11 Октомври, 2016 08:00 3 202 8

Задължителното гласуване - дюшеш за купувачите

  • задължителното гласуване-
  • дюшеш-
  • купувача
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Че това санкции ли са?!“, простодушно възкликва телевизионният водещ. В студиото гостува виден представител на статуквото.  Той обяснява с ехидна усмивка и заканително клатене на глава, какво ги чака пасивно дерегистрираните избиратели, които след време решат да се върнат в „правия път“ и да дадат гласа си за някого. Та ако тези люде почувстват след петнадесетина години, при президентски избори през 5 лета, неистов порив да стигнат до урните, щели да попаднат в административния бюрократичен  ад на новата регистрация.

Представяте ли си размерите на чутовната глупост и нахалство, изречено от този човек, чието име няма абсолютно никакво значение. Политическата класа  плаши гражданите с несъвършенства и нелепости в административното обслужване, които самата тя е родила и отгледала, без да показва, че има намерение да промени. Няма индивид отвъд Калотина, който да проумее логиката на нашия трибун.  Освен, че използва  законовите недомислици и бумажни усложнения като форма на заплаха, той убедено прогнозира, че дори след петнадесет години ситуацията няма да бъде по-различна. И то, представете си, без нито за миг да почувства неудобство, че и той е отговорен за липсата на промяна в абсурдизмите при административното обслужване на гражданите.

А знаете ли какви слухове успешно се предават, препредават, пъпкуват и цъфтят, вдишвани без никакъв критичен анализ от страна на измъчените егенета от избирателните списъци. Окончателната формулировка, че гласуването  е задължително, открива нови, неподозирани досега хоризонти, във възможностите за шантаж, упражняван над населението.  За краткия период от приемането на промените в изборното законодателство, възможните санкции за не гласуващите - рецидивисти обикалят с все по-страшен вид и съдържание градчета, селца и паланки, удряйки в земята броя на легендите за съкровището на Вълчан войвода.

В уж големия град, но и по селата,  чувам от порядъчни, възпитани и с претенции за информираност граждани, непропускащи нито емисия новини, че пасивно дерегистрираният просто го чакат деветте кръга на ада. Един говори за сериозни глоби. Друг за увеличение на местни данъци и такси. Трети за спънки в административното обслужване и приема в училища и детски градини.  Признавам, още не съм чул за угрозата от отказ от погребение, но при дадените обстоятелства бих приел хладнокръвно и тази възможност, щом логиката го диктува.

Хайде сега да си представим, кой избирател би бил по-удобен за купуване на гласа му – този, който доскоро знаеше, че гласуването е доброволно или новият избирател, който е натоварен с митовете за всевъзможни санкции.  Разбира се, че вторият ще приветства всеки, дошъл да улесни и поощри избора му с 50 лева. Хем е задължително, хем пари ти дават. Изборите трябва да са истински празник – както беше до 10 ноември. С оркестри и народни хора.

Всички примери, които описах, съм чул в лични разговори с жители на София, Варна, малки градчета и села. Това са меките варианти, изключващи насилие, рекет или друг тип грубо изнудване и саморазправа, с които сме добре запознати от четвърт век насам. Говорим си за търсене и предлагане. Колкото повече се отдалечавате от големия град, толкова видът на възможните начини за въздействие става все по-причудлив и полуприказен. Търговецът получава възможност да разгърне въображението си до немислими доскоро селения. Та кой купувач на гласове ще тръгне да обяснява на един циганин, що е то пасивна дерегистрация?!  Обявеното задължително гласуване напълно отвързва и същевременно измива ръцете на купувачите на гласове, като тотално изтрива и последния атом от съмнения у продавача, че върши нещо нередно.

Политическата ни класа е извлек от чезнещата ни с бесни темпове нация. Но чезнеща не гордо и достойно, а тъжно и жалко. В най-незавидно положение са интелигентните хора, по ред причини останали тук.  Техният ад е, когато вече им е напълно невъзможно да открият причинно-следствена връзка между възможности, знания, умения, ценз, култура, възпитание и заемани обществени позиции. Тогава разбират, че са попаднали в  „Планетата на маймуните“, където правилата са определяни от примати, чийто роб е нормалният човек.

Филмът продължава твърде дълго…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 избирател

    0 0 Отговор
    БРАВО!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    само по себе си законат е тоталитарен,с него мафийата узакони присаствието си в пърламента
  • 3 рес еоод

    0 0 Отговор
    Бюлетините не са важни протоколите са важни, снимайте ги ,снимайте и съпровождащите ги, охраняващите ги и сравнявайте после
  • 4 Багатур

    0 0 Отговор
    Пълни глупости. Точно обратното е. Задължителния вот омаловажава тежестта на купените гласове. Бяхте много свестна и неутрална медия до преди 2-3 месеца.

    Коментиран от #7

  • 5 Morgoth

    0 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Политическата класа плаши гражданите с несъвършенства и нелепости в административното обслужване, които самата тя е родила"
    ХАХАХА - не го бях разглеждал от тази гледна точка :)

    Сегашната форма на задължителност е пълна глупост. Целта и е да мотивира гласуването, но какво реално прави? За тези които винаги гласуват няма разлика. Тези които винаги не гласуват няма да мотивира да идат. Но ще създаде пречка пред следващо гласуване на тези които го правят от време на време и част от тях просто ще станат негласуващи. Реално се постига обратен резултат.

    Иначе не съм съгласен, че помага на търговците на гласове - те и сега да достатъчно изобретателни. Ако не ползват тази измама ще ползват друга, няма да се откажат докато има такъв бизнес.
  • 6 магурата

    0 0 Отговор
    Всяко задлъжително нещо НЕ ВЪРШИ РАБОТА! Този "закон" погазва правата на човека, правото на свободно волеизявление, карат ни да гласуваме ДОВЕРИЕ на подставени лица.
    Задължителното гласуване беше ВЪВЕДЕНО по времето на КОМУНИЗМА или СОЦИАЛИЗМА, явно тъгата по РЕЖИМА и носталгията при много българи надделя над свободата и правото им да упражняват свободно правата си!
  • 7 магурата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Багатур":

    Как задължителния вот премахва купуването на гласове????
    По никакъв начин, който си продава гласа си го продава, даже сега ще има повече продавачи на гласове, както и по големи субсидии за партиите, защото им плащат за всеки глас.
    Защо трябва задължително да участваме в театъра? Кой има далавера от купуването на гласове?
    Партиите купуват гласове, не аз или ти или някой друг, а щом партиите приеха закона за задължителното гласуване, значи са на ДАЛАВЕРА, мислиш ли, че някой ще приеме закон в Бълхария ако е в негов ущърб?
    Мафията си прие закона, защото така ще ни е*е по добре и по организирано, без референдуми, без много приказки.
    А ние, като безропотно стадо седим отстрани и псуваме, до кога?
  • 8 магурата

    0 0 Отговор
    Милене, защо чак сега се сети да пишеш за негативите от задължителното гласуване????????
    Нещата бяха ясни още от самото зараждане на идеята, инициирана от разни мутри и мафиоти на режима.
    Задължителните неща ги има при тоталитарните държави!
    Сега да чакаме да въведат и софийското гражданство, много лумпени с радост ще приемат тази патриотичната идея.