Last news in Fakti

9 Август, 2016 09:24 8 003 5

Толкова ли е силна армията на Турция? (Част 2)

  • турция-
  • армия-
  • кюрди-
  • сражения
Толкова ли е силна армията на Турция? (Част 2) - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След разпадането на Съветския блок, Варшавския договор и Съветския съюз Анкара получава неочакван подарък

В част 1 разгледахме историята на турската армия и възникването на кюрдски проблем. В пост съветското медийно пространство е пуснал корени популярният мит, според който турската армия е втората по силата сред страните - членки на НАТО. Фактите сочат, че през 2016 г. в армията е наброявала 410 000 души и 186 000 души в активния резерв. Това е сериозна сила. Но нека не забравяме, че военният превес невинаги е гаранция за победа. Това заключава за интернет списанието „Лива“ Максим Лебски.

В началото на 90-те години на миналия ХХ в. нищо на хоризонта не предвещавало кризата в кюрдското освободително движение.

След разпадането на Съветския блок, Варшавския договор и Съветския съюз Анкара получава неочакван подарък. Липсва външна заплаха. Това помага на властите в Анкара да хвърлят частите, разположени по границата срещу освободителното движение на кюрдите.

Данните говорят, че армията, която се бие с ПКК се увеличава от 185 000 на 360 00. От тях около 150 000 са сухопътни сили, 10 000 ВВС, 50 000 жандармерия, 40 000 полиция и 68 000 селски стражи.

През 90-те години на миналия ХХ в. кюрдският проблем става приоритетен за Анкара. Това намира израз, че основна цел става модернизацията на Втора армия, която е разположена в югоизточната част на страната вместо на Първа армия, която е разположена в Тракия и има за цел да спре настъплението на гръцката армия.

Важен компонент от новата стратегия на Анкара са специалните контрапартизански подразделения. Те са много по-добре обучени и въоръжени в сравнение с жандармерията, на която преди това е била възложена важна роля в борбата срещу ПКК.

Изгарянето на кюрдските села от турската армия първоначално се тълкува като акт на отмъщение за помощта към партизани от местното население. Но още от началото на 90-те години през миналия ХХ в. унищожаването на села в непосредствена близост до гора става съзнателна част от нова военна стратегия. По този начин, турските власти са се опитали да унищожат социалната база и ландшафта за кюрдските партизани. През 1994 г. тази политика, причини негодувание сред турската общественост, а материалите на престъпните действия на турските военни бяха публикувани в медиите. Събраните данни показват, че при армейските акции са били унищожени около 25% от горските масиви.

Пикът на репресиите е през 1993 г., когато са били унищожени 874 села, а през 1994 г. – 1531 села.

През 90-те години на миналия ХХ в. в Турция се провежда насилствена урбанизация. Тя е насочена към скъсване на връзката със социалната база на ПКК.

В същото време, следва да се отбележи, че нарастването на населението в градовете е била причинена от военни и административни причини, и не са придружени от съответния ръст на индустрията. В града кюрдските селяни не могат да си намерят работа. Тази изкуствена урбанизация определено е доста крехка. В началото на 2000 г. много от кюрдите при първа възможност започнали да се връщат в провинцията, в своя дом. В градовете кюрдите са разселени в бедни компактни квартали, които са благоприятна социална среда за учението на ПКК.

В наши дни войната на турската армия с ПКК се намира във военно - политическа задънена улица. В същото време кюрдите имат сериозен плацдарм в Северен Ирак, а след военния преврат турската армия е изправена пред сериозен тест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    18 20 Отговор
    Защо едва сега научаваме за хиляди унищожени кюрдски села? Тази Турция ли ще влиза в Европа? Защо светът умишлено мълчи за тези ужасяващи факти за нов геноцид от турци над кюрди ?

    Ако България унищожи не 1000 а само 5 турски села, какво ще стане? А защо това не става спрямо Турция? Много въпроси.
  • 2 незнайко

    14 16 Отговор
    За турците геноцида е ежедневие, затова не ни се казва. Представяте ли си 1531+874=2405, унищожени села за 2 години. Ако в едно сило е имало по 10 души, това са 24050 убити. Това го могат само турците ислямисти. Европейците знаят това и продължават да приемат исляма като добра религия. Това ще ни унищожи.
  • 3 ЗАПОЗНАТ С КЮРДСКИТЕ ПРИМАТИ

    27 11 Отговор
    АКО В БЪЛГАРИЯ СЕЛА В КОИТО ЖИВЕЯТ ТУРЦИ ПОДПОМАГАТ ТЕРОРИСТИ СЕПАРАТИСТИ КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ ? ЕДНО Е ДА СЪДИШ НО ДРУГО Е ДА ГО ИЗПИТАШ НА СОБСТВЕНИЯ СИ ГРЪБ !!!ТУРЦИЯ ЕДИНСТВЕНА ОТ СТРАНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК СЕ ОТНАСЯ ЧОВЕШКО КЪМ ПРИМАТИТЕ КЮРДИ,КОИТО ЗА БЛАГОДАРНОСТ ВЗРИВЯВАТ КОЛИ БОМБИ ИЛИ АВТОБУСИ В ТУРЦИЯ !!!ИРАН НАПРАВО ГИ БЕСИ ИЛИ РАЗСТРЕЛВА КАТО БЕСНИ КУЧЕТА,САДДАМ ИМ ПУСКАШЕ ГАЗ А АСАД НЕ ИМ ДАВАШЕ ГРАЖДАНСТВО !!!КЮРДИТЕ СА МРЪСНО ПЛЕМЕ НЕ ГИ ПОЗНАВАТЕ !!!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 фесове

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАПОЗНАТ С КЮРДСКИТЕ ПРИМАТИ":

    Те пък турците са едно хубаво племе хайде да не започваме.Кюрдите лоши добре,арменците и те ли бяха лоши че избиха над милион жени и деца? А колко българи,гърци,алевити други народи са избили? И всичките лоши само турците добри.
  • 5 Дебър

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАПОЗНАТ С КЮРДСКИТЕ ПРИМАТИ":

    Кюрдите са ни 1 братовчеди това е реалната истина по точно на пра българите 50 милиона без държава