Last news in Fakti

23 Април, 2016 13:36 1 554 2

Македония се разкъсва от протести

  • македония-
  • протест-
  • протести

Демонстрантите настояват президентът Георге Иванов да отмени решението си за амнистия на лица, замесени в корупционен скандал

Протестите в Македония не стихват, а протестиращите искат все същите неща -  край на корупцията, злоупотребите с властта и шуробаджанащината. 

Народът на Македония излезе по улиците след  скандалното решение на президента Георге Иванов да помилва 56 разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати.

В петък вечер хиляди демонстранти се събраха в Скопие, както и в други големи градове като Битоля и Велес. Протестите са организирани от мрежа от над  80 организации.

Недоволните македонци поискаха оставката на президента Георге Иванов, анулиране на изборите на 5 юни и формирането на преходно правителство, което да осигури свободен и честен вот.

Основната опозиционна партия в Македония СДСМ призова  протестите по улиците да продължат  и през следващите дни, след като представителите на Европейския съюз отмениха преговорите, насочени към решаване на политическата криза в страната.

Политическата криза в Македония започна да се задълбочава след като вътрешният министър Оливер Спасовски обвини кабинета на Никола Груевски, че е извършило преврат в неговото министерство. Спасовски е член на опозиционния социалдемократически съюз на Зоран Заев, който бойкотира предсрочните избори. Вътрешният министър заяви, че правителството е отменило негови решения и така е довело до неподчинение във ведомството. 

В снощните протести демонстрантите хвърляха боя по сградата на Агенцията по аудиовизуални медийни услуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BERN

    2 0 Отговор
    И да протестират Путин няма да им даде пари.
    Македонците са българи с промити от Русия мозъци и братушките са ги превърнали в анти-българи.
    Ако в България имаше правителство щяхме да блокираме влизането на Македония в ЕС заради подтискането на българското самосъзнание там, а с Русия въобще нямаше да имаме отношения, нито търговски, нито културни, нито каквито и да е, всички договорености подписани с Русия са невалидни. Но нямаме правителство, имаме си пребоядисани комунисти.

    Коментиран от #2

  • 2 раптър

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "BERN":

    Имаме , имаме управляваща коалиция Тиквомавър! Нейни партий ки ни натресоха Мариците, 30 000 000 000 дълг, концесията на Дънди прешънс, тези същите допуснаха в България фондации и фондацийки да хрантутят 30-40 000 души на правилните места , за да могат да докарат Българите до просяшка тояга!!! Пак ги подкрепете! Не 100 лв винетка и 1,60 билетче, не увеличаване на пенсионната възраст, и данък върху лихвите, а и данък върху въздуха който дишате ще сложат ! Всички на референдума!!!!!!
Новини по държави: