Last news in Fakti

28 Май, 2016 09:00 4 826 5

Какво става в Казахстан?

  • казахстан-
  • протести-
  • аграрна реформа
Какво става в Казахстан? - 1
Снимки: Лива
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казахстанските активисти и опозиционните политици вече няколко седмици се опитват да организират масови протести срещу аграрната реформа. Тя разрешава на чужденците да вземат под аренда земя за 25 години, а не за 10 години, както беше досега. Новият закон трябваше да бъде приет през юли, но президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев, който управлява от съветски времена, го отложи за края на годината.

Какво става в Казахстан?

Последните протести са най-масовите от времето на стачките в петролодобивната промишленост на Казахстан през 2011 г. Тогава загинаха 16 души. Сега причината е страхът от продажбата на земя на китайци. Заради ниските цени на петрола икономическото положение на Казахстан сериозно се влоши. Протестите, които се превърнаха в отдушник за изразяване на общото недоволство от правителството, са най-големите в централноазиатската държава от повече от десетилетие.

Какво става в Казахстан?

Назърбаев управлява Казахстан от разпада на комунистическия режим, като проведе умерени пропазарни реформи, които доведоха до значителни чуждестранни инвестиции в страната. Правата на човека и свободата на словото в Казахстан продължават да са сред големите проблеми на управлението.

Спорна земеделска реформа, която позволява на чуждестранните корпорации да купуват земя в Казахстан, предизвика спонтанни протести. Във финансовото сърце на страната Алмата десетки се събраха спонтанно, за да протестират срещу силовото разпръскването на митинга в Кизилорд. Най-масов беше протестът в Атирау, пише за интернет списанието „Лива“ Олжас Кожахмет.

Протестите все пак успех. Режимът, дълбоко впечатлен от необичайната реакция на обществото, защото масови неразрешени протести не е имало в страната от много години, взе бързи решения.

Президентът Нурсултан Назърбаев подписа указ за мораториум на приетите спорни поправки в Поземления кодекс. С поста си се раздели и икономическия министър Ерболат Досаев. Назърбаев заяви, че причина за протестите е била недостатъчната разяснителна компания. В опит да се избегнат в бъдеще подобни пропуски беше създадено и министерство на информацията и комуникациите, което беше наречено от обикновените казахи министерството на истината. Медиите, намиращи се под контрола на властта, подкрепиха действията на управляващите, а силовите структури предприеха арести на опозиционни лидери.

Предприетите мерки сочеха, че протест на 21 май не би трябвало да има. Площадът на Републиката беше отцепен от полицията и ОМОН. Към 11 часа дори изглеждаше, че няма да има протест. Постепенно към площада започнаха да се стичат хора. Първоначално те бяха изтиквани в близките улици. След подаден сигнал ОМОН се нахвърлил над стеклите се хора и започнал да ги прибира и качва в автобуси. Свидетели посочват, че задържанията са извършвани поголовни. Освен протестиращи прибрани от силите на реда били старци и деца, така и случайни минувачи.

Все пак се забелязвала тенденция ОМОН-овците да задържат млади хора между 25-34 години.

Освен това достъпът до социалните медии беше забранен в Алмата и това правеше невъзможно човек да се информира какво става в града. Очевидци съобщават и за проблеми с мобилната мрежа по време на протестите. Властите отказват да посочат и точната бройка на задържаните, но мнозина от участниците разкриват, че са били пуснати много бързо, защото килиите били препълнени.

Интересно е да видим социалният състав на протестиращите. По своя социален състав това е бедната част от населението, която пострада силно от девалвацията на валутата и другите икономически недомислия на управляващите. Става дума за наемните работници, таксиджии и други. Забелязва се, че протестите се подкрепят и от средната класа. Странното е, че рускоезичното население в републиката все още стои настрана. За него Назърбаев е по-малкото зло в лицето на местната „либерална опозиция“, която през последните месеци се обяви, че подкрепя идеята за революция от типа Майдан и ограничаване на правата на руснаците.

Ще има ли нови протести? Иска ми се да греша, но революцията се отлага за неопределен срок. Твърде дълго в страната цари апатия и страх от властта. Няма нито политическа култура, нито традиции, нито партии. Не може за един час да се превърнеш в революционер и да издигнеш ясна програма за прогресивни реформи в интерес на голяма част от населението. В момента не може да се чака революция. Но първите стъпки са направени. Остава човешкият фактор.

 

Със съкращения...

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нур

    2 0 Отговор
    кой е писал статията, откъде я препечатвате, защо е със съкращения. изобщо каква медия сте, щом не давате подобна информация.

    Коментиран от #3

  • 2 голяма част от населението

    2 1 Отговор
    Много ми напомня на ситуацията с Украйна.
    За тези които не знаят - Нурсултан е като Лукашенко - играе и с едните и с другите, но най-вече си гледа интереса на страната и тегли майните и на едните и на другите, когато се набъркат повече. Казахстан процъфтя след разпада на СССР и наистина главна роля за това имат залежите на нефт, които се управляват сравнително добре в протеклата обстановка.
    В създалата се ситуация САЩ с удоволствие ще лобират и подкрепят насилието, за да дестабилизират страната и да ги унищожат с платени протести, за да изнесат още малко демокрация, срещу казахстанския нефт. Още по-приятно ще им бъде да се повтори ситуацията от разпада на СССР, когато руското население беше ликвидирано за часове и всичко тяхно конфискувано. Бяха убивани учители, инженери, професори, администратори - хора на заплата в помощ на местните, за да ги научат да работят в заводите или да им построят съоръженията...
    Казахстанците обаче са доста по-интелигентни и доста пасивни по отношение на насилието над собствените си граждани и малко трудно ще ги накараш да се бият едни други.

    Коментиран от #4

  • 3 дедо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нур":

    Нур, авторът си го е написал.......
    Спорна земеделска реформа, която позволява на чуждестранните корпорации да купуват земя в Казахстан, предизвика спонтанни протести. Във финансовото сърце на страната Алмата десетки се събраха спонтанно, за да протестират срещу силовото разпръскването на митинга в Кизилорд. Най-масов беше протестът в Атирау, пише за интернет списанието „Лива“ Олжас Кожахмет.
  • 4 cornholio

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "голяма част от населението":

    Да основна цел на хамериканците е да избиват мужици... да ви конспиративните теории.
  • 5 Румбо

    2 1 Отговор
    Хм,изглежда в случая САЩ подкрепят националистически протест срещу отдаването на земя ПОД АРЕНДА(а не продаване) на чужденци.Интересното е,че у нас американците натискаха за отмяна на забраната за ПРОДАЖБА на земя на чужденци!Двойни стандарти не,ами...Явно целта е дестабилизация на страните около Русия,а за "демократи" се обявяват всички,които са против нея.Е на това му се казва принципен подход-всеки талибанин-демократ,стига да върши работа.