10 Октомври, 2016 07:45 1 492 0

Кой трябва да води международните институции?

  • оон-
  • световна организация-
  • лидер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Найри Уудс за Project Syndicate.

Найри Уудс е директор на Програмата за глобалното икономическо управление в Оксфордския университет

ООН си търси нов генерален секретар. И председателство на Световната банка остава вакантно. Световната здравна организация също търси нов човек, който да я оглави. Тези липси на ключови позиции важат и за няколко други международни организации. В момент, когато конфликтите на интереси между Съединените щати и техните съюзници, отчитайки и възхода на Китай и Русия, които подкопават глобалната сътрудничество, въпросът относо това, кой ще заеме тези отговорни длъжности няма как да бъде омаловажен.

В миналото, процеса по подбор на най-подходящия кандидат се изразявашев съперничество между страните и конкурсите за популярност разигравани сред правителствата, неправителствените организации и медиите. Това обаче никога не е бил най-добрият подход. Въпреки това, с хегемон САЩ, готов и способен да удържи международни институции заедно, сътрудничеството остава жизненоважно.

Днес, с непредсказуемите изявления на американския кандидат за президент Доналд Тръмп и неговата визия на изолационист, която налага и сред своите поддръжници, останалата част от света се изнервя спрямо променящия се характер на ролята на Америка. И съюзниците на Америка в Европа не са точно в тяхната най-стабилна позиция, благодарение на комбинацията от дълбоко вкоренените икономически предизвикателства, задаващото се излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, както и нарастващата подкрепа за популистките политически сили в много страни.

Още повече, САЩ и техните съюзници не са склонни да подкрепят сътрудничеството в световен мащаб, а и в момента нямат нужия капацитет дори и да се опитат. Международният валутен фонд съобщи, че САЩ и техните съюзници ще представляват само 39% от световното производство през 2020 г., с рязък спад спрямо 64% днес, като делът на САЩ също се срива - от 22% на 15%.

За международните институции, това означава, че комуникацията, компромисите и консенсусът са по-важни от всякога - и то не само между отделните страните. Като се има предвид силните националистически чувства в много страни, международните институции също трябва да бъдат по-отворени и отзивчиви спрямо световната общественост, на която именно те би трябвало да служат.

Всичко това изисква един по меритократичен и безпристрастен подход към попълването на водещите позиции в международните институции. За да се направи оценка на кандидатите справедливо и ефективно, трябва да се използват пет основни критерия.

Първо, кандидатите трябва да имат доказана способност не просто да си определят една мисия, но също така да се заемат с по-голямото предизвикателство да мобилизират широката коалиция на заинтересованите страни, за да я постигнат. като пример може да се вземе генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той нямаше проблем с идетифицирането на критичните проблеми, като се започне от специфичните хуманитарни кризи в страни като Хаити, Мианмар и Пакистан, и се стиге дода широките предизвикателства като изменението на климата и бедността в световен мащаб. Успехът му в това да стимулиране страните да работят заедно, за да се справят с тези сериозни въпроси, обаче остава мого съмнителен.

Второ, лидерите трябва да са в състояние да убедят страните да финансират техните организации. Бившият председател на Африканска банка за развитие  Доналд П. Каберука успя да ги склони даже да удвоят своите вноски по време на неговия мандат. През същия цикъл, ресурсите на Световната банка се увеличиха едва с една трета.

Въпросът обаче не е само в получаване на повече пари. Организациите трябва да се фокусират върху разширяване на основните си ресурси, които не са обвързани с конкретна задача. В противен случай, те рискуват да се превърнат в наемици за няколко лични проектa, а не критични платформи за широко сътрудничество.

За съжаление, през последните години, дискреционното финансиране до голяма степен се наложи и сега възлиза на повече от 90% от ресурсите на няколко агенции. Например, Международната организация по миграцията, значението на която сега е подчертано в следствие на продължаващата бежанска криза, разчита изцяло на такова финансиране. За да се промени това, международните организации се нуждаят от лидери, които са убедителни продавачи, което означава, че те трябва да бъдат широко възприемани като истински и надеждни.

Третият критерий за ефективно ръководство на международна институция е силното, ориентирано към резултати управление. Успешните кандидати трябва вече да имат опит във водеща организация, която се представя добре и постига  резултатите, които си е заложила предварително. Трябва да има доказателство, че кандидатът може да трансформира визията си в един план, с ясни критерии, и чрез който може да се проследява напредъка. В настоящата група от кандидати има дефицит в тази насока.

Това може да има сериозни последици. За пример може да се вземе и президентът на Световната банка Джим Йонг Ким, които сега е изправен пред значителни критики за това как се е справил със своята водещата инициатива: вътрешното преструктуриране. Този процес се проточи в продължение на четири години, като много от персонала потвърдиха, че това подкопава ефективността на водещите операции. Въпреки че е трудно да се направи коректна оценка на тези твърдения, според изтекло вътрешен проучване на служителите в организацията, в най-добрия случай, със сигурното управленската ккултура се нуждае от подобрение.

Това е тясно свързано с четвъртия критерий: назначаването (и задържането) на правилния персонал. Никой лидер не може да прави всичко сам, така че изборът на екип с високо качество е от решаващо значение. Ако тези, които работят в организацията са нещастни, набиране на най-талантливите и мотивирани хора, ще бъде почти невъзможно.

Отвъд създаването на отворена, изпълнена с предизвикателства, и подкрепяща култура - отразена във вътрешните проучвания, които се споделят публично - лидерите на международни организации, трябва да имат силата да устояват на натиска на страните-членки и да наемат правилните висши служители, без значение дали те са кандидатите, дали най-високите резултати. Освен това, те трябва да са готови и способни да открият и отстранят висши мениджъри, които са наследили позицията си, но не се справят с нея на ниво. Ключовите думи тук трябва да бъдат меритокрация и морал.

Крайният критерий за ефективно ръководство на международна организация се отнася изцяло към отчетността. В последните няколко десетилетия, ръководители на МВФ, Световната банка и Агенцията за бежанците са напуснали офис под облака на съмнението. Някои лидери напоследък установиха далеч по-строги кодекси за поведение; новите също трябва да гарантират, че такива ще се прилагат. Да няма страх от независима външна оценка и прозрачното оповестяване на резултатите са от съществено значение.

Светът се нуждае от силни международни институции, повече от всякога. А силните институции се нуждаят от изключителни лидери, които могат да изградят консенсус между правителствата с труден характер, докато в същото време намерят правилния начин за привличането на достатъчно ресурси и мобилизирането на талантливи хора, за да се свърши работата. Сега наистина не е времето да се правят компромиси за краткосрочната политическа целесъобразност.

Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг:

Превод: Теодор Николов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.

 

Превод: Теодор Николов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.

Публикувано във факти.бг:

Превод: Теодор Николов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА