Last news in Fakti

7 Юни, 2016 10:41 1 962 2

Порочно е държавата да провежда изпити за шофьори и сама да се контролира

  • канцер
Порочно е държавата да провежда изпити за шофьори и сама да се контролира - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не може държавата сама да си възлага провеждането на изпити и сама да ги контролира. Това просто е порочно. Така председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев подкрепи идеята за подписка сред инструктори в страната за излизане на държавата от изпитите в ефира на Телевизия Европа.

Подписката ще има за цел и да се противопостави на някои от новите опити на Министерство на транспорта за по-строг контрол при изпитите за шофьорски книжки. „Смятаме, че предложенията за изменения на Наредба №38 ще имат временен ефект и са „козметични промени“. Промените от последните години са много, а резултатът е нулев“ – заяви Панчев.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 38 от 2004 г., публикуван на сайта на Министерството на транспорта, предвижда занапред теоретичните изпити да се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Също така се въвежда изискване работните места на изпитваните да бъдат изолирани едно от друго, така че да нямат физически или визуален контакт помежду си. Кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани с техническо устройство за наличието на електронни устройства у тях преди да заемат местата си в изпитния кабинет.

Панчев не пропусна да спомене, че в над 10 страни от Европа, сред които Холандия, Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, изпитите не се провеждат от държавни органи. „Резултатите там категорично показват, че по този начин се ограничава корупцията“ – каза той.

Според председателя на СБА „няма опасност провеждането на изпитите от частни фирми да създаде монопол на пазара. Не е редно, който обучава и да изпитва, както и не е редно държавата да изпитва и в същото време да се контролира. Настояваме контролът да бъде завишен, ако това изобщо се случи. Нека Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи да контролират провеждането на изпитите“.

Предложенията за новите промени идват близо два месеца след като общо 16 души бяха задържани при специализираната акция на ГДБОП и ДАНС заради подозрения за издаване на фалшиви шофьорски книжки, сред които и директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Тогава транспортният министър Московски заяви, че схемата е действала от началото на 2015 г. Малко по-късно бе уволнен и шефът на Главна дирекция "Автомобилна инспекция" Владимир Колев.

Миналата седмица срещу промените се обявиха СБА, Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), Асоциацията за обучение в транспорта (АОТ) и редица автошколи, които стартираха протестна подписка сред инструктори в цялата страна.

Публикувано във факти.бг:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муписна Даетука

    1 0 Отговор
    Пътищата се напълниха с неграмотни убийци! За нищо не ставате!
  • 2 Христо Благоев

    0 0 Отговор
    А не е ли порочно ЧЕЗ да ни поставя СВОИ електромери и САМО ТЯ да може да ги проверява?!
    Казуса е един и същ... ;-)