Last news in Fakti

8 Юни, 2016 05:00 3 547 0

Brexit - златната възможност за печалба в кратък срок

  • brexit-
  • златната възможност-
  • печалба-
  • кратък срок

Финансовите спекуланти да четат „Хамлет“

Brexit - златната възможност за печалба в кратък срок - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът на британците за европейското им настояще или за британското им бъдеще възбуди емоциите. Каквото и да е, това ще е решение на британците, с което Европа и останалият свят ще трябва да се съобразят. Колкото и да си пускат въображението анализаторите, никой не може с точност да прогнозира последиците от напускането или оставането на Великобритания в политическата част на континентална Европа. Ще се появят купища подробности след резултата от Brexit, който си е безпрецедентно европейско първенство по... политика, икономика, финанси. Да не говорим за социалните последици, които няма да засегнат само британците.

Проблемът, чиято първа серия ще завърши на 23 юни вечерта, има и друга страна – инвестиционните банки, борсовите играчи и... финансовите спекуланти. „Brexit събужда фантазиите на спекулантите“, написа швейцарският вестник „Тагесанцайгер“ и има куп логични, и дузина неоспорими факти за това.

„Очевидното е вярно“ е принципът на средновековния монах Окам. Очевидното е вярно и за британския референдум, който поднася на тепсия една възможност, която нито един уважаващ себе си хедж фонд или инвеститор ще пропусне – златната възможност за печалба в кратък срок. 23 юни, когато е британското „да бъдеш или не“, финансовите пазари са в нормален режим на работа. Ще бъде страшна, неповторима и забавна гледка как те ще реагират на всеки слух, факт или настроение. Това ще е един от малкото моменти, в който всички борсови играчи ще гледат жадно към контактите си със социолозите и всичките им сродни политически братовчеди, защото те могат да им дадат информационното предимство. Това е причина според швейцарски анализатори да се констатира масираното присъствие на частни социологически фирми по време на референдума. На швейцарците може да им се има доверие, когато става дума за пари. Пък и коя ли инвестиционна банка няма да даде мило и драго да знае настроението на хората в момента, когато влизат във и в момента, когато напускат избирателните урни. Точно тогава е „цезаровото сечение“ от акушерството за правене на пари. Точно тогава финансовите играчи ще се позиционират като футболни играчи на полуфинал на европейското по футбол, на който обаче няма да ритат топката, а ще търсят пасовете и преките удари към курса на британския паунд спрямо другите валути. И без това курса на паунда от началото на годината е като сеизмограф за очаквания резултат. Когато се увеличава настроението за оставане на Великобритания в ЕС паундът се покачва, когато напредва настроението за излизане, пада.

С други думи паундът ще играе странния си танц с еврото, долара, юана и ... Нещо подобно беше по време на финансовата криза от 2009 г. Надпревара с времето, информацията и слуховете ще приключи в 22 часа на 23 юни, когато резултатът ще е ясен.

Така де „времето е пари“. Казал го е Бенджамин Франклин, чийто образ гледа удивително спокойно от 100 доларовата банкнота. Скромно ще допълним едно предложение към финансовите спекуланти. Сега е моментът да прочетат първа сцена от „Хамлет“ на Шекспир: „Да бъдеш или не - туй е въпросът“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА