Last news in Fakti

16 Август, 2016 08:02 2 379 0

Млада гвардия чука на вратите на Кремъл

  • сергей иванов-
  • путин-
  • русия-
  • смяна-
  • президент

Западът може би губи единствения човек, с който разговаряше директно и ясно

Млада гвардия чука на вратите на Кремъл - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Месец преди насрочените в Русия на парламентарни избори продължават разместванията на ключови позиции в държавната администрация. След създаването на Националната гвардия оставката на дългогодишния съратник на Владимир Путин – Сергей Иванов като шеф на президентската администрация, дойде като гръм от ясно небе.
Дългогодишният сътрудник на държавния глава беше заменен от Антон Вайно.
63-годишният Сергей Иванов беше министър на отбраната на Русия между март 2001 и февруари 2007 година. Между май 2008 и декември 2011 година е вицепремиер в руското правителство. От декември 2011 година застава начело на президентската администрация. Това става, след като Путин отново се завръща в Кремъл.

Млада гвардия чука на вратите на Кремъл


Трудно е да си представим, че лично Сергей Иванов, пишейки мотивите за оставката си, е поискал от президента да бъде назначен на несъществуващ до този момент пост. Единствената връзка на бившия шеф на кремълската администрация с новата проблематика е била личната му среща на 7 декември 2015 г. с американската актриса и член на консултативния съвет на Международния фонд за защита на животните (IFAW) Памела Андерсън.
Западът може би губи единствения човек, с който разговаряше директно и ясно. Сергей Иванов беше известен със своята прямота и умението си да отстоява позициите, но за сметка на това винаги посочваше къде може да се намери компромис и къде Кремъл не би отстъпил, коментира за в. „Фигаро” пожелал анонимност френски дипломат.
Той припомнил, че през последните месеци Иванов дискретно участвал в мисии по горещи точки на международния дневен ред. В този ред на мисли изваждането на шефа на президентската администрация изглежда странно.
Все пак Сергей Иванов е член в президентския Съвет за сигурност. Освен това той се нагърбва с нова служба като специален представител на държавния глава по въпросите на опазване на природата, екологията и транспорта. По всичко изглежда, че Путин ще продължи да разчита на помощта на дългогодишния си съратник.
По пътя той вече уволни началниците на митниците и железниците, където проблемите и корупцията е най-видна.
Руски политически анализатори смятат, че Путин внимателно е започнал да разчиства най-близкия си кръг около себе си. Това обкръжение го свързва с неговия петербургски период в политиката и с поетите ангажименти по времето на президента Борис Елцин.  

Млада гвардия чука на вратите на Кремъл


Именно Елцин извърши няколко рокади в редиците на изпълнителната власт и силовите структури, преди да се спре на Путин за свой наследник.
Създаването на нова силова структура в лицето на Националната гвардия и серията от размествания по ключови позиции във вертикала на властта май са сигнал, че в Кремъл е започнала операция наследник.
Преди това обаче ще трябва да се спечелят насрочените за 2018 г. президентски избори. В този ред на мисли не е случайно издигането на Антон Вайно – апаратчик без лични политически амбиции.
Както вече писаха руските медии той е внук на първия секретар на ЦК на Комунистическата партия на Естония Карл Вайно. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения през 1996 г., след което е назначен в руското посолство в Япония, където работи до 2001 г.
След като приключва дипломатическата си служба в Токио, Вайно се завръща в Москва и работи основно за Путин в правителството и Кремъл.
Изглежда Вайно е натоварен с тежката задача да създаде нова Млада гвардия, на която да опре Путин по пътя за нов президентски мандат.
А след успеха на изборите да започне да се мисли за операция „Наследник”. Обратното броене в Кремъл започна....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА