваш кой ще Ме управлява.
  • 2 Бате Любо

    1 0 Отговор
    ЕЕЕ...Супер....Ей сега ще видите художественото творчество на народа...
    А аз понеже до сега не съм гласувал /понеже не виждам достойна личност за която да си дам гласът/ - Ще мина през всички секций и на
    всяка рисунка ще Ви поставя и по един афтограф ...
  • 3 МИТКО

    0 0 Отговор
    А знаете ли колко хора работещи в чужбина изпращат пари до БГ,Затова мисля че трябва да гласуват.
  • 4 Скотю Скотев

    1 0 Отговор
    Със зъби и нокти нашите политически псета ще си бранят кокала, ама на прост народ какво му се полага освен един Бай Тошо или Бойка Бандитов...
  • 5 малоумника

    1 0 Отговор
    Играят ни постоянно " Доброто и лошото ченге", уж депутатите не искат задължителното гласуване, а пък те го гласуват и приемат, а "шоумените" на Славун се изкарват "хъшове" и плюят депутатите, че не искат да приемат задължителното гласуване "волята на народа".
    Абе пълна пародия на държава, непрекъснато ни разиграват театрални постановки.
    На всеки му е ясно, кой ще спечели от задължителното гласуване!!!!!!
    Определено няма да са тези, които гласуват.:)
    Явно, някой много иска връщането на социализма и задължителните неща, както и ГЛОБИТЕ!
    Следва да ни принудят да гласуваме и само за една партия, Герб, както едно време се е гласувало за БКП!
    99,9% за Герб, ей това е демокрация!
    На всичкото отгоре много хора са убедени, че така ще се "оправи" държавата.
    Прост народ слаба държава.
    На всички наивници ще кажа, че държава се оправя с икономически мерки, работа и независима съдебна система, както и ефективна работа на институциите, т.е. изкореняване на корупцията и престъпността.
    Това е схемата, а не някакво задължително гласуване!
    Как ще се подобри живота ни, ако няколко стотин хиляди българина нарисуват един пенис на бюлетината?
  • 6 kirov

    0 0 Отговор
    малоумник сега по добре ли е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове