1 Май, 2016 08:30 3 216 12

Гражданският конфликт е възможен сценарий за Македония

  • македония-
  • владимир лазаревик-
  • конфликт-
  • протести-
  • сценарий

Бъдещето на Македония е свързано единствено с Европейския съюз, заяви Лазаревик

Гражданският конфликт е възможен сценарий за Македония - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Граждански конфликт е възможен сценарий за Македония. Това заяви пред Факти.бг Владимир Лазаревик, според когото страната е изправена пред исторически кръстопът.

Лазаревик заяви, че за разлика от предишни конфликти, в които основна роля е играло етническото разделение, то сега в западната ни съседка зее пропаст между политическия елит и гражданите.

През последните седмици Македония се превърна в сцена на ожесточени протести. Демонстрантите призоваха да се сложи край на корупцията и злоупотребите на високо равнище и поискаха оставки.

Едно от основните искания на протестиращите бе свалянето на президента Георге Иванов и анулирането на решението му да се спрат всички наказателни разследвания срещу политици от високи рангове в корупция и злоупотреби.

Владимир Лазаревик е лидер на гражданското движение „Има бъдеще" в Македония. Той е част от вътрешната опозиция срещу правителството на премиера Никола Груевски в управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Между 2004-2006 година Лазаревик е съветник на Груевски, а от 2006 до 2008 г. е зам.-министър на здравеопазването.

Г-н Лазаревик, Македония беше разтърсена от грандиозен скандал. Зее ли пропаст между политически елит и гражданите? Възможно ли е да се стигне до граждански конфликт в страната?

Македония се намира в най-трудния период от своята модерна история. През последните 25 години страната изпадаше в тежки моменти, но винаги до този момент те бяха в резултат на етнически сблъсъци. Демократическата консолидация на страната винаги беше поставяна под въпрос – дали ще се намери начин, по който албанците ще се интегрират. Най-голямата криза бе през 2001 година, когато имаше конфликт с албанските бунтовници. Но тогава имахме президент, който имаше подход и кризата бе преодоляна с подписване на Охридското споразумение.

Днес проблемите в Македония не са по етническа линия. Те, обаче, са много по-трудни за преодоляване, защото са между македонския блок от политически партии и гражданския сектор. Сега демократическата консолидация става още по-сложна и трудна и тъкмо това поражда опасност от граждански конфликт. Голяма част от гражданите не вярват в политическата и правна система. Политическият елит, който управлява страната, злоупотреби с правдата. Според мен ако не се намери бързо решение, гражданският конфликт е възможен сценарий за Македония.

Ще бъдат ли отложени парламентарните избори, или ще се проведат на 5 юни? Какви са изгледите?

Правителството, Груевски и президентът подготвят терена за избори на 5 юни. Те ще направят всичко възможно вотът да се проведе тогава, дори той да бъде бойкотиран от опозицията. Целта на правителството е да покаже, че ще получи подкрепа от гражданите, които са изманипулирани, живеят е медиен мрак, и са подложени на голям натиск. Можем със сигурност да кажем, че на тези избори няма да участва опозицията. За провеждането на изборите е важно и дали в тях ще се появи Демократичния съюз за интеграция (б.ред. партията на етническите албанци), и какъв ще бъде натиска на международната общност в лицето на ЕС и САЩ. Те ясно заявиха, че избори без опозиция са нелегитимни и че не са създадени условия за провеждането на честни и демократични избори в Македония.

Политическият елит бе призован от ЕС да проведе консултации във Виена, но те се провалиха. Изпадна ли Македония в международна изолация?

Ние най-много се страхувахме, че в резултат на проваления политически диалог страната може да стане жертва на международна изолация. Изолацията и санкциите, които бяха наложени от международната общност, трябва да са насочени към отделни хора, а не към цялата страна. Изолацията на страната всъщност е искана само от режима на Груевски, защото по този начин те ще засилят антиевропейската и антинатовска реторика, и ще се върнат към антиквизацията (термин, означаващ опит за обединение на мултиетническа Македония около общи, антични корени, която ни докара дотук.

Тежкият политически климат и скандали идват на фона на мигрантската криза, която не подмина и Македония. Стигна се и до сблъсъци между полиция и бежанци. Застрашават ли мигрантите политическия и обществен живот на страната?

Македония е една от страните от балканския маршрут на бежанците, през която преминаха повече от 800 000 мигранти за по-малко от осем месеца. Страната ни има опит от миналото с бежански кризи – тази от Косово. Сегашната мигрантска криза не е проблем на Македония. Тя е най-вече проблем на Европа. Сблъсъците на границата станаха в резултат на голямото напрежение и натиск, на който са подложени тези хора, които се намират в трудно положение. Те искат да преминат през Македония по пътя си към Германия, но не и да останат в страната ни. Ние не можем да допуснем това, защото така е разрешено от ЕС. Не е правилно решение да допуснем бежанците и да прехвърлим проблема на друго ниво. Македонците оказаха голяма подкрепа и разбиране към бежанците и помогнаха с храна, вода, облекла и обувки. Македонският народ показа, че е хуманен и чувствителен към страданието на бежанците.

Вашата позиция е, че бъдещето на Македония е европейско. Може ли, обаче, да говорим за подобно нещо при сегашната ситуация?

Македония отново се намира на исторически кръстопът. Ще преминем ли кризата, или ще се върнем назад? Много е трудно да се отговори на този въпрос. Аз съм от групата хора, които вярват, че бъдещето на Македония е свързано единствено с Европейския съюз. Но преди да стигнем дотам трябва да се върне гражданския диалог, който сега липсва. Липсата на диалог, на разумен и отговорен политически елит поставя страната в нестабилно състояние. Международната общност иска да ни помогне, но преди това ние самите трябва да си помогнем. Мисля, че в тази историческа битка ще успеем. Ще бъде много трудно, но ще успеем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМЪРТ ЗА РУСИЯ

    1 1 Отговор
    НЕМА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ, НЕМА !!!
    ТОВА СА ЗОМБИРАНИ ОТ РУСИЯ БЪЛГАРИ, ЗОМБИТА ЖИВЕЕЩИ В ИЗМИСЛЕНА ОТ КГБ ДЪРЖАВА !!
    СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА СИГУРНОСТТА НА ВСИЧКИ !!
  • 2 уж съм аз

    2 1 Отговор
    че са българи, българи са, ама чак пък заплаха...
    пък и не е само русия дето не иска силна страна на балканите.
    замисли се какво направиха преди двайсетина години със една друга, вече бивша страна и може би ще разбереш.
    имперските начини за корумпиране се използват от поне три, ако не и повече страни опериращи на балканите - русия, сащ , турция, на не забравяме англия, франция, германия.
    така че... просто се замисляш и ако не ти е изпържен мозъка можеш да стигнеш до някакъв правилен извод.
  • 3 САЩ

    2 1 Отговор
    Македония е руски актив на Балканите и представлява пряка заплаха за демокрацията в региона.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "САЩ":

    Само да те питам:
    В момента там демокрация ли има според теб?

    Човека под теб ти го каза:
    "не е само русия дето не иска силна страна на балканите."

    Иначе браво на македонците. Дано покажат на българите как се прави.

    Коментиран от #5

  • 5 САЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ОК, питай ме :)
  • 6 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    Коминтерна ги създаде!

    Коментиран от #8

  • 7 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Българска работа! Докато македонците се карат шиптарите ще ги завладеят по-бързо и това ще бъде краят на Македония. Не че това не ги очаква в бъдеще, но така разделени това ще стане скоро.
  • 8 ААА

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Mercedes-Benz":

    Не приятелю,Бисмарк и Великите сили на Берлинският Конгрес ,създадоха Македония,както и Мизия и Тракия и ги разделиха една от друга.От тогава все си патим,и всичките войни ,национални катастрофи ,и др.глупости е пряко или косвено заради тази пуста Македония.Ако не ни бяха разцепили ,и ни бяха оставили в реалните граници с българско население,сега нямаше да ни интересуват нито Русия нито САЩ нито Германия,щот щяхме да сме една от най-големите държави в Европа-Велика Сила и щяха да ни духат прахоляка,и да се съобразяват с нас,ЗА ТОВА НИ И РАЗЦЕПИХА.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Mercedes-Benz

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ААА":

    Забравяш, че червената чума след 45-та година като изби елита и умовете на родината и проведе така да се каже вид "социално инженерство" докарвайки шумкари, кашкавалояди и селските мързеливци с 4-ти клас на власт, довърши България лишавайки я от европейско бъдеще. Все пак не беше ли георги димитров тоя дето даде Македония на Тито, Беломорска Тракия на византийците и северна Добруджа на румънците??? Докаран като товар от Кремъл, и инсталиран пак с тяхна помощ, за да прокара идеите на болшевико изродския елит от Москва???

    Коментиран от #12

  • 10 FR V

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ААА":

    Македония е творение на комунистите в Москва и тяхните български мекерета като Г.Димитров.
    Къде тръгна да намесваш Бисмарк с цяла тази история?!

    Коментиран от #11

  • 11 ААА

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "FR V":

    няма как да знаеш ,че обидите са последната защита зад която да се скриеш ,когато ти свършат аргументите.И говорят много за първите 7г. от твоя живот.Не чакай да падна на твоето ниво,и да ти отговоря в твоя стил.
  • 12 ААА

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Mercedes-Benz":

    На такива ЧУТОВНИ исторически глупости дето си ги написал,няма как да ти се отговори,то няма отправна точка.Само да спомена на бягалите в час по история,че МАКЕДОНИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА НАША,ЧЕ ДА Я ДАВА ИЛИ ПОДАРЯВА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ,БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ ГУБИМ ,СЛЕД ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА,И АКО НЕ СА БИЛИ ДОБРИТЕ ПОЗИЦИИ НА Г.ДИМИТРОВ ПРЕД СТАЛИН,ТОВА КОЕТО СЕГА СЕ НАРИЧА ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ЩЕШЕ ДА ПРИНАДЛЕЖИ НА СЪРБИЯ.ВСЪЩНОСТ НИЕ НА СТРАНАТА НА СПЕЧЕЛИЛИТЕ ИЛИ НА ЗАГУБИЛИТЕ БЯХМЕ ВЪВ ВТ.СВ.ВОЙНА ТА СТЕ СЕ РАЗМЕЧТАЛИ И ЗА МАКЕДОНИЯ.НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНАТА ЗАГУБИЛА ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ ЗАГУБИ ТЕРИТОРИИ,ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО.