Last news in Fakti

8 Октомври, 2016 08:00 15 096 10

Носим кръвта на Орфей, Спартак и Залмоксис

  • павел серафимов-
  • носим-
  • кръвта-
  • орфей-
  • спартак-
  • залмоксис

Серафимов развенчава мита за Тангра и вярването, че държавата ни е създадена от хора от други земи

Носим кръвта на Орфей, Спартак и Залмоксис - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Носим кръвта на Орфей, Спартак и Залмоксис, заяви за Факти.бг изследователят Павел Серафимов. Предлагаме ви интересния поглед на Серафимов за древния корен на българите в три части. В този и останалите материали от поредицата ще научите невероятни, любопитни и скривани до сега факти.

Г-н Серафимов, може ли да развенчаете мита за Тангра и вярването, че държавата ни е създадена от хора от други земи?

Удивен съм на учени, които дори и през XXI век продължават да поддържат мита за Тангра. Този мит се наложи благодарение на един силно повреден надпис намерен от Геза Фехер, а и на едно късно и доста неясно свидетелство. Изобщо не може да се говори за доказателства, но някой е искал на всяка цена да изкара дедите ни тюрки.

Само с упорити повтаряния е наложено вярването, че старите българи са почитали бог с име Тангра и, че са били монотеисти. Няма нито едно сведение на стар автор, което да подкрепи тези неща. Старите българи са познати на римските и гръцки летописци поне от IV век. Ако приемем, че през IX век езичеството е изоставено в полза на християнството, то това означава, че чуждите летописци са имали половин хилядолетие да опознаят религията на дедите ни.

Това е огромен период от време, но нито римски, нито гръцки автор не обелва и дума за култ към Тангра при старите българи. Ценни сведения за религията на дедите ни е дал Теофилакт Охридски. Благодарение на описания диалог между византиеца Кинамон и княз Омуртаг, ние знаем, че дедите ни са почитали слънцето, луната и звездите, а е имало и определени ритуали, при които са жертвани кучета. Как в такъв случай да говорим за монотеизъм и за култ към Тангра?

Не мога да си обясня защо свидетелствата на Теофилакт Охридски са така упорито пренебрегвани, а и защо не е направена връзка с тракийската религия. Все пак никой ранносредновековен автор не нарича дедите ни тюрки, но за сметка на това, от IV до XV, в продължение на повече от едно хилядолетие има отъждествяване на старите българи с мизите – най-големия и най-разпространения тракийски народ.

Носим кръвта на Орфей, Спартак и Залмоксис

За траките се знае, че техния върховен бог е слънцето, Софокъл казва, че Хелиос (слънцето) е върховния бог на конелюбивите траки. Благодарение на епиграфски паметници знаем, че траките са почитали луната. По тракийски паметници са изобразявани звезди, а това означава, че е съществувал култ към тези небесни тела. Индикация за това е и името на пеонския благородник Ἀστεροπαῖος/Астеропей - син на звездата. Съществува дори тракийско божество с име Еστρακεηνος/Естракенос - звездоок. Що се касае до кучетата, то трябва да се каже, че на тракийската богиня Зеринтия са се принасяли в жертва кучета.

Трудно ми е да си представя, че историците ни, не са знаели тези неща и не са видели тракийските корени на старобългарската религия. Когато някои наши специалисти разказват как княз Крум принася в жертва животни и хора след битката при Верзиникия, жестокия за днешните виждания ритуал бива тълкуван като елемент от култа към Тангра. Странно е как е пропуснат паралела с погребалните обреди след жестока битка по време на Троянската война, и по-точно погребението на Патрокъл. На кладата, на която бива изгорено мъртвото тяло на младия герой, неговия роднина Ахил жертва много животни и хора.

Ахил Пелеев е водачът на мирмидоните, за които средновековният автор Йоан Малала казва, че са предци на българите. Това, че мирмидоните принадлежат на предгръцките народи – трако-пеласгите, е ясно както на историците, така и на езиковедите.

Съществуват и други неща, на което не е обърнато внимание. В нашата именна система не присъства име Тангра. Макар днес християнството да е доминиращата религия в Европа, в именните системи на гърци, ирландци, шведи и др. все още се срещат названия на езически божества. При ирландците се среща често името Бриджит, това е название на древна келтска богиня. В Швеция се ползват имена като Фрея и Торстейн, Фрея е богинята на любовта и семейното огнище, а Тор е един от главните богове в религията на старите скандинавци. При гърците ще намерим Афродити, Селени, Хераклес, не е нужно да се обяснява произхода им.

В нашата именна система обаче няма нито Тангра, нито пък название на някое иранско божество като Ахура Мазда и Апамнатат. За сметка на това ние сме съхранили над двадесет тракийски имена на божества. Ето няколко примера: Венда произлиза от Вендис – богинята закрилница на семейството. Ярей е по-новия вариант на Арей, Арес – богът на войната. Яздул съответства на Аздул – едно от названията на Хероса. Балей е напълно идентично на тракийският теоним Балей. Диньо, Деньо пък са вдъхновени от името на богът на светлината Дин/Ден. Старото ни име Басарина е сродно на Басарей – друг епитет на Дионис. Витьо отговаря на тракийското божествено име Витю. Според Владимир Георгиев, тракийският теоним Залден съответства на българското лично име Златан. Хубавото наше име Млад пък има успоредица в тракийския теоним Молодас. Малцина са чували за тракийския бог Бистирас и поради тази причина не са правили връзка между него и българското име Бистрьо.

Тази информация обаче не е известна на широката публика и поради това са станали възможни спекулациите относно култа към Тангра. Неотдавна, когато бе изследвана ДНК от скелетни останки от старобългарски гробове, стана ясно, че дедите ни нямат нищо общо с тюрките и, че голяма част от нас носи същата кръв каквато е текла във вените на Орфей, Спартак и Залмоксис. Знаейки тези неща е редно митът за Тангра да бъде развенчан и да се признае, че няколко поколения българи са били принудени да учат неверни неща.

Очаквайте продължение по темата във Факти.бг.

Още за истината затрупана с безброй безмислици може да прочетете в ЧАСТ 1 ТУК!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоанис сянката на Ахил

    7 0 Отговор
    " да се признае, че няколко поколения българи са били принудени да учат неверни неща." - няколко поколения са били лъгани с измислени от евреите простотии за да няма този народ история. Защото който няма минало не знае кой е и няма бъдеще.
  • 2 Гост

    2 7 Отговор
    Предпочитам да не вярвам на самоуки изследователи. Иначе може да прихванем македонската болест.
  • 3 херодот

    9 0 Отговор
    докога ше учим и че азбуката ни е славянска написана от византийци ?? кой и до кога е писал на глаголица ?? сега всички пишат на кирилица -азбука написана от Българин , свети Климент Охридски,за Българи!! славяни-грънци.руснаците никога ,незнам защо,немогат да го преживеят това- и държавицата им тогава е създадена от Български епископ и азбуката им е Българска ,а не измислена от другаря ленин.

    Коментиран от #4

  • 4 Трол

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "херодот":

    Че къде в историята го пише, че чичко Ленин е създал писмеността? Дай сайт! Глаголицата последно се използва в Хърватия. Кирилицата се предполага, че е създадена от ученика им Климент Охридски, и най-вероятно е така. Но, тя е прекопирана на от Коптската писменост, създадена през четвърти век в Египет-за справка Уикипедия! Виж я.и ме обори! Ооо, неуки тролове!

    Коментиран от #5

  • 5 Mercedes-Benz

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    В РОСТРОЛНАДЗОР трябва да ви спрат дрогата и водката, на троловете тролове им се привиждат, а баба Яга и кашчей Безсмертний къде са? Троловете все пак са от приказките на империлистите, в славянски патриотични приказки има други герои придържайте се към тях, нали сте богатири незачитащи чуждото!

    Майтапа настрана! Благодаря за статията и че разпространявате работата на г-н Серафимов, народа трябва най-накрая да си отвори очите и да спре да вярва в сКлавяни и тем подобни степни същества!

    Коментиран от #6

  • 6 Трол

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Mercedes-Benz":

    "империлистите"-да си напишеш думата правилно! А някакви доводи в поста ти има ли? Освен да държиш краварски вимета, ставаш ли за нещо друго?

    Коментиран от #7

  • 7 Mercedes-Benz

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    Да наистина, направил съм грандиозна грешка като съм изпуснал една буква в бързината! А иначе аз не държа нищо, за разлика от теб дето крепиш на Путин макарите. За справка тези зад океана и другите им побратими в блатата около Урал са ми през ........., еднакво вредни са за майка България, но ти няма как да го разбереш, защото си трол, слуга на чужди интереси! Факта, че повтаряш кремълската мантра как азбуката ни била копирана и едва ли не ние клетите българи не сме създали нищо, те издава чии болшевишки интереси защитаваш петоколоннико. Истински българин няма да пише небивалици, а и на всичкото отгоре да дава за пример не кой сайт да е Wikipedia, където всеки може да напише каквото си поиска. Винаги сте били червеноугодници до последно, но не се притеснявай, времето ви изтича и рано или късно ако старите комуняги ритнаха камбаната, то с децата им ще се разправим както подобава! Удачи!

    Коментиран от #8

  • 8 Трол

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Mercedes-Benz":

    Не държа ничии макари освен моите! Между другото се поуморих и оттегчих, ще помогнеш ли? Давам ти умнико Уикипедията не защото някой е написал нещо, а за да видиш Коптската азбука и да я сравниш с нашата-ти да я сравниш, без да се влияеш от друго мнение! Но явно не аз "мантрисвам"! Толкова ти е умствения капацитет!
  • 9 констатиращ

    1 4 Отговор
    те това е, надминахме античките
  • 10 ТракоБългарин

    3 0 Отговор
    Браво!!!Много добре казано! Папагалите най-после трябва да признаят, че дирят Михаля из Азия и Иран!