20 Юни, 2016 09:44 2 444 6

Прайдът и гайдите на тесногръдието

  • прайдът-
  • гайдите-
  • тесногръдието
Прайдът и гайдите на тесногръдието - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един час в годината срещу седмица прахосани емоции. 60 минути „София прайд“ отнеха здравия разум на масата, който и без друго отдавна е дискусионен. Дефилето на „ония“ мина тихо и кротко, независимо, че бе обявено за най-подкрепеното до момента. Подкрепено като присъствие – може би.

Нямам лични впечатления, за да го съпоставям с предишните. Но като обществен отзвук всичко си бе постарому. Напрежението тръгна от часа, определен от общината за…контра-прайда. Защо Фандъкова дала час за протестиращите, който да ги засече с онези? Дали целта не е да се стигне до сблъсъци, за да се измести акцента от увеличената цена на билетчето в София, гадаеха някои. Други стигнаха по-далеч в предположенията си – не трябва да се говори за санкциите по европрограмите, затова искат да ги сблъскат. А пък има ли такива санкции или не, никой така и не успя да обясни на нормален български. Откакто се наложи термина „корекции“, иди че разбери те санкция ли са или поощрение.

Кой е казал, че църквата не взема отношение по обществени въпроси. Патриарх Неофит, като истински духовен пастир на нацията, даде тон на страстния уикенд, като обеща да се моли за душите и изцелението на „алтернативните“ люде от прайда. Както Папа Павел VI се молил за оцеляването на екипажа на Аполо 13 през 1970 г. Бай Мишо от Зверино пък, празнуващ в деня на парада златна сватба със стопанката си, в телевизионно обръщение от дома си в Искърското дефиле ги призова, да се молят Господ да им прости. „Това са несвободни хора, щом търсят юрисдикция за правата си“, заключи писателят с кучето, Денди, но въпреки това войводата Ангел Джамбазки не пое протегнатата му ръка в студиото на Диана Найденова. Огненото кълбо от напрежение се търкаляше и достигна до апогея на безумието – анкета, която противопостави „София прайд“ и Черешова Задушница.  Редно ли било гейове да парадират точно тогава, когато оплакваме близките си и се молим за покой на душите им. Гледах умерено потресен допитването до минувачите. По-младите участници в анкетата, така и не знаеха какво е Задушница. Вероятно повечето от тях си мислеха, че това е народен обичай за здраве и берекет, с гайди, чевермета и дамаджани. За другото се сетиха веднага. „Не желая да ги виждам“, отсече един момък. А парадът мина и замина тихо и кротко. Участниците се оттеглиха на сянка, като прайд лъвове след успешен лов на антилопи. За разлика от другото шествие, където далеч по-мощни физически протестиращи стигнаха дори до сблъсъци с полицията. Те тръгнаха от културния ни храм НДК под съпровод на гайди.

Рученето се превръща в универсален сигнал, че нацията е в опасност, независимо от повода. Аларма от гайди в защита на българщината. Сирена на тесногръдието. Изгубили сме мяра във всичко. И в парадирането, и в отрицанието. Този път прекалиха протестиращите. След касапницата в Орландо, една жена, която звучеше искрено, заяви че би искала до поеме болката на близките на жертвите. Дали го е мислела сериозно или си приказваше на едро, не знам. Но и в позьорството трябва да има някаква мяра. Е, аз не бих дал живота си, за да пребъде „София прайд“, но не бих им и пречил.

Животът, разбира се, си течеше и извън прайда. Бяхме на прага да се сдобием с  нов национален празник с прилежащите му гайди и печени волове, когато първи от останалите страни в ЕС подписахме споразумението за реадмисия с Турция. И жадно задебнахме, как комшиите ще си прибират отвъд браздата преминалите у нас мигранти. Появиха се и публикации, че това вече се прави. И изведнъж се оказа, че това споразумение въобще не е влизало в сила. Трябвало да се ратифицира от турския парламент и министерския им съвет и чак тогава да гърмим зарята. Ама кой да го обясни на народеца, докато бушуваше инфантилната радост на чиновниците. За да дойде няколкочасовия водевил с виртуалната тройна флотилия и неприетите обратно в Турция 200 мигранти, когато всички вкупом обвиниха съседите, че самоволно са нарушили споразумението. И зачакаха официално становище на отсрещната страна, което напълно логично така и не се появи. Чак тогава ли Даниел Митов се светна да обясни, че още чакаме действия на турските институции или властта пак се изкуши прибързано да надува фанфари. И ако приемем за медийна небивалица черноморската драма, то с какво потъналите в дълбока лятна летаргия ведомствени пресслужби реагират на жаждата за сензации и често срещана безотговорност на четвъртата власт. Колкото и окаяно днес да е състоянието на печатните медии, вестникът все още е способен и на нещо повече от размазване на муха върху динена кора.

Успоредно на всичко това, покрай трагедията на гимнастичката Цветелина Стоянова течеше безпощадният медиен процес срещу шефката на федерацията Илиана Раева, треньорът на ансамбъла Ина Ананиева и психологът на отбора проф.Татяна Янчева. Дамите можеха да си спестят много нерви и разправии, ако просто бяха отказали да отговорят толкова напоително, независимо от внушавания „огромен обществен интерес“. Но, език мой…

Ще видим ли някога обаче подобен журналистически хъс, насочен срещу някой действащ политически фактор…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пъдар от чуйпетльово

    1 2 Отговор
    Браво Милене!
    Браво Ганев!
  • 2 тъп трол

    2 1 Отговор
    Няма шанс Путин
    Залага на традиционни Руски шикалкавения,Вяра и се бутат пари на български и византииски измамници!А особенно българските номенклатурчици и наследниците им нямат никакъв реален интерес да изтърват заграбеното общо което е в ръцете им след 1989г и им позволява да живеят като милиардери а някой са си и такива!А Руснаците и да бутат пари те изчезват и въобще не стигат до който трябва и затова са хем без Южен поток,хем с Нато в Черно море без Никой да е разбрал как са стигнали до тука!!!Хем обградени от всички страни и със стена от Скандинавия до Турция!
    а Американците явно кешът здраво,действат последователно и целенасочено,имат и контрол и явно им се получава!!!А Руснаците щърбат отвсякъде,плюят по Запада,ама и парите и децата им са вечно там
  • 3 кроко

    2 1 Отговор
    Ммм, г-н Ганев, не че е лошо човек да има по-различна гледна точка, но в случая малко сам си противоречите.

    "Рученето се превръща в универсален сигнал, че нацията е в опасност, независимо от повода." - именно "рученето" на п...лчетата, на които никой не им забранява да са п...лчета е сингнала за опасност. Опасност за обществото, не за п...лчетата. Другото е реакция на обществото. И не е вярно, че е много шум за нищо, да не си губим времето и по-добре да ги оставим да си развяват коня, щото прости хора като видят свобода я обръщат на свободия. А повечето участници на тоя парад са именно такива - опаковка без съдържание, която е решила да се покаже, щото просто няма какво друго да покаже. Има и други членове на обществото ни, които напълно се вписват в израза "опаковка без съдържание", но там поне "опаковката" засяга други аспекти от социалния живот и е доста по-приемлива.
  • 4 Права ли

    2 1 Отговор
    Някой може ли да обясни с думи прости кои точно права на тези сбърканяци са нарушени? И за какви права се "борят"?
    Аз не съм чувал за някакъв дискриминационен нормативен документ, а вие? А по каква причина някой от "братските " страни финансира такива прояви? От добро сърце ли? И последно, но първо по значение - как да обясня на 5 годишния си син какво точно демонстрират тези странни хора на улицата? Ако сте забелязали пък колко млади хора имаше сред "демонстрантите", значи пъкления план на организаторите сработва...
  • 5 Той

    2 0 Отговор
    Сър Джон пита Джеймс:
    - Джеймс, какъв е този шум на улицата?
    - Гей-парад, сър.
    - Какво искат, Джеймс?
    - Еднополова любов, сър.
    - А някой забранява ли им, Джеймс?
    - Не, сър.
    - Тогава защо вдигат толкова шум?
    - Ами, п...растка работа, сър...
  • 6 Борислав

    1 0 Отговор
    Маршът на гейовете и маршът на националистите са двете страни на една монета - всеки от тези два марша черпи енергия от другия. Друг е въпросът че гейовете претендират да търсят права, които никой не им е отнемал /справка - вицът отдолу/ и така самите те се идентифицират като различни, срещу което уж се борели. Неслучайно много известни гейове се обявиха против въпросните прайдове - подобни мероприятие могат само да навредят на гейовете, изкуствено създавайки омраза срещу тях и нагнетявайки напрежение. А и според мен, гей парадът нарушава моите човешки права, налагайки ми за гледане нещо, което не желая. На практика гей парадът е порно фестивал, но порно фестивалите се провеждат в затворени зали със забранен до 18 г. достъп, така трябва да си ги правят и гейовете - правиш си прайда в една затворена зала, където никому не пречиш и това е.