5 Юни, 2016 12:31 7 591 8

Извън кадастралните граници на ефира

  • извън-
  • кадастралните-
  • граници-
  • ефира
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Измъченото българско общество си отмъсти на несправедливата родна реалност, като финансира телевизионен сериал, в който доброто побеждава мутрите. Завърши петият сезон на „Под прикритие“ – гордостта на Националната телевизия.

Обикновено подобни истории кротко приключват в ЮАР или по-актуалния Дубай,  с пълна промяна на визия и документи, плюс рестарт на личния живот на едно още по-охолно ниво. А не с ювелирна полицейска операция в изкорубена оранжерия.

Виртуалната справедливост бе отпразнувана подобаващо в зала 1 на НДК. Не върви, след като данъкоплатецът финансира родната полиция, да плаща и за филм, в който тя да е превърната в посмешище. В една тридневна циганска сватба има далеч по-голяма естественост и непринуденост, отколкото в казионното мероприятие, проведено под покрива на националния културен храм, преди излъчването на финалния епизод.

Събитието напомни на показен абитуриентски бал на глезено чедо, което винаги е било подценявано и хулено, но най-после е завършило училище и вече никой не може да му каже копче. Браво на порасналото дете, страдало толкова дълго от чужди рейтинги и за чужд рейтинг мечтало. Показа им го.

Иде лято и е време Захари Бахаров, чието пребиваване на екрана вече премина здравословните границите на рационалното гледане, да се отдаде на диво къмпингуване извън кадастралните граници на ефира. Защото вече надмина по преекспониране Ники Кънчев, който от един момент натам се подаваше от тостера, микровълновата, пералнята, а гласът му дори се лееше от душовете.  

Екранният Иво Андонов заплашва да докара диабетна криза на преситения с образа му зрител. По тази схема човек бързо се превръща в комиксов герой, чийто образ изведнъж огрява от обвивката на тунквани вафли. Може пък Захари Бахаров да е тайнственият кандидат за президент, който Цветанов щял да огласи през септември. Защо да изветрява напразно популярността му, като може да го превърне в стожер на нацията и гарант за необратимия ни път към неизвестното. Митовете и реалността по нашите географски ширини са преплетени като клони на кошница, пълна с малотрайни страсти. 

Навремето, когато бързо стана ясно, че демокрацията ни няма да я бъде като на други места, всеки втори неудовлетворен мъж, започна да си фантазира, че е могъл да вземе "куфарче от Луканов" и да е станал по-богат от Илия Павлов. Примерно. Предлагали му, пъхали му го в ръцете. Само че не бил такъв човек, а и комсомолската закваска не му позволявала. Отказал категорично и с достойнство.

След това стана модерно да си „бил“ в обкръжението на Васил и Георги Илиеви или отстреляните сикаджии от другия отбор. Ако може да си споделил последните им мигове на този свят, още по-добре. Дори да си ги предупреждавал, какво им се готви. Знайни и незнайни момци се представяха за техни душеприказчици, а някои прописаха и книги от първо лице за срещите си с авторитетите на 90-те, но славата не им понесе. Презрели фолк-певици и днес жалят за „щедрите мъжкари“ от онова време, докато търсят винтови капачки за бурканите с корнишони.  Нормална жалба за младост. Нищо чудно някоя от по-актуалните героини на ефира да се представи за жената, която до последно е била до...Иво Андонов. Който, разбира се, я боготворял и имали планове да започнат на чисто, „когато всичко свърши“. Ще има ли изненадани, като си знаем нивото. 

Някой твърдеше, че мигрантите можели да ни оправят генофонда.  Добре е да знаем, че имаме и такава опция. Да връщаме отвъд браздата само тези с по-ниско ай кю, а останалите да разселим из пустеещите краища на страната, пък да става каквото ще – важно е да посеем надежда…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво Андонов

    0 1 Отговор
    Миленчо,ти гледал си сериала ???
  • 2 гост

    0 1 Отговор
    Защо Факти започната да пускат такива статии, иронични и подигравателни? БНТ направи шеметен сериал за възможностите си, успя да привлече много зрители и да го пласира добре извън страната. Сериала показва реалната картинка с мафията, която с пари или страх винаги може да си купи някой полицейски шеф и да се пази или да е на една крачка пред МВР.
    Макар и да имаше слаби моменти и неточности, това е най-добрия сериал произведен в България, с български артисти и български сценарий. Трябва да се уважава това постижение, както и постижението на българските спортисти.
    Единственото за оплюване са политиците, които развиват само престъпността от 25г насам и мачкат народа.

    Коментиран от #3

  • 3 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Е как можа да кажеш, че: "Сериала показва реалната картинка с мафията" ?

    Г-н Таки е в Дубай и си гледа кефа!

    Ама си прав, че в добрите филми побеждава доброто. Филма е добър криминален, но на финала избега в жанра "фентази"
  • 4 До госта

    0 0 Отговор
    Коментарът на факти е абсолютно, ама абсолютно точен! Това блудкаво "представление" в НДК е доказателството. Та къде БНТ е пласирала сериала? В Дубай? Само дето ... Ама айде че ...
  • 5 Бубо Лечков

    0 0 Отговор
    Захаринчо верно требе да си почине барем една годин.
  • 6 Никога

    0 0 Отговор
    Нито съм го гледал, нито искам да го гледам, нито ще препоръчам на децата си да гледат тази простотия! Напълно достатъчно ми беше да гледам рекламните откъси, в които без изключение някой пребиваше някого или го застрелваше. Най-много дразнеше това, че посред бял ден, когато невръстни дечица са около телевизора, ни в клин ни в ръкав се появяваха някакви мутри, убийци т др. п. Ако беше по някоя от изпростелите "национални телевизии" БТВ или НОВА, по-бих го приел - на тях толкова им е багажа, а може би и ролята, ама по телевизията - финансирана от нашите данъци да ми стряскат децата по няколко пъти на ден - това говори изключително зле за БНТ! А иначе какво значи атрактивен и успешен сериал? Ами че ако една красива кака се разсъблича по няколко пъти на ден в ефир, това няма ли да е атрактивно и успешно (за мъжката част от народа) предаване? Май нещо много се объркаха понятията в това общество...

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Никога":

    Ти добре ли си, каква бяла част на деня като се даваше късно вечер. По-нормално ли е другите сериали да дават разложени трупове, дисекции на хора, части от тела и кървави убийства от 18:00 натам? Насилие в сериала има, но той е повече държание и поведение, а не безброй убийства и кървища, каквито има, но не е изпълнен с това. Като не си го гледал, не коментирай какъв е, аз не го гледах, после хванах и му изгледах всички серии, първите два сезона бяха добри, трети не толкова, четвърти супер зле, и пети на ниво на първите два.
    Гледах го защото отразява реалността в страната, не защото е велика филмова продукция.
  • 8 Добре съм благодаря

    0 0 Отговор
    Аз съм добре - ти как си? Говоря за епизодични сцени, вкарани в рекламни клипове за филма, които се излъчваха ПО ВСЯКО ВРЕМЕ! Случвало ми се е няколко пъти, когато съм с дете пред телевизора, изневиделица да размажат на някого физиономията или нещо подобно. А от такива "защитници" простотиите вече заливат ВСИЧКИ ЕКРАНИ и всички възрасти. То не останаха нито култура, нито човеци в тази държава.